Aszalt szilvás és almás leves füstölt csonttalMit főzzünk ma?

2023. szeptember 7., csütörtök, Szabadidő

Hozzávalók: 80 dkg füstölt oldalasnyula (az oldalas vége), 1 fej fehérhagyma, 20 dkg aszalt szilva, 10 dkg aszalt vörös áfonya, 2 nagy alma, citromlé, só; az eresztékhez: 2 tojássárgája, 25 dkg tejföl.

Elkészítése: A füstölt oldalasnyulát 2 órán át hideg vízben áztatjuk, majd feldaraboljuk, és egy nagy fazékban, kb. 3 l vízben a hagymával együtt odatesszük főni. Amikor megfőtt, átszűrjük egy másik fazékba, hogy szép tiszta legyen a leves. Az átszűrt lébe beletesszük az aszalt gyümölcsöket és a vékony szeletekre vágott almát, visszarakjuk a húst, majd lassú tűzön kb. 4–5 percig főzzük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak. Ezalatt a tojássárgájákat csomómentesre keverjük a tejföllel és kevés forró levessel, majd sűrítjük az ételt. A végén megkóstoljuk, sózzuk, ha szükséges, illetve citromlével ízesítjük. Az ízletes levest forrón tálaljuk.

Háromszéken és Homoródmentén oldalasnyulának nevezik az oldalas azon részét, ahol elvékonyodik, és már kevés hús van a csontokon – magyarázta Demeter Irénke néni. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy óvatosan bánjunk a sóval, mert a füstölt hús eleve sós.

Irénke néni azt is elárulta, hogy néhány évvel ezelőtt egy, a sepsiszentgyörgyi Park Hotelben szervezett főzőversenyen komoly elismerést kapott a levese. Mint mondta, annyira ízlett mindenkinek, hogy többen is akadtak, akik megkóstolták volna, de sajnos már nem jutott.

Elkészítési idő: 2 óra

Mennyiség: 6 személy

Megjelent a 100 sepsiszentgyörgyi recept, több mint 100 sepsiszentgyörgyi háziasszony című kötetben. Tortoma Kiadó. A kötet megrendelhető a www.tortoma.ro oldalon, megvásárolható könyvesboltokban és a Háromszék lapárudáiban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 815
szavazógép
2023-09-07: Család - :

Emlékeink (Személyes)

Történések, érzések, talán hangok, ízek köszönnek vissza a múltból. Emlékek egész sora képes feltörni, ha az ember visszatekint. Néhány dolog pedig teljesen feledésbe merül.
2023-09-07: Szabadidő - :

A nap fotója