JegyzetTovább, fehérben — Mózes László

2008. december 29., hétfő, Közélet

Az angyal létezik, de karácsonykor az emberek is megajándékozhatják egymást — mondta csipetnyi tíz esztendejével szenteste Annácska, s belépett otthoni birodalmába, észervétlenül összeszedte az általa készített, illetve vásárolt, gonddal becsomagolt és névre szólóan megjelölt ajándékokat, majd tovább surrant a másik, feltűnően kivilágítatlanul maradt szobába, ahol természetesen már várakozott a díszes fenyő.

— Jött, megjött — lelkendezett kipirultan, sejtetve kissé, hogy ő már tudja, mi és hogyan történik angyaljárás idején, de azért még gondosan ügyelt a látszatra is; s talán e gyermekes játékon túl még maga is tényleg bízott benne, hogy valahonnan tényleg betoppant egy jósággal feltarisznyált lény. Annácska tehát életében most először angyalkodott maga is, persze, ettől még lelkendezve bontogatta és osztogatta az ünnep emléktárgyait, ám ahhoz már semmi kétség nem fért, hogy az igazi angyal ezúttal ő maga volt. Hiszen nyakékkel és karkötővel lepte meg anyját és távolból hazatérő nagynénjét, s hogy ezt az estét örökre beírja ámult apja lelkébe, neki egy angyalkát rajzolt és illesztett keretbe bájjal, utánozhatatlan gyermeki leleménnyel. Korábban persze félreérthetetlen érdeklődéssel fordult hozzá, megkérdezve tőle, csak úgy, szereti-e általában a képeket... Mosolygós angyalka nézett tehát szembe mindennel és mindenkivel, s aztán a csendes éjben könnyedén, légiesen átsuhant a kopott foltok felett fehér ruhájában, szőke hajával és kék szemével...

Karácsony misztériuma mindig hoz valami újat — a születés mindenkori nagyszerűségét, szikrát, „szerencsét, szerelmet, forró kemencét" —, ezüstpapírba csomagoltan mindig lapul valami picike, rejtett hajtómű. Hogy az utolsó pillanatban tétova hópermettel színezett ünnep után is lehessen tovább menni, fehérben. Hogy új esztendő küszöbén szólhassunk az előbb már idézett Nagy Lászlóval: „adjon az Isten fényeket, temetők helyett életet"...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2008-12-29: Máról holnapra - x:

Ketten egy kormányrúdnál — Simó Erzsébet

Elemében érzi magát Traian Băsescu, ismét szabad bejárása van a kormánypalotába, ott feszíthet Emil Boc mellett a kabinet ülésein, s elmondhatja újra és újra, sikerült összehoznia a kormányok legjobbikát, mely mellett természetesen kiáll majd, mint a kémény, még akkor is, ha az kénytelen lesz népszerűtlen intézkedéseket hozni.
2008-12-29: Közélet - x:

Gazdára talált kazánházak (Sepsiszentgyörgy) — Váry O. Péter

A központi fűtés felszámolását követően Sepsiszentgyörgyön kihasználatlanok maradtak az egykori kazánházak, alig néhány kapott új rendeltetést. Az épületek megmentését, más célra használatát nagyban nehezíti jogi helyzetük körülményes tisztázása, többnyire kisajátított területen építették fel annak idején, s telekkönyvezésükről nem gondoskodtak — a legtöbb kazánház ilyen szempontból hivatalosan nem is létezik.