Ma és holnap — Jártó Kocsis Edit

2009. január 8., csütörtök, Család

Új év kezdetén a szokásosnál gyakrabban gondolunk arra, hogy mit hoz a holnap. A gyermek a felnőtté válás csodáját várja, az ifjú szakmai beteljesedést, elégtételt és az igazi szerelmet. A felnőtt legtöbbször aggódik: az egészségéért, a munkahelyéért, a gyermekekért, az öregedő az önnön és a világ sorsáért.

A fiatalabbaknak a holnap a változást, a nagy kaland ígéretét jelenti, az öregebbeknek pedig a meglévő bástyák védelmét. A fiatal nem szeret hátranézni, a múltba, mely leláncolja, és sokszor csak legyint az öregebb intésére, titokban megmosolyogja meséit, megkérdőjelezi tapasztalatait. Az idősödő fél a jövőtől, úgy érzi, valami kicsúszik a kezéből, megpihen a múlt emlékein, és nem mindig érti a fiatalokat.

A múlt és jövő közti csapongásban azonban elénk áll a jelen. Bizonyos filozófiák szerint itt a mérleg nyelve ez, a kiteljesedés pillanata, de átlagos értelemben elferdül a valódi értéke. ,,Élj a mának!" — harsogják a reklámok lépten-nyomon, azaz szerezd meg az ételt, italt, élményt, újabb telefont, sóvárogj egy újabb autó után, hisz mindehhez jogod van.

Senki sem szól azonban arról, hogy legalább néhány percig örülj annak, amid van, és tudatosítsd, hogy a jövőd nem varázsütésre változik meg, hanem hittel végzett munka és felelősségvállalás nyomán. Az elméleti lehetőségek korlátlanok, a gyakorlatiak pedig röghöz kötöttek, de ebből is lehet elérhető célokat kovácsolni.

Amit holnap el akarunk érni, abban ma kell hinnünk, ma kell összegyűjtenünk mindazt, amiből holnap építkezhetünk. Ma kell megszerezni a tudást, ma kell tisztelni és értékelni az előttünk járókat, ma kell megérteni a fiatalokat, de mindenekelőtt ma kell megbocsátani és szeretni.

Ha mindezt megtesszük, akkor el tudjuk fogadni a szüntelen változást, ami mindig és mindenki számára magában hordozza a lehetőséget, az új kezdetet.

Ehhez szilárd támaszt nem az eltelt évek, hanem a megtalált és megőrzött szellemi-lelki értékek jelentenek.

Így, a mából kiindulva mindannyiunk számára reményteli lehet a holnap.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-08: Sport - x:

Sportvilág

* A francia Jean-Baptiste Grange nyerte az alpesi sízők Világkupa-sorozatába tartozó zágrábi férfi műlesiklóversenyt. Grange sikerével átvette a vezetést a Vk összetett pontversenyében, míg a szakági Vk-ban megerősítette első helyét. Eredmények: 1. Jean-Baptiste Grange (francia) 1:53.31 p (53.91 mp/59.40 mp), 2. Ivica Kostelic (horvát) 1:53.36 (54.18/59.18), 3. Giuliano Razzoli (olasz) 1:53.66 (58.78/54.88). Az összetett Vk állása 15 verseny után (még 22 van hátra): 1. Grange 466 p., 2. Aksel Lund Svindal (norvég) 444 p., 3. Benjamin Raich (osztrák) 433. p. A szakági Vk állása 3 verseny után (még 7 van hátra): 1. Grange 280 p., 2. Kostelic 225 p., 3. Raich 100 pont.
2009-01-08: Család - x:

Honlap a neuropátiás fájdalomról

A neuropátiás — idegi eredetű — fájdalomról, annak tüneteiről, kialakulásának okáról és kezeléséről ad tájékoztatást a http://www.fajdalomnelkul.eu honlap, amelyet a Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport indított el.