Mi, hol, mikor?

2023. augusztus 17., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
MÁTÉ BENCE SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Romániában először Sepsiszentgyörgyön látható Máté Bence világhírű természetfotós Vértelen vadászat című kiállítása augusztus 19.– szeptember 24. között a főtéren. A kiállítást a művész jelenlétében nyitják meg augusztus 19-én, szombaton 19.30-kor a főtéren.

FOTÓKIÁLLÍTÁS A TEINBEN. A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete sajtófotó szakosztálya és a Művészeti és Népiskola szervezésében a Tein Teaházban ma 18 órakor nyílik Márk Attila egyéni fotókiállítása. A tárlatot megnyitja Huszár Szilamér fotográfus.

Képernyő
ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. Ma 19.30-tól Erdővidékiek a nagyvilágban – Nagy Nándor, Budapest/Boston. Az őssejt-terápia lehetőségeit kutatja Nagy Nándor egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete tudományos igazgatóhelyettese; 20.32-től: Megtalálni a saját utunkat. Zenei utazás a Magyar Kultúra-díjas Thurzó Zoltán zongoraművésszel. A műsorok visszanézhetők az Erdovidektv YouTube csatornán.
RTV2. Ma 13 órától (ismétlés): Sanitas-sztrájk. A közegészségügyben és a szociális gondozói rendszerben dolgozók több mint 91 százaléka általános sztrájkot sürget. A dolgozók azért elégedetlenek, mert a 2017-es egységes bértörvény által előírt lépcsőzetes béremelés sokuk esetében elmaradt. És azt tudta? – mi a kultúrtörténeti háttere az „akadémiai negyedóra” kifejezésnek?
TVR CULTURAL. Ma 14.30-tól: Akkufeszültség alacsony. György Botondot vélhetően jó páran ismerik politikusként, esetleg vőfélyként vagy a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatójaként, de talán kevesen tudják róla, hogy végzettsége szerint szociológus. És mindezek tetejében humorista, így hát az Akkufeszültség alacsony című önálló előadóestjén a politikus, a rendezvényszervező, a magánember hétköznapjait a humorista szűrőjén keresztül látjuk. A riportban az előadásból idézett részletek között György Botonddal is elbeszélgetnek, természetesen komolyan.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16 órától Elemi (magyarul beszélő), 16 órától Pocahontas (románul beszélő), 17.45-től Oppenheimer (magyarul beszélő), 18 órától Mission: Impossible, Leszámolás, első rész (magyarul beszélő), 20.45-től A félelem fészke (román feliratos), 21 órától Barátnőt felveszünk (magyarul beszélő).

Hitvilág
BÉRMÁLKOZÁSI FELKÉSZÍTŐ. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián és a Szent József-plébánián X–XI. osztályosok jelentkezését várják az ősztől induló bérmálkozási felkészítőre. Jelentkezni a plébániák Face­book-oldalán megadott hivatkozáson keresztül, az irodákban vagy személyesen lehet.
SZENT ISTVÁN-NAPI ÜNNEPSÉGEK. Nemzeti ünnepünk, Szent István király ünnepén, augusztus 20-án, vasárnap a 18 órától kezdődő ünnepi szentmise után rövid ünnepséget tartanak Sepsiszentgyörgyön a Szent József-templom előtt a Szent István-szobornál, amelyre várnak szeretettel mindenkit. * Baróton vasárnap 18 órától kerül sor a Szent István-napi ünnepségre és kenyérszentelésre a Kisbol­dogaszony utcai parkban.
PERKŐI BÚCSÚ. Kézdiszentlélek központjában a Szent István-szobornál vasárnap 10.30-kor kezdődik a megnyitóünnepség, majd 11 órakor a búcsújárók elindulnak a Perkőre, útközben elvégzik a keresztutat. Az ünnepi szentmise 12.30 órakor kezdődik a Perkőn, idei szónoka Szederkényi Károly, a Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia plébánosa. A hagyományőrző délutáni program, a néptánccsoportok fellépése 16 órakor veszi kezdetét, 20 órától a Republic együttes koncertezik, majd 22 órától tűzijáték és tábortűz zárja az eseményt. A szervezők felhívják a látogatók figyelmét, hogy feljárni, illetve parkolni csak a Kézdiszentkereszt felőli részen lehet.
BÚCSÚ SEPSISZENTKIRÁLYBAN. Augusztus 19-én, szombaton 11 órakor kezdődik Sepsiszentkirályban a katolikus kápolna búcsúja. Az ünnepi szentmise szónoka ft. Szőcs Béla uzoni plébános.
GYÓGYÍTÓ LELKIGYAKORLAT. Sepsiszentgyörgyön a Szent József-plébánián augusztus 28. és október 2. között minden hétfőn öthetes lelkigyakorlatot szerveznek, amelynek mottója: „Az Ő sebei által nyertetek gyógyulást” (Iz. 53, 5.). A program 18 órakor szentmisével kezdődik, utána bevezető a témáról a plébánián, kiscsoportos foglalkozás és szentségimádás. A lelki sebek gyógyulásáért imádkoznak. Szervezők: a Szent József-plébánia, Ilyés Zsolt plébános és a sepsiszentgyörgyi medjugorjei imacsoport. Jelentkezni lehet telefonon Kónya Rózánál (0745 088 672) és Tőkés Erzsébetnél (0745 266 997).
MEGEMLÉKEZÉS ÉS KONFERENCIA MÁRTON ÁRON PÜSPÖK TISZTELETÉRE. Augusztus 26-án tartják a Márton Áron püspök tiszteletére tizenkettedik alkalommal megrendezett csíkszentdomokosi megemlékezést és konferenciát, melyre mindenkit hívnak és várnak. Az ünnepi szentmisét, mely 10 órakor kezdődik, Kovács Gergely gyulafehérvári érsek mutatja be, szentbeszédet mond Bőjte Csongor kolozsvári segédlelkész. A rendezvény teljes programja megtalálható a www.martonaronmuzeum.eu oldalon.

