Egyetemisták utazási kedvezménye

2023. szeptember 7., csütörtök, Család

Négy személyszállító vasúttársaság szeptember 3-ától nem állít ki kedvezményes árú utazási jegyeket az egyetemistáknak arra hivatkozva, hogy a 2023/199-es felsőoktatási törvényhez kapcsolódó módszertani szabályokat nem tették közzé – közölte vasárnap a vasúti reformért felelős hatóság (ARF).

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

A hatóság szerint a CFR Călători, Transferoviar Călători, a Softrans és az Astra Trans Carpatic hétfőtől leállt a kedvezményes árú jegyek kibocsátásával, jelenleg csak a Regio Călători vasúttársaság ad 90 százalékos árkedvezményt az egyetemistáknak, az InterRegional Călători társaság pedig 50 százalékos árkedvezménnyel állítja ki az utazási jegyeket, a korábban hatályos törvény alapján.

Az új felsőoktatási törvény szerint a vasúti utazásra vonatkozó diákkedvezményt 50 százalékról 90 százalékra emelték, és 30 éves korig igényelhető.

Gigel Paraschiv tanügyi államtitkár hétfőn arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy az alkalmazási határozattervezetet a héten vitatják meg a társadalmi párbeszédért felelős bizottságban, a kormány pedig a csütörtöki (mai – szerk. megj.) ülésén fogadhatja el a dokumentumot. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 827
szavazógép
2023-09-07: Történelmünk - :

„A tudomány leglényegét sulykoljuk beléjük” (Az árkosi unitárius felekezeti oktatás történetéből)

Az árkosi unitárius egyházközség levéltárának értékes kincse az az iskolavizsgálati jegyzőkönyv, melyet 1853-ban kezdtek jegyezni és egészen az 1888/89-es tanév végéig vezettek a felekezeti iskola életéről. A diákok névsorát, valamint az iskolában folyó tanítás minőségéről szóló beszámolókat évente rögzítették, 1877-től pedig a minden tantárgyban elért minősítést is lejegyezték, így a dokumentum átfogó keresztmetszete a XIX. századi, Árkoson folyt tanításnak.
2023-09-07: Család - :

Gyermekeink