Lennon visszaadott kitüntetése

2009. január 14., szerda, Magazin

Megtalálták azt a királynői kitüntetést, amelyet John Lennon közel negyven évvel ezelőtt szolgáltatott vissza II. Erzsébetnek, tiltakozásul a ,,képmutató" brit külpolitika ellen.

A fémkeresztet, amely az MBE (Member of British Empire ― a Brit Birodalom Tagja) címmel járt, mind ez ideig a St. James-palota központi kancelláriájában őrizték, azzal a levéllel együtt, amelyben a bé­keharcos muzsikus megmagyarázta a kitüntetés visszaszolgáltatásának indokait.

A Beatles-rajongók, akik már elveszettnek, beolvasztottnak hitték a kitüntetést, máris azt szeretnék, ha kiállítanák azt. A Buckingham-palota közölte, hogy erről Lennon özvegye, Yoko Ono hivatott dönteni. A Beatles tagjai 1965-ben kapták meg az MBE-kitüntetést, kiváltva ezzel a brit konzervatív körök nem kis rosszallását. 1969 novemberében azonban az akkor már aktív béke- és emberjogi harcos Lennon úgy döntött, hogy visszaadja, mert számára egy olyan rendszer jelképévé vált, amelynek nem kívánt részese lenni. Ekkor három azonos tartalmú levelet küldött el: egyet a királynőnek, egyet Harold Wilson miniszterelnöknek és egyet annak a rendnek, amely a kitüntetéseket adminisztrálta. ,,Felség, visszaadom az MBE-t tiltakozásul a Nigériában és Biafrá­ban való brit beavatkozás, az amerikaiak vietnami háborújához nyújtott brit támogatás miatt, valamint amiatt, hogy a Cold Turkey című dalom visszacsúszott a toplisták éléről." (Ez utóbbi már saját zenekarának, a Plastic Ono Bandnek dala volt, mellesleg ,,másnaposságot" jelent, és a híres békedal, a Give Peace a Chance kislemezének B-oldalán szerepelt). A küldeményt sofőrje, Les Anthony vitte el.

Gene Grimes, a liverpooli Beatles Emléktársaság vezetője úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben kell tartani Lennon egykori döntését, ugyanakkor helyes lenne mégis kiállítani a fémkeresztet, hogy jobban tudatosuljon a közvéleményben a művész béke melletti elkötelezettsége.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-14: Magazin - x:

Százötven éves a Big Ben

Százötven éves idén a londoni Westminster toronyórája, népszerű nevén a Big Ben. Az évfordulót számos eseménnyel ünneplik Nagy-Britanniában, és máris működik hivatalos honlapja a www.bigben.parliament.uk címen.
2009-01-14: Magazin - x:

Alkalmi örökláng

Csak az első gázszámla megérkeztéig égett az örökláng egy katonai emlékparkban az Egyesült Államokban.