Napi pár óra a szabadban

2009. január 15., csütörtök, Család

A nappali világosságban, nyílt téren eltöltött napi két-három óra segíti a szem fejlődését, és jelentősen csökkenti a rövidlátás (myopia) kialakulásának kockázatát — állapítja meg az Ausztrál Kutatási Tanács kutatóinak tanulmánya.

A rövidlátás, mely hagyományos problémája a magasan képzett embereknek, csúcsokat dönt Kelet-Ázsiában — mondta Ian Morgan, a kutatás vezetője. ,,Hongkongban, Tajvanon, Japánban, Koreában és Kínában egyre több gyereknek van gondja a látásával, sőt, a szingapúriak kilencven százaléka visel szemüveget, mire elhagyja az iskolát" — teszi hozzá Morgan. Ehhez képest Ausztráliában csak húsz százalék a rövidlátók aránya, amit a kutató jó eredménynek tart.

Az összehasonlító tanulmány szerint a hat-hét éves gyerekek körében a szingapúriak harminc százalékánál, míg az ausztráloknak csupán 1,3 százalékánál alakult ki rövidlátás. Az arányok akkor is hasonlóak, amikor az etnikai tényezők kizárása érdekében csak a kínai származásúak utódainak adatait vizsgálták mindkét országban.

Az egyetlen lényegi különbség a szingapúri és az ausztrál gyerekek között az volt, hogy az előbbiek átlagosan csupán napi harminc percet töltenek a szabadban, míg az utóbbiak ennek négyszeresét, átlagosan két órát. Mindkét csoport közel azonos időt töltött olvasással, televíziózással, számítógépes játékokkal, ami cáfolja az elméletet, hogy a vibráló képernyő okozná a gyerekek látásromlását.

(MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-15: Család - x:

Rugalmas bőr (Szépságpraktikák) — Jánosi Anna Mária

Az élővilág legfontosabb alkotóeleme a víz. Az emberi test is legnagyobb részt vízből áll. Élettani szerepe igen sokrétű, biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, sok tápanyag a szervezetben a víz segítségével oldódik, szállítódik és szívódik fel. Az életkor előrehaladtával csökken aránya a szervezetben.
2009-01-15: Család - x:

Az ember bolond természete

Ötvenkilencszer igen
Ötvenkilencszer házasodott össze, azaz ötvennyolcszor erősítette meg házasságát egy brit pár. Az immár 84 éves férj és 81 esztendős neje 1948-ban kezdte a házasodást.