SepsiszentgyörgyGazdára talált kazánházak — Váry O. Péter

2008. december 29., hétfő, Közélet

A központi fűtés felszámolását követően Sepsiszentgyörgyön kihasználatlanok maradtak az egykori kazánházak, alig néhány kapott új rendeltetést. Az épületek megmentését, más célra használatát nagyban nehezíti jogi helyzetük körülményes tisztázása, többnyire kisajátított területen építették fel annak idején, s telekkönyvezésükről nem gondoskodtak — a legtöbb kazánház ilyen szempontból hivatalosan nem is létezik.

A város régi vezetősége lanyha próbálkozásokat tett a helyzet tisztázására, inkább azokkal az építményekkel foglalkoztak, melyekre akadt ,,vevő": iskolák kaptak meg néhányat műhelyek vagy tornatermek létesítésére.

Az új városvezetés a már omladozó, mozdítható és értékesíthető berendezéseitől időközben megfosztott kazánházak némelyikének értékesítéséről határozott, hiszen igénylők lennének rájuk: a Jövő utcai hőközpontra a Babeş—Bolyai Tudományegyetem helyi kirendeltsége tartana igényt, bentlakást és menzát rendeznének be ott; a Tulipán utcai hőcserélőt a Bolyongó Egyesület kérte ifjúsági művelődési központ kialakítására; a László Ferenc utcai hőközpontban az ERSZI Egyesület rendezne be szintén művelődési központot, a Csíki negyedi kazánházat pedig a városháza közösségfejlesztési igazgatósága — kitartva régebbi elképzelése mellett — éjszakai menhelynek szánná. Ezek mellett — egyelőre legalábbis — még a Nagy György utcai hőközpont felhasználására van elképzelés, ezt az önkormányzat saját befektetésként lakóépületté alakítaná át.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2008-12-29: Közélet - x:

Tovább, fehérben (Jegyzet) — Mózes László

Az angyal létezik, de karácsonykor az emberek is megajándékozhatják egymást — mondta csipetnyi tíz esztendejével szenteste Annácska, s belépett otthoni birodalmába, észervétlenül összeszedte az általa készített, illetve vásárolt, gonddal becsomagolt és névre szólóan megjelölt ajándékokat, majd tovább surrant a másik, feltűnően kivilágítatlanul maradt szobába, ahol természetesen már várakozott a díszes fenyő.
2008-12-29: Közélet - x:

Tragédia a kovásznai Turista Szállóban — Bodor János

A kovásznai Turista Szállóban szombaton hajnalban két személy életét vesztette szén-monoxid-mérgezésben.