Sepsiszentgyörgyi kalandvonat
A Sepsi Tour kalandvonat a megszokott menetrend szerint közlekedik. A kisvonat szerdánként és csütörtökönként kizárólag csoportok számára, pénteken, szombaton és vasárnap bővített menetrend szerint, két útvonalon jár: 11, 13 és 15 órakor a Kálvin térről indul Sugásfürdőre, az üdülőtelepről pedig 12, 14 és 16 órakor indul vissza. 17 és 18 órától városi körútra lehet jegyet váltani.
A vonaton megvásárolható jegyek ára felnőtteknek 12, gyerekeknek 6 lej. Részletes menetrend és foglalás a vadon.ro/magyar/57
honlapon.

Felvidéki ifjúsági csereprogram
Augusztus 20-ig, vasárnapig lehet jelentkezni arra a csereprogramra, amely révén 16 és 20 év közötti fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy rövidebb ideig együtt lakjanak spanyol, szlovákiai magyar és bolgár fiatalokkal, és közös projekteken dolgozzanak. Az ificsere elsődleges célja egyebek mellett a környezetvédelmi tudatosság növelése, az európai identitás erősítése a fiatalok körében. A program augusztus 27. és szeptember 4. között zajlik Felvidék szépséges tájain, a szervezők a napi háromszori étkezést, az utazást és szállást biztosítják. További információk a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesülettől kérhetők: office@zoldnap.info, telefon: 0766 611 066.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Bánki Donát utcai Catena gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0367 804 709). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Dr. Max (0752 168 734) gyógyszertár a szolgálatos.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (0267 708 465).

Röviden
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Bölönben és Bölönpatakon, pénteken Középajtán, hétfőn pedig Nagyajtán. Az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak.
HASZNOS TELEFONSZÁM. A sepsiszentgyörgyi közös temetővel kapcsolatos észrevételek jelezhetők hétköznapokon 8–16 óráig a 0733 937 831-es telefonon.
NYÁRI PROGRAM. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár szep­tember 11-ig nyári órarend szerint várja az olvasókat. A kölcsönző kedden 9–19 óráig, szerdától péntekig 9–17 óráig, szombaton 9–13 óráig; az olvasóterem kedden 12–19 óráig, szerdától péntekig 9–15 óráig (szombaton zárva); a gyermekrészleg kedden 10–19 óráig, szerdától péntekig 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig tart nyitva. A Sport utcai fiókkönyvtár programja nem változik. Ott kedden 12–19 óráig, szerdán 9–15 óráig, csütörtökön 12–19 óráig, pénteken 9–15 óráig, a hónap első és harmadik szombatján 9–13 óráig várják az olvasókat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2023-08-16: Máról holnapra - Fekete Réka:

Ej, ráérünk arra még!...

A Petőfi-emlékév jegyében illik közös dolgainkról nagy költőnk észjárása mentén gondolkodnunk, hisz mindaz, amit papírra vetett, örök érvényű. A szép és a jó, de a rút és a rossz is él közöttünk, sőt, egyre több a Pató Pál, akik úrnak éppen nem mondhatók, úrhatnámnak annál inkább. Jut eszünkbe a jó öreg mondása, az Ej, ráérünk arra még! annak okán, hogy a 2001-ből származó, huszonkét év alatt kilúgozott jó/rossz oktatási törvény helyett nagy vajúdás árán megszületett új közoktatási és felsőoktatási jogszabályhoz szükséges, közel háromszáz alkalmazási módszertan megalkotását négy évre tervezi a szaktárca. Ebből százhuszonnégyet jövő április elsejéig kell közzétenni, a többi ráér 2027-ig. Nekik ráér. Majd jönnek a jól ismert halasztások, módosítások, és amire a törvény minden betűjét alkalmazni kellene, a reform újabb kezdetén leszünk sokadszor, végeláthatatlanul.
2023-08-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás