Az év madarai — Kelemen László

2009. január 20., kedd, Magazin

Vetési varjú

Különös és érdekes döntést hozott a Magyar Madártani Intézet (MME), amikor megválasztotta a 2009. év madarát. A megszokottól eltérően nem egy madárfajt, hanem egyszerre kettőt, a vetési varjút és a kék vércsét jelölte meg.

Kék vércse

A Magyar Madártani Intézet Magyarországon 1979 óta választja meg az év madarát. Európa más országaiban is jelölnek ki ilyent évente a különböző madárfajok népszerűsítésére, védelmére. És miért érdekes? Mert a rendszertanilag egymástól távol eső madarak közül a fokozottan védett kék vércse léte elsősorban a késő ősszel és télen Sepsiszentgyörgyön is tömegesen tartózkodó, jól ismert, nem közkedvelt fekete madaraktól, a telepesen költő vetési varjaktól függ. A többi sólyomféléhez hasonlóan a kék vércse sem épít fészket, hanem a vetési varjú fészkében neveli utódjait. Ezért ha a vetési varjút védjük, akkor a kék vércsét is védelmezzük, így együtt, remélhetőleg, hatékonyabban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-20: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett feleség, édesanya, nagymama, dédanya,
GOTSMAN ERNŐNÉ
KÁDÁR ANNA
életének 87., özvegységének 65. évében hirtelen elhunyt.
Örök nyugalomra 2009. január 18-án helyeztük a maksai sírkertbe.
A gyászoló család
1790
2009-01-20: Magazin - x:

Három év börtön felségsértésért

Három évre ítélt hétfőn egy bangkoki bíróság egy ausztrál írót, akit a thaiföldi hatóságok felségsértéssel vádolnak négy évvel ezelőtt megjelent regénye miatt. A bíróság szerint a 41 éves Harry Nicolaides Valószínűség (Verisimilitude) című művének egyes részletei megsértették Bhumibol Aduljadedzs királyt és a trónörököst. Az alkotmányos monarchia államrendű Thaiföldön súlyos bűnnek számít a felségsértés, 3—15 évig terjedő börtönbüntetés jár érte.