SzemélyesEmlékeink

2023. szeptember 7., csütörtök, Család

Történések, érzések, talán hangok, ízek köszönnek vissza a múltból. Emlékek egész sora képes feltörni, ha az ember visszatekint. Néhány dolog pedig teljesen feledésbe merül.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Nincs ember, aki ne merengene elmúlt időkön. Jó és rossz emlékeink között szabadon válogathatunk, eldönthetjük, melyiket tartjuk meg.

Így képesek lehetünk akár régi sérelmeink fölött túllépni, amit megbocsátásnak nevezünk, és élni tovább a jelenben. Legjobb esetben ezzel a tapasztalattal gazdagodva bölcsebbek leszünk, és a jövőben már nem cselekedjük ugyanazt, ha megtanultuk a leckét. Vagy akár ragaszkodhatunk is a bennünket ért sérelemhez, panaszkodhatunk, siránkozhatunk, a magunk igazságát mások fölé helyezhetjük, de akkor a múltban megtörtént esemény nem enged továbblépni, megköt a múltban, s lassan elveszi a mindennapok örömét és a jövőnket is.

Az is megtörténhet, hogy bizonyos eseményre másként emlékszünk, mint ahogy a történetben szereplő más személyek emlékében megmaradt. Ugyanaz az élmény másként rögzült, mint ahogy mások mesélik. Ez pedig azért van így, mert valójában az emlékeink rólunk szólnak. Minden történésben saját nézőpontunk, saját gondolataink és érzéseink vannak benne. Ez határozza meg, hogy milyennek minősítünk valamit, valakit. És ebben az esetben is szabad akaratunk szerint dönthetünk, hogy kiről/miről milyen emléket őrzünk meg.

Ezért ajánlott a kiegyensúlyozott, szeretetteljes életért tudatosan rendet teremteni emlékeink között is, kidobni, ami „rossz” és megtartani, ami kellemes, felemelő és jó érzést keltő.

A múltnak nem kell feltétlenül meghatároznia sem minket, sem jövőnket. Ha valami nem reményeink szerint alakult, engedjük el a bosszankodást, a haragot, és építsünk új jövőt, hiszen minden napunk új lehetőség az újrakezdésre.

Keresztes Erika bizalmi tanácsadó

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 815
szavazógép
2023-09-07: Család - :

Vírusos agyhártyagyulladás

A nyugat-nílusi vírus okozta agyhártya-gyulladásos eseteket jegyeztek Brăila megyében. A prefektúra hétfői tájékoztatása szerint egy 67 éves és egy 60 férfi fertőződött meg.
2023-09-07: Szabadidő - :

Mit főzzünk ma? (Aszalt szilvás és almás leves füstölt csonttal)

Hozzávalók: 80 dkg füstölt oldalasnyula (az oldalas vége), 1 fej fehérhagyma, 20 dkg aszalt szilva, 10 dkg aszalt vörös áfonya, 2 nagy alma, citromlé, só; az eresztékhez: 2 tojássárgája, 25 dkg tejföl.