Három év börtön felségsértésért

2009. január 20., kedd, Magazin

Három évre ítélt hétfőn egy bangkoki bíróság egy ausztrál írót, akit a thaiföldi hatóságok felségsértéssel vádolnak négy évvel ezelőtt megjelent regénye miatt. A bíróság szerint a 41 éves Harry Nicolaides Valószínűség (Verisimilitude) című művének egyes részletei megsértették Bhumibol Aduljadedzs királyt és a trónörököst. Az alkotmányos monarchia államrendű Thaiföldön súlyos bűnnek számít a felségsértés, 3—15 évig terjedő börtönbüntetés jár érte.

Nicolaides elismerte bűnösségét, és bocsánatért esedezett. Elmondta, hogy végtelen tisztelettel viseltetik a thai uralkodó iránt, és nem szándékozott őt megsérteni. Perét ,,rémálomnak" nevezte, és elmondta, hogy öt hónapi fogva tartása alatt kimondhatatlan szenvedéseket élt át. Eredetileg hatévi börtönre akarták ítélni, de a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy bűnösnek vallotta magát. Az írót tavaly augusztusban tartóztatták le a bangkoki repülőtéren, amikor hazaindult. Nicolaides nem tudta, hogy márciusban elfogatóparancsot adtak ki ellene regénye miatt, amelyet 2003 és 2005 közötti thaiföldi tapasztalatairól írt. Akkor Csiang Rai városban élt és tanított, regényét pedig a jelenkori Thaiföld politikai és társadalmi élete kritikájának nevezte. Novemberben emeltek vádat ellene, és elutasították, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet felszólította a bangkoki hatóságokat, hogy ejtsék a Nicolaides elleni vádakat, hangsúlyozva, hogy az író műve soha nem akarta sem fenyegetni, sem lejáratni a királyi családot.

A thaiföldi felségsértési törvények szigorúságára tavaly figyelt fel a világ, amikor egy svájci állampolgárt azért ítéltek tízévi börtönbüntetésre, mert feltehetően ittas állapotban megrongálta a király több fotóját. Végül, miután a férfi egy hónapot töltött börtönben, az uralkodó megkegyelmezett neki. A 81 éves Bhumibol Aduljadedzsnek, a világ legrégebben trónon lévő uralkodójának nincsenek politikai funkciói, viszont rendkívüli tiszteletnek örvend a thaiföldiek körében, őt tekintik a nemzetet egyesítő erőnek válság esetén. Noha a király közölte, hogy nem tekinti magát bírálhatatlannak, a rendőrség minden feljelentés alapján köteles vizsgálatot indítani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-20: Magazin - x:

Az év madarai — Kelemen László

Vetési varjú
Különös és érdekes döntést hozott a Magyar Madártani Intézet (MME), amikor megválasztotta a 2009. év madarát. A megszokottól eltérően nem egy madárfajt, hanem egyszerre kettőt, a vetési varjút és a kék vércsét jelölte meg.
2009-01-20: Magazin - x:

Lenyeletik a rágógumit

Hadjárat indult a rágógumi kiköpésének szokása ellen Mexikóban, a rágógumi őshazájában, ahol fejenként 1,2 kilogramm fogy évente a ragadós műanyagból. Mexikóváros járdáin hetven kiköpött rágógumi jut minden egyes négyzetméterre.