Még kevesebb karácsony lesz fehér

2009. január 6., kedd, Magazin

Folyamatosan csökkent a huszadik században a fehér karácsony valószínűsége az északi félteke legtöbb pontján, és 2100-ra a klímaváltozás miatt még ritkább lesz a hó karácsonykor meteorológusok és klímakutatók szerint.

,,A fehér karácsony valószínűsége már idén is jóval csekélyebb volt, mint ötven éve, az évszázad közepére pedig sok helyen nagyon nagy ritkaság lesz" ― mondta Friedrich-Wilhelm Gerstengarber, a Berlin melletti Potsdamban működő klímakutató intézet (PIK) munkatársa. Berlinben például száz éve húszszázalékos valószínűséggel volt hó december 24-én, 25-én és 26-án. Idén 15 százalékosra becsülték a fehér karácsony valószínűségét, 2100-ra pedig öt százalék alá csökken.

A tengerközelben fekvő vagy enyhe kontinentális éghajlatú városokban ― mint például London vagy Párizs ― a karácsonyi hó most is igen ritka, és száz éven belül szinte természetfeletti jelenségnek fog számítani. ,,Minél ritkább valami, annál inkább sóvárognak utána. A fehér karácsonnyal éppen ez fog történni" ― mondta a PIK főmeteorológusa. Főként az alacsony fekvésű helyeken, ahol az évszázad végére a legtöbb esetben akkor sem lesz igazán hó, ha hullik, mert a felszínen rögtön elolvad ― tette hozzá. A globális felmelegedés miatt a következő években sokszor fenn, északon, például Oslóban is álom marad az, amiről Bing Crosby énekelt White Christmas című híres slágerében a negyvenes évek elején. ,,1900 körül még évente átlagosan százötven napon volt sífutásra alkalmas, legalább 25 centiméter vastag hóréteg. Az új évezred elejére száz napra csökkent az átlag" ― mondta Pal Prestrud, a norvég fővárosban működő nemzetközi éghajlat- és környezetkutató központ munkatársa.

Az amerikai hó- és jégkutató központ műholdfelvételeken alapuló elemzése szerint az északi féltekén 1978 óta kétmillió négyzetkilométerrel csökkent a tél végén, a márciusi-áprilisi időszakban hóval borított terület átlagos nagysága, amely így már csak 36 millió négyzetkilométer. Az ENSZ klímaváltozást kutató bizottságának tavalyi jelentése szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása 1970 óta világszerte hetven százalékkal emelkedett, és a legrosszabb forgatókönyv szerint 2050-ig a jelenlegi szinthez képest megduplázódik. Az üvegházhatás miatt emelkedő hőmérséklet hatására több áradás és több kivételesen erős vihar lesz, emelkedik a tengerszint, és gyakoriak lesznek a rendkívül meleg időszakok.

A fehér karácsony viszont ritkább lesz, de nem mindenütt ― mondta Gerhard Müller-Wetersmeier, a német meteorológiai intézet klímakutatója. ,,Egyes hőmérsékleti zónákban már eddig is fekete volt a legtöbb karácsony, és várhatóan nem csökken tovább a karácsonyi havazás valószínűsége. Ilyen például Frankfurt környéke, München környékén vagy az Alpokban viszont várhatóan lesz elég hó karácsonykor még 2100-ban is."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2009-01-06: Magazin - x:

Nincs többé gálaruhapánik

Véget érhet a gálaruha miatti pánik: nem jön szembe a gondosan kiválasztott méregdrága modell az estélyen — a szorongás elkerülésére pedig elég egy kattintás.
2009-01-06: Gazdakör - x:

Maradnak a tavalyi szintek (Támogatás) — Incze Péter

Disznóhizlalda — továbbra is támogatják a vágóhídon értékesített sertést
A leköszönt mezőgazdasági miniszter javaslatára a Tăriceanu-kabinet jóváhagyta az előterjesztett, 2009-re érvényes támogatási formákat az állattenyésztésben. A kormányhatározat az 1627-es számot viseli, és az elmúlt év utolsó napjaiban jelent meg a Hivatalos Közlönyben.