Mi, hol, mikor

2009. január 6., kedd, Mi, hol, mikor?
Színház

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a nagyteremben ma 18 órától a Mikó-, szerdán 18 órától a Kós Károly-bérleteseknek játssza Francis Veber Balfá­cánt vacsorára című vígjátékát. Rendezte: Mircea Cornişteanu.

* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió William Shakespeare Rómeó és Júlia című mozgásszínházi előadását csütörtökön és pénteken 19 órától a kultúrpalota Lajtha László Stúdió­termében játssza. Rendező: Uray Péter. A helyek száma korlátozott, jegyet rendelni a 0267 315 418-as telefonon lehet, elővétel a Háromszék Táncegyüttes pénztáránál naponta 10―14 óráig.

* A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat január 20-i, január 21-i és január 22-i kabaré-előadására jegyek elővételben már kaphatók a sepsiszentgyörgyi kultúrpalota pénztáránál. Előjegyeztetés a 0724 282 735-ös telefonon.

Zene

Vízkereszt napi ünnepi hangversenyt tartanak ma az esti szentmise után a sepsiszentgyörgyi Krisztus király-templomban. Fellép a sepsiszentgyörgyi Laudate kamarakórus és a brassói Fekete-templom Jugendbach kórusa, közreműködik a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanáraiból és diákjaiból álló kamarazenekar. Műsoron: H. Diesler-, T. Poulenc-, H. P. Türk-, P. Cornelius-, G. A. Homilius-, H. Purcell-, Bach-, Mozart-, G. E. Duncan Praetorius-, Bárdos- és Halmos-művek. Vezényel Steffen Schlandt és Lőffi Gellért. A hangversenyt a templom orgonája építésének megsegítésére szervezik, melyről képeket mutatnak be a koncert után.

Röviden

Táncház. A Guzsalyas Játszóház a sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 16.30 órától gyermektáncházba várja az óvodásokat, kisiskolásokat, zenél a Folker együttes.

Ingyenes szűrővizsgálat. Sepsiszentgyörgyön a járóbeteg-klinika endokrinológiai rendelőjében ma és holnap 10―16 óráig várják ingyenes ultrahangos pajzsmirigy-szűrővizsgálatra az érdeklődőket.

Elköltözött iroda. A Há­romszéki Volt Politikai Foglyok Szövetsége értesíti tagságát, hogy az iroda elköltözött a városházáról. Január 9-től Sepsiszentgyörgyön a Martinovics utca 2. szám alatti Beör-palotában fogadja minden pénteken 10―12 és 17―19 óráig az ügyfeleket. Kérik azokat a tagokat, akik elmaradtak a tagsági díjjal, mielőbb rendezzék a hátralékot.

Áramszünet. Mától péntekig naponta 8—14 óráig Haralyban szünetel az áramszolgáltatás.

Vízkereszt ünnepe vagy Háromkirályok napja, a karácsonyi ünnepek vége, a farsang kezdete. Ezen a napon utoljára gyújtják meg a gyertyákat a karácsonyfán. Ekkor tartják a Csillagozást, a Há­romkirályok járását a három napkeleti bölcs betlehemi látogatásának emlékére. Vízkereszt a római katolikus naptár szerint Epiphania Domini, azaz az Úr megjelenésének napja. A keresztény egyházi évben a farsang vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (húsvét előtti 40. nap, idén február 24.), a nagyböjt kezdetéig tart.

Tengerpartról a hegyekbe

Alig lehetett magyar szót hallani a Szent Anna-tó körül az esztendőfordulós szünet alatt. Főleg Konstanca megyei és havasalföldi gépkocsik sorakoztak a vendégház melletti parkolóban. Sítalpakra szerelt szánkát lehetett bérelni, a tóig tartó, mintegy másfél kilométeres kanyargós úton sokan csúsztak le, vissza meg két terepjáró vontatta az egymáshoz kapcsolt szánkókat, melyek hatalmas kígyózással siklottak fölfelé. De nem csak itt, a közeli Bálványoson is jócskán akadtak tengerparti és havasalföldi gépkocsik, gazdáik minden jel szerint jól érezték magukat a Székelyföldön.

Kép és szöveg: Szekeres Attila

Közlekedés

Súlyos baleset. Az év első súlyos balesete vasárnap este fél nyolc körül történt Sepsiszentgyörgyön, az Oltmező ú­ton, a Billa előtt. Egy 64 éves helybeli nő szabálytalanul próbált átkelni az úton, és egy szabályosan haladó nyerges vontató elütötte. A gyalogos kartörést szenvedett. A baleset körülményeit vizsgálják.

Koccanások. A megye útjain hét könnyebb baleset is történt, az anyagi károk mellett egy személy könnyebben megsérült.

