Röviden — Váry O. Péter

2009. január 8., csütörtök, Világfigyelő
Adó- és kamatcsökkentést sürget a Fidesz

Adó- és kamatcsökkentést sürget a Fidesz a munkanélküliség elleni küzdelem és a munkahelyek megvédése érdekében — erről a párt szóvivője beszélt sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra reagálva azt mondta, az elmúlt napok eseményei bizonyítják, hogy a kormány képtelen megálljt parancsolni a munkahelyek elvesztésének. Hozzátette: tegnap látott napvilágot a 7,8 százalékos munkanélküliségről szóló adat. Emlékeztetett rá, hogy az Orbán-kormány hivatali idejének végén ugyanez az adat 5,5 százalék volt.

Dolgoznak a titkos mágnesszalagokon

Hamarosan kormányszintű döntés születhet az egykori, máig titkos magyarországi állambiztonsági iratok sorsáról, köztük az időközben megsemmisített dokumentumokra vonatkozó adatokat, illetve ügynöklistákat is tartalmazó szupertitkos mágnesszalagokról is — közölte az SZDSZ-es Gulyás József írásbeli kérdésére válaszolva Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter. Eszerint a mágnesszalagokkal kapcsolatos munkálatok — miniszteri utasítás alapján — folyamatban vannak, az adatfeldolgozás körülményeiről az adatok megismerhetővé tételét követően születhet döntés. Szilvásy leveléből — amely a parlament honlapján olvasható — az is kiderül, hogy folyamatban az állambiztonsági iratok sorsát rendezni hivatott törvényjavaslat előkészítése. A miniszter jelezte már, hogy az előterjesztést előbb ötpárti egyeztetésre bocsátják, amelyre legkorábban január végén kerülhet sor.

Elhunyt Ilosfalvy Róbert

Elhunyt Ilosfalvy Róbert Kossuth-díjas magánénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, mesterművésze — közölte Várkonyi Judit, a dalszínház sajtóreferense az MTI-vel. A művészt életének 82. évében kedden Budapesten érte a halál. A Kossuth-díjas és nemzetközi hírű művészt a Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. Ilosfalvy Róbert személyében az egyik leghíresebb Bánk bán, a legvonzóbb Des Grieux lovag távozott az örökös tagok és a mesterművészek köréből — tudatta a dalszínház.

Jelentősen meggyengült az al-Kaida

Az al-Kaida terrorszervezet jelentősen meggyengült, rejtőzködő vezetője, Oszama bin Laden legfeljebb sajtókampányt képes indítani — idézte az amerikai külügyminisztérium egy terrorellenes szakértőjét a tegnapi The Washington Post. Dell L. Dailey, a külügyminisztérium terrorizmusellenes koordinátora úgy ítélte meg, hogy Oszama bin Laden a nemzetközi erőfeszítéseknek köszönhetően nem képes érdemi támadást megszervezni. Az újság kiemelte: a Bush-kormány részéről ez az egyik legbizalmasabb közlés az al-Kaida elleni küzdelem állásáról. Dailey szerint az al-Kaida a szervezet regionális sejtjei és erőszakos törekvései miatt jelent továbbra is fenyegetést.

Kormányátalakítási viták Csehországban

Csúszik a kormány átalakítása Csehországban, mert Mirek Topolánek miniszterelnök elképzelése nem nyerte meg a kereszténydemokrata koalíciós partner támogatását. Bár a személycserék összessége egyelőre nem nyilvános, annyi kiszivárgott, hogy Topolánek egyebek között szeretné eltávolítani a kabinetből a korábban korrupcióval vádolt és romaellenes kijelentéseiről elhíresült Jirí Cunek kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnökét. Cuneknek ez nem tetszik, s maga helyett pártbeli ellenfele, Miroslav Kalousek pénzügyminiszter cseréjét javasolja Topoláneknek. Cunek javaslatát kedden este a KDU-CSL szűkebb vezetése is támogatta. Topolánek azonban bejelentette, hogy nem hajlandó megválni Kalousektől.

Kevesebb fizetést kér a szlovén elnök

Ritkábban utazik külföldre, szerényebben látja vendégül partnereit, és kérte fizetésének csökkentését a szlovén államfő, hogy jó példával járjon elöl a gazdasági világválság idején — közölte tegnap az elnöki hivatal. Ezután csak akkor tesz hivatalos látogatásokat külföldön Danilo Türk, ha az utazást jóváhagyja egy bizottság. Az elnököt elkísérő üzletembereknek a jövőben maguknak kell fedezniük az úttal járó költségeket. Nemrégiben bírálatok érték a politikust, mert egyik útjára magángépet bérelt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-01-08: Világfigyelő - x:

A játék eldurvult (Jegyzet) — Magyari Lajos

Amikor a múlt század harmincas éveiben Sztálin elvtárs (a népek nagy mestere és tanítója, civilben kiugrott pap és szadista lelkibeteg) elhatározta, hogy kiéhezteti Ukrajnát, a híres-nevezetes, demokratikus Nyugat ugyanúgy a homokba dugta a fejét, mint később még annyiszor az orosz imperializmus szörnyű bűneinek kelletlen tudomásul vételekor.
2009-01-08: Közélet - x:

Csökkenőben Sepsiszentgyörgy lakossága — Váry O. Péter

A 2008. esztendő mérlege az anyakönyvi hivatal adatainak tükrében negatívnak értékelhető: bár látszólag jelentősen emelkedett a születések száma, ugyanakkor ugrásszerűen nőtt az elhalálozás is az azelőtti esztendőhöz viszonyítva; a házasságkötéseké viszont jócskán visszaesett, ez utóbbira azonban van magyarázat.