A hétvége hírei

2009. január 5., hétfő, Közélet

Szárazföldi hadművelet a Gázai övezetben

Az izraeli szárazföldi csapatok tegnap, második napja tartó gázai offenzívájuk során három részre osztották a Gázai övezetet, miközben egyelőre nincs foganatja a tűzszünetre szólító külföldi felhívásoknak. Az izraeli média vasárnap jelentette, hogy az izraeli erők többek között az egykori zsidó település, Necarim körzetében tartózkodnak, körülbelül három kilométerre Gázavárostól.

A szárazföldi csapatok a palesztin terület több szektorában is mélyen előrenyomultak. Az izraeliek három dandár nagyságú alakulattal, összesen több ezer katonával nyomultak be a Gázai övezetbe. Az izraeli hadművelet az övezet északi részére összpontosul, mert a legtöbb rakétát onnan lőtték ki Izrael területére. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter közölte, hogy olyan széles körű lesz a Gázai övezet elleni offenzíva, amennyire az szükséges. * Palesztin orvosi források szerint negyven palesztin vesztette életét éjfél óta az izraeli szárazföldi hadműveletben. Közben az Izrael elleni palesztin rakétatámadások tegnap is folytatódtak: huszonöt rakéta csapódott be a zsidó állam területén, egy izraeli megsérült. A Hamasz foglyul ejtett két izraeli katonát a Gázai övezetben, és túszként kezeli őket ― közölte tegnap a palesztin iszlamista szervezet. Izrael cáfolta a hírt, de elismerte, hogy meghalt egy katonája, és harminc katona megsebesült. A tizedik napja tartó, az első napokban légicsapásokkal kezdődött izraeli offenzívában csaknem ötszáz palesztin halt meg, a palesztin rakétatámadások négy izraeli életét oltották ki.

Orosz—ukrán gázviszály

A Gazprom teljesen elzárta a gázcsapot Ukrajnának, de egyben megnövelte az Európába Ukrajnán keresztül vezetéken szállított gáz mennyiségét ― jelentette be hivatalosan a Gazprom sajtóosztálya csütörtökön. * A Gazprom ezer köbméterenként 450 dollárért szállít majd gázt Ukrajnának ― ezzel fenyegetőzött Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója tegnap újságírók előtt, de hozzátette: nagyon reméli, hogy ez az ajánlat hamarosan visszatéríti a tárgyalóasztalhoz a kijevi illetékeseket. Miller azt mondta, hogy az ukrán importőr Naftogaz felelőtlen magatartást tanúsít az ukrán fogyasztókkal szemben azzal, hogy 2009-re még nincs szerződése. Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője bejelentette: mivel a Gazprom mindent elkövet európai vásárlói igényeinek kielégítésére, ma nyolcmillió köbméterrel, 308 millió köbméterre növeli az Ukrajnán át exportált gáz mennyiségét, más vezetékeken is küld további mennyiségeket Európába, és az igények kielégítésére felhasználja az európai tárolókban lévő saját tartalékait is.

Nem okoz gondot az orosz gáz csökkenése

Romániának semmiféle gondot nem okoz az orosz földgázszállítások csökkenése, mivel vannak saját kiaknázható forrásai és raktáron lévő készletei ― mondta szombaton Bukarestben Adriean Videanu gazdasági miniszter. A tárca vezetője ,,válságtanácskozásra" hívta össze az energetikai ipar kulcsfontosságú vezetőit, miután olyan jelzést kaptak, hogy január 11-ig 32 százalékkal kevesebb lesz a Romániába irányuló orosz földgáz mennyisége. Péntek estétől a Romániába érkező orosz gáz mennyisége az orosz―ukrán gázvita miatt több mint egyharmadával csökkent.

Moszkva hadihajókat küld a világba

Az orosz vezérkar tegnap támogatásáról biztosította a haditengerészet tervét, hogy a jövőben hadihajókat állomásoztassanak a világ minden táján baráti kikötőkben ― mondta el Anatolij Nogovicin, a vezérkari főnök helyettese. Nogovicin azt mondta, Oroszország közvetlenül tárgyal több kormánnyal az orosz hadihajók állandó jellegű állomásoztatásáról, de konkrétumokat nem mondott. ,,Senki nem tudja előre megmondani, hogy hol merülhetnek fel problémák" ― mondta Nogovicin.

Sólyom László újévi köszöntője

Bizonytalan és válságos év előtt állunk, s ilyenkor bármennyire sajnálatos is, nem lehet hagyományos újévi köszöntőt mondani ― bocsátotta előre újévi beszédében Sólyom László köztársasági elnök, aki szerint most mindenkinek a saját életében is valamilyen választ kell adnia a válságra. Már nem lehet a régi módon kialakítani magunk és családunk számára ,,a felszínen maradás" stratégiáját, ezért nem kell félni elővenni a meghitt régi szavakat és tanácsokat, amelyeket mindenki megért ― hangsúlyozta az államfő, kifejtve, hogy ezek sorában elsősorban saját erőforrásaink takarékosabb beosztására, az emberségünk megőrzéséért vállalt felelősségre és a szolidaritástól elválaszthatatlan önállóságra gondol.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-01-05: Közélet - x:

Megártott a nehéz étel, a sok ital (Mentő, sürgősség) - Simó Erzsébet

A hosszú ünnep alatt a megszokottnál több hívás érkezett a sepsiszentgyörgyi mentőkhöz, igen sűrűn indultak és érkeztek az autók — tudtuk meg dr. Moldovan Andreától, az elsejei és vasárnapi szolgálatos mentőorvostól.
2009-01-06: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a nagyteremben ma 18 órától a Mikó-, szerdán 18 órától a Kós Károly-bérleteseknek játssza Francis Veber Balfá­cánt vacsorára című vígjátékát. Rendezte: Mircea Cornişteanu.