Szilveszter Felső-Háromszéken - Iochom István

2009. január 5., hétfő, Közélet

Több száz hazai és kevesebb külhoni turista búcsúztatta Bálványosfürdőn az óesztendőt. Már karácsonykor telt ház volt a Vár és Transzszilvánia Panzióban, ahol zömében évek óta visszajáró hazai vendégek mulattak és vettek részt a hagyományos disznóvágáson. A karácsonyi és szilveszteri ünnepek ideje alatt lovas szánokkal is közlekedhettek a vendégek.

Szilveszterre a Vár és a Transzszilvánia Panzióban lévő szobák zömét már hónapokkal azelőtt lefoglalták. Százhúsz bálványosi magánvillában házanként legalább tíz-tizenöt személy búcsúztatta az óévet. A Kárpátok Szállodában második éve nem szerveztek szilvesztert, az épület felújítás alatt áll. A Vár Panzióban a hatnapos és ötéjszakás szilveszteri szolgáltatási csomag félpanziós ellátással személyenként 350 euró volt, a szilveszteri menü külön 300 lejbe került. Daragus Attila, Torja polgármestere, a falusi turizmussal foglalkozó szövetség megyei elnöke tegnap lapunknak nyilatkozva elmondta: a szilveszteri vendégek húsz hazai településről érkeztek, többek között Bukarestből, Brassóból, Nagyváradról, Marosvásárhelyről és a déli megyékből fogadtak visszajárókat. Éjfélkor a hídnál pompás tűzijátékra és tábortűzre került sor, ahová a bálványosi hétvégi házakban szilveszterezők is összegyűltek, január elsején pedig jelmezes bált is tartottak. Első alkalommal a nemrég átadott Istvána vendégfogadóban is szerveztek ötven személy számára szilveszteri mulatságot. Az Aporok falujában levő Thorya csárdában hetvenkét helybeli mulatott együtt. A katrosai csárdában és a hétvégi házakban szintén voltak szilveszterezők.

Kézdivásárhelyen a vendéglőkön kívül a Vigadóban két társaság is összegyűlt: a Nők Órája a művelődési ház emeleti kistermében szervezett száz személy számára felejthetetlen szilvesztert, a Maassluis Nyugdíjasklubban ugyancsak száz klubtag búcsúztatta együtt az óévet és köszöntötte az új évet. A kézdiszéki pedagógusok számára Csatlós Mihály Levente szakszervezeti elnök a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ éttermében szervezett mulatságot, de éjfélkor sokan az utcákra és a város főterére vonultak, ahol petárdákat és egyéb pirotechnikai eszközöket lőttek a magasba, de a szervezett utcai szilveszter idén is elmaradt. Értesüléseink szerint több kézdiszéki művelődési otthonban is tartottak szilveszteri mulatságot. Az esztendőforduló Felső-Háromszéken csendesen, különösebb esemény nélkül zajlott le.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-01-05: Közélet - x:

Koraszülött Kovásznán

A kovásznai szülészeten az év első szülöttje január 1-jén 12 óra 20 perckor született. A 29 éves kovásznai Gerebenes Magdolna egy 2200 grammos koraszülött kisfiút hozott a világra. A következő baba, egy 2250 grammos kislány január 3-án 18 órakor érkezett a zágoni Nicoleta Busioc negyedik gyermekeként. Mindkét szülést dr. Nicolae Papuc vezette le.
2009-01-05: Közélet - x:

Kommandón az igazi - Bodor János

Évről évre egyre többen szilvesztereznek Kommandón és a környező völgyekben felépült hétvégi házakban.