Elhunyt Stephan Lang

2008. december 23., kedd, Magazin

Elhunyt Láng István erdélyi származású író, aki életének utolsó három évtizedében Hollandiában alkotott, és Stephan Lang néven vált közismertté. Az Erdélyi menyegző és A vakondvadász című regény Hágában letelepedett szerzőjét 63 esztendős korában érte a halál.

Láng István 1945-ben született a Szatmár megyei Kálmándon. (A magyar falut a második világháború után csatolták Romániához, és a Camin nevet kapta.) A pályakezdő írót, filozófiahallgatót letartóztatta a szekuritáté. Szabadon bocsátása után nem engedték publikálni. Ceauşescu diktatúrájából 1974-ben menekült a vasfüggönyön túlra. Hollandiában talált új otthonra, forgatókönyveit, esszéit, regényeit holland nyelven írta. Az Erdélyi menyegzőben, amely 1997-ben jelent meg Hollandiában, megírta szökésének viszontagságait és emigráns éveinek kezdetét, a 2001-ben kiadott A vakondvadászban pedig szülei életéhez nyúlt vissza. A kötetek magyarul is megjelentek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-12-23: Magazin - x:

Szolzsenyicin-portál

Alekszandr Szolzsenyicinnek szentelt internetes honlapot hoztak létre a Nobel-díjas orosz író 90. születésnapja alkalmából. A Gulag-szigetcsoport, a Rákosztály és az Ivan Gyenyiszovics egy napja című műveiért 1970-ben Nobel-díjjal kitüntetett író augusztus 3-án hunyt el szívelégtelenségben.
2008-12-23: Magazin - x:

Fox-emlékház a szülőházban

Emlékhelyet alakítanak ki a Fox Stúdió alapítójának nemrégiben megtalált, Tolcsva községi szülőházából. A bejelentést Havril Roland, a tolcsvai önkormányzat képviselője tette A siker helye Hollywood című könyv bemutatójával egybekötött budapesti sajtótájékoztatón.