Aggódunk — Jártó Kocsis Edit

2009. január 15., csütörtök, Család

Ha egy űrlény megkérdezné egyszer, hogy mi az emberek legjellegzetesebb elfoglaltsága, azt felelném neki, hogy az aggódás. Figyeljük csak meg, mi is történik velünk!

Reggel felkelés után már ott motoszkál a fejünkben a gondolat, vajon el tudunk-e készülni minden dolgunkkal időben, vajon milyen hangulatban lesz a főnökünk, vajon találunk-e parkolót. Aztán aggódva engedjük el gyermekeinket iskolába, óvodába. Estig még aggódunk két kilométernyit az otthon elvégzendő dolgokért.

Ha idősebbek vagyunk, és már nagyobbak a gyermekeink, aggódunk, hogy vajon nem keverednek-e rossz társaságba, megtalálják-e életcéljukat, párjukat.

Mivel e kérdésekre nem ad választ senki, szuperszonikus sebességűre gyorsítjuk aggódási reakcióinkat, valahogy így: Ha lányom most elfoglalja azt a munkahelyet, amit felajánlottak neki, vajon nem vet-e rá szemet a főnök? Ha minden rendben lenne, akkor nem veszett volna össze a barátjával. De mi van, ha korrekt a főnök, és a lányom úgy gondolja, hogy... Ez egészen addig fokozódhat, míg egy kitűnő szappanopera körvonalazódik gondolatunkban.

A forgatókönyvet át lehet írni a ,,miért nem jött haza idejében a férjem, feleségem?", a ,,miért késik a gázszámla, és vajon mennyit fizetünk?", a ,,vajon kitart-e még az egészségem?" stb. mintákra is.

Ha estig nem volt elegünk az aggódásból, akkor hiánypótlónak kitűnő egy szokványos tévéhíradó. Aggódhatunk a francia diáklányért, aki még mindig nem került elő; a palesztin—zsidó vagy más háborúért; a békéért, ami törékeny, ha végre megköttetett; kedvenc csapatunkért és kegyelemdöfésként az időjárásért.

Az aggódást nem tanítjuk, de civilizált világunkban a gyerekek erre is nagyon fogékonyak. Már az óvodában elkezdenek aggódni, hogy az övék lesz-e valamelyik főszerep. Aztán jól lehet aggódni a jegyekért, vizsgákért, hiszen otthon is aggódnak ezekért.

A sok aggódás közepette elfelejtünk örülni a jól eljátszott mellékszerepnek, legalább időnként a közepes jegynek, a lakásban levő melegnek, a hazatérő gyereknek, élettársnak, a viccesen jó hangulatnak, a télnek, a nyárnak és annak a nagy kalandnak, mely a jót is úgy sodorja elénk, mint a rosszat, az életnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-15: Sport - x:

És újra pattog a labda (Kézilabda) — Áros Károly

A korosztályos bajnokságokban szereplő valamennyi csapatunk szép sorjában — kezdi az MSC A-osztályos együttese — folytatja az ősszel abbahagyott pontvadászatot. Természetesen, a teremtornákon. Változatos pozícióból folytatják a küzdelmet, dobogós helyről az ifjúsági II-es fiúk és ifjúsági III-asok (leányok, fiúk egyaránt) rajtolnak. E három csapatnak van esélye a középdöntőre. Nem döntő, de ezzel is elégedettek kell lennünk. Az adott helyzetben többről álmodni sem merünk. És most nézzük az újrakezdés előtti rangsorokat.
2009-01-15: Család - x:

Kutya hideg van az állatoknak is

Hetek óta tart a különösen hideg téli időjárás. A hideg ilyenkor a szabadban lévő állatokra is veszélyt jelent.