SepsiszentgyörgySzükséglakások elosztásának feltételei — Váry O. Péter

2009. január 6., kedd, Közélet

A Mikes Kelemen utcai tömbház átadásának közelsége tette időszerűvé a szükséglakóhelyek elosztási kritériumrendszerének újraértékelését: várhatóan februárra készül el a nyolcvan szoba-konyha-fürdőszobás lakrészessé átalakított, felújított egykori legénylakásblokk.

A 2003-ban elfogadott pontozásos módszer nem igazán ösztönözte a rászorulókat szociális helyzetük javítására, aki szükséglakáshoz jutott, az révbe érkezettnek érezhette magát, hiszen — ha csak súlyosan nem vétett a mai napig Sing Singként emlegetett szociális lakótömb szabályai ellen — örökre fedelet tudhatott a feje fölött. A most kidolgozott módszer épp ezt az állandósult, kiúttalan állapotot igyekszik felszámolni egy motivációs rendszer bevezetésével, arra ösztönözve a rászorulókat, hogy önerőből, munkavállalással, esetleg általuk felkutatott külső segítséggel igyekezzenek kilábalni helyzetükből. Így a szükséglakáshoz jutásban nem jelent majd elsőbbséget a gyerekek száma, annál inkább a rászoruló jövőképe, illetve az utóbbi tíz évben a munkaerőpiacon kifejtett tevékenysége, valamint figyelembe veszik a különböző fokozatú rokkantságot, betegségeket. A szociális lakásokhoz jutókkal egy évre kötnek szerződést, akkor újra felmérik a rászoruló helyzetét, s az elért pontszáma függvényében maradhat, avagy kikerülhet a szükséglakásból.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-01-06: Közélet - x:

Rosszul kezdődött az új esztendő — Bodor János

A kovásznai Téglavető utcában vasárnap este hét óra előtt pár perccel meggyúlt a 87 éves Fülöp Erzsébet háza. A tüzet a szomszédok vették észre, ők tárcsázták a 112-t, a központ riasztotta a kézdivásárhelyi tűzoltókat és a helybeli polgári tűzoltóságot.
2009-01-06: Közélet - x:

Pályáznak a 121-es megyei útra — Farcádi Botond

Elfogadta a Kovászna Megyei Tanács a Kovászna—Kézdivásárhely közötti, 121-es megyei út korszerűsítési tervének gazdasági-műszaki mutatóit, a pályázatot januárban nyújtja be az önkormányzat.