Fox-emlékház a szülőházban

2008. december 23., kedd, Magazin

Emlékhelyet alakítanak ki a Fox Stúdió alapítójának nemrégiben megtalált, Tolcsva községi szülőházából. A bejelentést Havril Roland, a tolcsvai önkormányzat képviselője tette A siker helye Hollywood című könyv bemutatójával egybekötött budapesti sajtótájékoztatón.

,,A tolcsvaiak többsége nem tudott róla, hogy egy ilyen híres szülöttje van a falunak, sokan gyanították ugyan, de ez az információ mégsem volt jelen a közbeszédben" ― mondta Havril Roland az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott sajtótájékoztatót megelőzően az MTI-nek. Az önkormányzati képviselő hozzátette, hogy turisztikai szempontból is vonzó emlékhellyé kívánják átalakítani William Fox jelenleg igen rossz állapotban lévő szülőházát.

William Fox eredeti nevén Fuchs Vilmos — összesen kilenc hónapot élt Tolcsván, mielőtt szatócsboltot üzemeltető apja úgy döntött, hogy családjával szerencsét próbál Amerikában ― idézte fel Bokor Pál, A siker helye Hollywood című könyv szerzője, aki fontos szerepet játszott a stúdióalapító szülőházának megtalálásában. ― Soha nem látogatott haza, nem tartotta a kapcsolatot magyarországi rokonaival, ami azt magyarázza, hogy a tolcsvaiak nem igazán tartották számon, mi történt az Újvilágba csecsemőként kikerült Fuchs Vilmossal ― tette hozzá.

A két magyar származású stúdióalapítónak, Adolph Zukornak és William Foxnak óriási szerepe volt az amerikai filmgyártás megszervezésében. A Zucker (más források szerint: Czukor) Adolf néven Ricsén született Zukor nevéhez kötődik az első hollywoodi filmstúdió, a Paramount megalapítása és a máig fennálló stúdiórendszer kialakítása. Ő vezette be Hollywoodban az egész estés játékfilmeket, és a ,,sztárrendszer" is az ő fejéből pattant ki. ,,Zucker Adolf 16 éves koráig Ricsén élt, erősen kötődött a községhez, ahová 1927-ben el is látogatott" ― idézte fel Bokor Pál. ,,Zukor egész életében magyar maradt, és a személye rengeteg magyar tehetséget: írókat, színészeket, rendezőket vonzott Hollywoodba" ― tette hozzá az író-filmrendező. Adolf Zukor 1928-ban adományozta a községnek a Juhász-kutat, de másképp is támogatta szülőfaluját: ,,minden házasulandó lánynak küldött nászajándékként 25 dollárt, ami akkoriban hatalmas összegnek számított" ― mondta Vitányi Szilvia, a község jegyzője.

Ricsén 2001-ben adták át a Zukor Adolph Művelődési Házat, amelynek végső munkálatait 2008-ban fejezték be. ,,A színház, könyvtár és rendezvényterem mellett már vendégek befogadására is képes az épület" ― hangsúlyozta Deák Béla, a művelődési ház vezetője, hozzátéve, hogy a Paramount Stúdióban készült filmek vetítésével szeretnék színesíteni programjaikat.

William Fox Zukorhoz hasonlóan sok magyart foglalkoztatott, és az ő nevéhez fűződik az első hangstúdió kialakítása, a hangosfilmgyártás bevezetése ― mondta el Bokor Pál.

A siker helye Hollywood ― magyarok találták fel az amerikai filmet? című kötet az álomgyárat bemutató trilógia második darabja, A siker neve Oscar folytatása. A könyvben kiemelt szerepet kapnak az álomgyár létrejöttében hatalmas szerepet játszó magyarok: kalandos életútjuk, irigylésre méltó karrierjük, soha nem múló versengésük. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből származó két filmmogul mellett Bokor Pál könyvében a többi nagy stúdióalapítót is bemutatja, izgalmas, ugyanakkor tényeken alapuló képet festve Hollywood múltjáról, jelenéről, értékeiről és az európai filmkészítéshez fűződő viszonyáról. A trilógia befejező kötete, A siker titka a sztár a tervek szerint jövőre fog megjelenni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-23: Magazin - x:

Elhunyt Stephan Lang

Elhunyt Láng István erdélyi származású író, aki életének utolsó három évtizedében Hollandiában alkotott, és Stephan Lang néven vált közismertté. Az Erdélyi menyegző és A vakondvadász című regény Hágában letelepedett szerzőjét 63 esztendős korában érte a halál.
2008-12-23: Gazdakör - x:

Gabonamagvak a takarmányozásban, 2. (Állattenyésztés)

A búzát elsősorban emberi fogyasztásra termesztették. Mára már elterjedtek a takarmányozás céljára nemesített fajták is. Ezek az étkezési búzánál alacsonyabb sikértartalmúak. A búza fehérjetartalma a legmagasabb a gabonamagvak közül (a szárazanyag 14—15 százaléka), de az alacsony, lényeges aminosav-tartalom miatt csak közepes fehérjeértékűnek tekinthető. Gazdasági állataink szívesen fogyasztják, a tyúkok valamennyi gabonamag közül a legszívesebben. Amikor a hízósertések abrakjában a kukorica nagy részét búzával helyettesítjük, a hús minősége jobb lesz, hiszen csökken a zsírtartalom, a szalonna pedig fehérebb és keményebb állományú. A búza keményítője hajlamos a csirizesedésre, ezért ne daráljuk lisztfinomságúra.