Mi, hol, mikor

2008. december 30., kedd, Mi, hol, mikor?
Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház holnap 18 órától a nagyteremben bemutatja Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát. Rendezte: Mircea Cornişteanu. A bemutatóra a támogató- és a mecénásbérletek érvényesek.

A jegyek ára a 18. sorig, valamint a páholyok első sorába 50 lej, a többi helyre 40 lej. Jegyrendelés a szervezőirodában, telefon: 0267 312 104, 0728 083 336, 0745 589 214. A pénztár ünnepi nyitvatartási rendje: ma 11—14 óráig, szerdán másfél órával az előadás kezdete előtt.

Zene

Vízkereszt napi ünnepi hangversenyt tartanak január 6-án az esti szentmise után a sepsiszentgyörgyi Krisztus király-templomban. Fellép a sepsiszentgyörgyi Laudate kamarakórus és a brassói Fekete-templom Jugendbach kórusa, közreműködik a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanáraiból és diákjaiból álló kamarazenekar. Műsoron: H. Diesler-, T. Poulenc-, H. P. Türk-, P. Cornelius-, G. A. Homilius-, H. Purcell-, Bach-, Mozart-, G. E. Duncan Praetorius-, Bárdos- és Halmos-művek. Vezényel Steffen Schlandt és Lőffi Gellért. A hangversenyt a templom orgonája építésének megsegítésére szervezik, melyről képeket mutatnak be a koncert után.

Röviden

Könyvtári haladék. A Bod Péter Megyei Könyvtárba még ma és holnap késedelmi díj fizetése nélkül visszavihetik a kikölcsönzött könyveket, akik elfelejtették határidőre visszajuttatni azokat. A könyvtár ma és holnap rendes program szerint és az év utolsó napján 9 és 13 óra között tart nyitva. Az új esztendőben január 5-én nyitnak először.

Korcsolyapálya. Sepsiszentgyörgyön a Nicolae Iorga és az Ág utca közötti játszótéren, valamint a Kisstadionban a korcsolyapálya hétköznap 15―22, hétvégeken, vakációban és munkaszüneti napokon 10―22 óráig tart nyitva, 15 és 16 óra között takarítási szünettel. A belépőjegy decemberben 2 lej gyermekeknek, 4 lej felnőtteknek. Január 1-jén mindkét pályán ingyenes a belépés.

Ingyenes szűrővizsgálat. Sepsiszentgyörgyön a járóbeteg-klinika endokrinológiai rendelőjében január 5-én, 6-án és 7-én naponta 10―16 óráig várják ingyenes ultrahangos pajzsmirigy-szűrővizsgálatra az érdeklődőket.

Tűz! Tűz!

Vasárnap kora délután a sepsiszentgyörgyi tűzoltókat egy szépmezői üdülőházikó oltására riasztották. A faházikó egy része és a benne levő bútor elégett, de a tűzoltóknak az egész építményt szét kellett szedniük, mivel úgynevezett szendvicselemekből készült, félő volt, hogy senyvedő tűzfészek marad valahol. A tűz valószínű oka egy nem megfelelően hőszigetelt kémény ― tájékoztatott a tűzoltóság szóvivője.

Közlekedés

Súlyos baleset. Karácsony első napján, csütörtökön délután ötkor a 103-as megyei úton, Árapatak területén az út bal oldalán szabályosan haladó hatfős csoportból hirtelen kiugrott egy tízéves kislány, és nekiszaladt egy 53 éves brassói lakos által vezetett gépkocsi oldalának. A gyermek súlyosan megsérült. Kivizsgálás indult. Az ünnepek alatt ezenkívül történt tizennyolc koccanás is, emberi áldozatok nélkül.

Hasznos telefonszámok. Ha a téli útviszonyok miatt bajba kerülnek (havazás, jegesedés miatt elakadnak), a következő számokon kérhetnek segítséget: az Országos Útügynökség Kovászna megyei részlegének diszpécserszolgálata: 0267 315 729, a Kovászna Megyei Útügy: 0268 362 163, International Spaf Kft.: 0745 070 660, Valdek Impex Kft.: 0267 318 164.

