Kutya hideg van az állatoknak is

2009. január 15., csütörtök, Család

Hetek óta tart a különösen hideg téli időjárás. A hideg ilyenkor a szabadban lévő állatokra is veszélyt jelent.

A nagy hidegben kint tartott kedvenceink számára feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet langyosra kell cserélni. Ne feledjük el azt se, hogy a hideg idő hatására nem csökken kedvenceink mozgásigénye. Mindennap szánjunk időt a velük való sétára, játékra.

Az utcákon sok kóbor állat kószál. Aki csak tud, fogadjon be közülük egyet.

A háziállatok jó ellátása lakossági kötelesség. Aki állatkínzást követ el, börtönt is kaphat. Egy kis odafigyeléssel csökkenthető a szenvedésre ítélt állatok száma!

A kis élőlények esetében kertünkben, a zöldövezetekben fontos szerepet játszanak a tűlevelű és örökzöld növények. A tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak nekik. Ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket, az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenütt. Hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák, téli táplálékot szolgáltatva a madaraknak. További búvóhelyet készíthetünk, ha a virágágyásokat fenyőgallyakkal takarjuk be. A beteg, rothadó leveleket, ágakat azonban feltétlenül gyűjtsük össze!

A madaraknak készítsünk madáretetőt. A napraforgómag sok madarat (csuszkát, pintyet, feketerigót, mátyásmadarat, harkályt) életben tart. A köles, a repcemag, a kukoricadara más fajok téli eledele. A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható. Célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, esetleg kisebb farönkök üregeibe rejteni. A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni. Az eledel a lehető legszárazabb helyekre kerüljön. Az etetőtálkát tartsuk tisztán. Ne készítsünk etetőt furnérból, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót! Kerüljük a sózott, cukrozott magvakat. (OS)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-15: Család - x:

Aggódunk — Jártó Kocsis Edit

Ha egy űrlény megkérdezné egyszer, hogy mi az emberek legjellegzetesebb elfoglaltsága, azt felelném neki, hogy az aggódás. Figyeljük csak meg, mi is történik velünk!
2009-01-15: Család - x:

Rugalmas bőr (Szépságpraktikák) — Jánosi Anna Mária

Az élővilág legfontosabb alkotóeleme a víz. Az emberi test is legnagyobb részt vízből áll. Élettani szerepe igen sokrétű, biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, sok tápanyag a szervezetben a víz segítségével oldódik, szállítódik és szívódik fel. Az életkor előrehaladtával csökken aránya a szervezetben.