A hétvége hírei — Szekeres Attila

2008. december 29., hétfő, Közélet
Izrael légicsapást mért a Hamasz gázai objektumaira

Az izraeli légierő vadászgépei és harci helikopterei összehangolt csapássorozatot mértek számos célpontra szombaton és tegnap az iszlamista Hamasz mozgalom által ellenőrzött Gázai övezetben. A szervezet rakétatámadásait megtorló légitámadásokban tegnap esti adatok szerint legalább 230 palesztin vesztette életét, mintegy hétszázan megsebesültek. Hatvanéves történetében soha ennyi halálos áldozatot nem követelt az izraeli―palesztin szembenállás ilyen rövid idő alatt.

A halálos áldozatok többsége a Hamasz alkalmazásában álló fegyveresek közül került ki. A Hamasz válaszul ismét rakétatüzet zúdított Dél-Izraelre. Egy izraeli meghalt, négy megsebesült. Mindkét fél kilátásba helyezte, hogy ha kell, folytatja és kiszélesíti katonai akcióit. Izraeli figyelmeztetés szerint Hamasz-vezetők is célkeresztbe kerülhetnek, s szárazföldi akciót sem zártak ki. A Hamasz azzal fenyegette meg a zsidó államot, hogy ismét öngyilkos merényletek hullámát zúdítja rá. Az izraeli hadsereg riadókészültséget rendelt el a Gázai övezettől számított húsz kilométeren belül fekvő településeken. Gáza városában csaknem félszáz célpontra zúdultak izraeli rakéták. Két helyszínen éppen újoncokat avattak, ezeken a helyeken volt a legtöbb halott. A zsidó állam közölte: a Tömör ólom fedőnevű akció terroristalétesítmények ellen irányult, miután jó egy hete lejárt az Egyiptom közvetítésével még júniusban hat hónapra kötött fegyverszünet. Ehud Olmert izraeli kormányfő úgy fogalmazott, hogy a művelet eltarthat egy darabig. Ehud Barak védelmi miniszter azt mondta, a harc nehéz és hosszú lesz.

A BT a helyzetről tárgyal

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa folytatja a gázai helyzetnek szentelt rendkívüli ülését. Az arab országok egy csoportja határozattervezetet terjesztett a BT elé, a dokumentum elítéli az izraeli hadműveleteket, és felszólítja Izraelt, hogy haladéktalanul szüntesse be a katonai akciókat a Gázai övezetben. Diplomaták szerint a BT valószínűleg nem fogja megszavazni ezt a tervezetet. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közben nyilatkozatban szólította fel a szembenállókat, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak, és elítélte Izraelt az erő túlzott alkalmazása miatt.

Arabok tüntettek egész Közel-Keleten

Sok ezren tüntettek tegnap szerte a Közel-Keleten, hogy hangot adjanak haragjuknak és tiltakozásuknak a gázai övezetbeli palesztin célpontok elleni izraeli légicsapások miatt. Libanontól Iránig Izrael ellenségei arra használták a Hamasz palesztin iszlamista mozgalom infrastruktúráját célzó izraeli támadásokat, hogy lármás tüntetésekre tömegeket csődítsenek az utcákra. Irakban izraeli zászlókat égettek, és kalasnyikovokkal a levegőbe lövöldöztek, így követelve erőteljesebb arab fellépést az izraeli támadással szemben. Egyiptomban összesen mintegy ötvenezren tüntettek, többségükben a legnagyobb ellenzéki csoport, a Muzulmán Testvériség felhívására. Az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban több száz palesztin vonult a palesztin képviselet elé. Libanon fővárosában, Bejrútban mintegy ezer ember gyűlt össze az ENSZ képviselete előtt. Oszama Hamdán, a Hamasz képviselője a palesztin és libanoni zászlókat lengető tömeg előtt kijelentette, hogy nincs más választásuk, mint harcolni. Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő, aki korábban nyíltan követelte Izrael állam eltörlését, bűnösnek nevezte az izraeli légicsapásokat, és a cionista rezsim közelgő összeomlását jövendölte. Szíria fővárosában több mint ötezren vonultak fel, hogy tiltakozzanak az izraeli agresszió ellen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2008-12-29: Közélet - x:

Tragédia a kovásznai Turista Szállóban — Bodor János

A kovásznai Turista Szállóban szombaton hajnalban két személy életét vesztette szén-monoxid-mérgezésben.
2008-12-30: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Színház
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház holnap 18 órától a nagyteremben bemutatja Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát. Rendezte: Mircea Cornişteanu. A bemutatóra a támogató- és a mecénásbérletek érvényesek.