(Rendőrségi tájékoztató)

Barátság Kupa

A tekeviadal hatodik fordulójának eredményei: 1. Kézdivásárhelyi Transintex 12 ponttal és 9748 fával, 2. Bodoki Törekvés 12 ponttal és 9267 fával, 3. Kézdivásárhelyi Bujdosó 10 ponttal és 9164 fával, 4. Kézdivásárhelyi Nexxon 6 ponttal és 9169 fával, 5. Szentkatolnai Kisgazdák 6 ponttal és 8893 fával, 6. Kézdivásárhelyi Veteránok 6 ponttal és 8858 fával, 7. Hatolykai Forrás 4 ponttal 8823 fával, 8. Gelencei Nemere 2 ponttal és 8626 fával, 9. Kézdivásárhelyi Haverok 2 ponttal és 8511 fával, 10. Csernátoni Ika 0 ponttal és 8334 fával. A hatodik forduló legeredményesebb játékosai: Harai János (Transintex) 352 fával, Flaviu Ciocan (Transintex) 344 fával és Harai Jenő (Transintex) 341 fával. A VII. forduló: január 7-én Szentkatolnai Kisgazdák―Csernátoni Ika, 8-án Kézdivásárhelyi Veteránok―Kézdivásárhelyi Transintex, 9-én Hatolykai Forrás―Kézdivásárhelyi Haverok, 10-én Bodoki Törekvés―Kézdivásárhelyi Bujdosó, 11-én Gelencei Nemere―Kézdivásárhelyi Nexxon. (Iochom)

Karácsony Kupa

A Popa Sándor rendezte lábtenisztorna végeredménye: 1. Szatmári György―Bogyó László, 2. Németh Csaba―Nicolae Rădulescu, 3. Boros Sándor―Popa Sándor.

A londoni olimpiáig folytatja

Korábbi elhatározása ellenére a 2012-es londoni játékokig folytatja fantasztikus pályafutását Tani Rioko, a japánok hétszeres világbajnok dzsúdófenoménja. A judoinfo.hu szaklap szerint a 33 éves cselgáncsozó ― aki a legutóbbi öt (!) olimpián dobogós volt ― eredetileg az idén Pekingben szerzett bronzérmével búcsúzott volna, ám a hazai közvélemény túláradó szeretete miatt a folytatás mellett döntött. A japán szövetség bejelentette, hogy ő is tagja lesz jövő év elején a hat versenyből álló európai turnéra érkező válogatottnak, és először a párizsi Grand Slam-viadalon lép tatamira. A sydneyi és az athéni olimpián is diadalmaskodó, mindössze 146 centis Tani ― korábban Tamura ― Rioko sorozatban 84 mérkőzésen át maradt veretlen az 1990-es években. A 2005-ös vb-t csak azért nem tudta megnyerni, mert szülési szabadságon volt...

Nehezebb az út a Mount Everestről lefelé

A Mount Everestről lejönni nem gyerekjáték: a 212 hegymászó közül, akik életüket vesztették a Föld legmagasabb hegyének megmászása közben, legtöbben a visszafelé vezető úton haltak meg, méghozzá 8000 méteres magasság felett ― állapították meg a Massachusetts General Hospital kutatói, akik első ízben elemezték az expedíciók során bekövetkezett halálesetek okait. A halál leggyakoribb okának a végső kimerültséget, a többi hegymászótól való leszakadást, valamint az előrehaladott napszakban történő csúcsra érkezést említik a kutatók ― írta a Der Standard osztrák lap internetes kiadása. A szerencsétlenül jártak közül sokan megzavarodtak, elvesztették az irányítást testük felett, vagy eszméletüket. A kutatók szerint mindezt az okozhatta, hogy az agy a magasság következtében megduzzadt, agyi ödéma keletkezett. Tüdőödémát ezzel ellentétben igen kevés halottnál állapítottak meg a halál okaként, éppúgy, mint lavinákat vagy jégomlást. A serpáknak, a Himalája-régió hordárként felbérelt hegymászóinak nagyobb a túlélési esélye, mint a külföldről érkező hegymászóknak. Ezt a jobb akklimatizációra lehet visszavezetni, vagy utalhat arra is, hogy a jobban alkalmazkodott hordárok kelendőbbek az expedíciók során ― vélik a tanulmány szerzői.

Összeállította: Áros Károly

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2008-12-29: Közélet - x:

A hétvége hírei — Szekeres Attila

Izrael légicsapást mért a Hamasz gázai objektumaira
Az izraeli légierő vadászgépei és harci helikopterei összehangolt csapássorozatot mértek számos célpontra szombaton és tegnap az iszlamista Hamasz mozgalom által ellenőrzött Gázai övezetben. A szervezet rakétatámadásait megtorló légitámadásokban tegnap esti adatok szerint legalább 230 palesztin vesztette életét, mintegy hétszázan megsebesültek. Hatvanéves történetében soha ennyi halálos áldozatot nem követelt az izraeli―palesztin szembenállás ilyen rövid idő alatt.
2008-12-30: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Megrendült szívvel és mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, testvér, após, rokon és jó barát, a sepsiszentgyörgyi
id. DÁNIEL ANDRÁS
életének 72. évében rövid szenvedés után csendesen elhunyt.
Mindig tenni akaró, dolgos keze, küzdő lelke megnyugodott.
Drága halottunk földi maradványait 2008. december 31-én 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a sepsiszentgyörgyi közös temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4215817