Hasznos telefonszámok. Ha a téli útviszonyok miatt bajba kerülnek (havazás, jegesedés miatt elakadnak), a következő számokon kérhetnek segítséget: az Országos Útügynökség Kovászna megyei részlegének diszpé­cserszolgálata: 0267 315 729, Kovászna Megyei Útügy: 0268 362 163, International Spaf Kft.: 0745 070 660, Valdek Impex Kft.: 0267 318 164. Balesetkor természetesen a 112-es sürgősségi számot kell hívni.

(Rendőrségi tájékoztató)

Hosp nem indul

Térdsérülés miatt hat hét pihenőre kényszerül, és így a februári világbajnokságot is kihagyja Nicole Hosp, az osztrákok alpesi síelője. A 25 esztendős versenyző a vasárnapi zágrábi Világkupa-viadal bemelegítésénél bukott. Hosp 2007-ben összetett Vk-győztes lett, abban az évben ő volt az óriásműlesikló-világbajnok is, míg pályafutása során tizenegy Vk-futamon diadalmaskodott. Az idei vb-nek a franciaországi Val d’Isere ad otthont február 3. és 15. között.

Nem magától értetődő a mentés

Veszélybe kerülhetnek a Föld körüli vitorlásversenyek, amennyiben a segítségnyújtásban esetleg érintett országok illetékes szolgálatai túlzottan nagynak minősítik a veszélyt, és vonakodnak a bajba jutott vitorlázók kimentésére indulni. Legalábbis ez a véleménye a jelenleg zajló Vendée Globe egyik korábbi kiesőjének, a kanadai Derek Hatfieldnek. Hatfield az Algimouss-Spirit of Canada fedélzetén vasárnap érte el a tasmaniai Hobartot, miután ezer mérföldet vergődött minimális üzemanyaggal és megrongálódott vitorlázattal. Az 56 éves hajós az ausztrál hírügynökségnek, az AAP-nek azt mondta, az ilyen versenyek résztvevői igyekeznek saját erejükből partot érni, de azért szükség lehet külső segítségre. ,,Ha azonban azokban az országokban, amelyek mellett elhaladunk, például Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Chilében a parti őrségek úgy vélekednek, hogy túlságosan költséges és veszélyes vállalkozás számukra az ilyen segítségnyújtás, és egyszer azt mondják, hogy nem, akkor vége lesz az ilyen versenyeknek" — fogalmazott Hatfield, aki egyébként nem tartott igényt a segítségnyújtásra.

Pláza lesz a baseballstadionból

Bár a helybeliek bíztak a megmaradásában, mégis bevásárlóközpont épül a pekingi olimpia baseballmérkőzéseinek otthont adó stadion helyén. A 29 millió dolláros költségvetéssel megépült, tizenötezer férőhelyes Vukoszung aréna — amelyet a szervezők eleve ideiglenes helyszínnek szántak — lesz az első elbontott ötkarikás létesítmény. ,,Tavaly márciusban itt játszott bemutató mérkőzést az MLB-s Los Angeles Dodgers és a San Diego Padres, de az amerikai profi liga bérleti díján kívül nem volt más bevételünk a stadionból. Évi egy-két esemény miatt nem tarthattuk meg" — indokolta a döntést Kuo Csin-csiao, a telektulajdonos cég ügyvezetője. Kínában mindössze néhány tucat nézőt vonzanak a hatcsapatos baseballbajnokság meccsei, a válogatott pedig az utolsó, nyolcadik helyen végzett az augusztusi olimpián.

Trinidadi bokszbajnoknő halála

Autóbalesetben életét vesztette Gisselle Salandy profi ökölvívó-világbajnoknő. A 21 éves sportoló hazájában, Trindad és Tobagón, Port of Spain közelében lesodródott az útról, és egy betonoszlopnak ütközött. A bokszoló vasárnap, röviddel azután, hogy kórházba szállították, belehalt sérüléseibe. A nagyváltósúlyú Salandy mind a tizenhét mérkőzését megnyerte a profik között, s ő volt az első női bokszoló, aki valamennyi nemzetközi szervezet világbajnoki címét megszerezte.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-01-05: Közélet - Mózes László:

A hétvége hírei

Szárazföldi hadművelet a Gázai övezetben
Az izraeli szárazföldi csapatok tegnap, második napja tartó gázai offenzívájuk során három részre osztották a Gázai övezetet, miközben egyelőre nincs foganatja a tűzszünetre szólító külföldi felhívásoknak. Az izraeli média vasárnap jelentette, hogy az izraeli erők többek között az egykori zsidó település, Necarim körzetében tartózkodnak, körülbelül három kilométerre Gázavárostól.
2009-01-06: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága jó édesanyánk,
HUSZTI VIORICA
60. életévében hosszú betegség után hirtelen elhunyt.
Temetése 2009. január 6-án 14 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4215911