Mi, hol, mikor?

2023. szeptember 8., péntek, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZETI SEREGSZEMLE. Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban ma 18 órától Bordás Beáta művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, valamint Madaras Péter és Hosszú Zoltán, a tárlat kurátorai megnyitják a DÉJÀ VU – II. Erdélyi Kortárs Képzőművészeti Seregszemlét. A kiállítás megtekinthető október 26-áig keddtől péntekig 9–17, szombaton 10–16 óráig.
GRAFIKAI KIÁLLÍTÁS. Megnyílt Sárosi Mátyás Zsolt grafikai kiállítása Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábas Házban. A tárlat október 22-éig látogatható.

Röviden
FORGALOMKORLÁTOZÁS. A sepsiszentgyörgyi katonai helyőrség ma ünnepli a román hadsereg II. világháborús bevonulásának 79. évfordulóját. Ez alkalomból kerül sor Grigore Bălan tábornok mellszobrának leleplezésére a Kovászna Megyei Rendőr-felügyelőség új székházának udvarán, valamint katonai és vallási ceremóniát tartanak a polgármesteri hivatal előtt. Ebből kifolyólag ma korlátozzák a forgalmat az esemény helyszínein, valamint a felvonulás útvonalán: 10-től 15 óráig lezárják a közúti forgalmat az 1918. december 1. úton, a Szent György tértől a Kossuth Lajos utcai útkereszteződésig; 15 óráig lezárják az egykori Bodok Szálló előtti parkolót és a Szent György tértől a Kossuth Lajos utcai kereszteződésig tartó útszakaszt; délutánig a Gábor Áron utcai parkolót a Bod Péter Megyei Könyvtár előtti részen; 9.30 és 15 óra között ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani az ünnepség útvonalán, a Román Hadsereg utca irányából (a sepsiszentgyörgyi 22-es hegyivadász-alakulattól) a Grigore Bălan tábornok út irányába (a Kovászna Megyei Rendőr-felügyelőségig), valamint a Román Hadsereg utca irányából az 1918. december 1. út irányába (a polgármesteri hivatalig), illetve a Grigore Bălan tábornok út irányából (a Kovászna Megyei Rendőr-felügyelőségtől) az 1918. december 1. út irányába (a polgármesteri hivatalig).
ÚTVONALMÓDOSULÁS. A Multi-Trans Rt. értesíti az utasokat, hogy Sepsiszentgyörgyön a Stadion utcában zajló aszfaltozási munkálatok miatt szombatig az autóbuszok Szemerja negyedi útvonala a következőképpen módosul: a városközpont irányába: Gólya utca, Tavasz utca, Szegfű utca, Akácos utca, Hóvirág utca, Bartók Béla utca, Domb utca megállóhely. A Gólya utcai végállomás irányába: Domb utca megállóhely, Bartók Béla utca, Hóvirág utca, Akácos utca, Szegfű utca, Tavasz utca, Gólya utca. Az aszfaltozás idején a Szabó Kati Sportcsarnok és megyei kórház megállóhelyek nem üzemelnek.
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Sepsimagyaróson, Lisznyóban és Lisznyópatakon. Az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.30-tól Dzsungel-mentőakció 2.: A világ körül (románul beszélő), 17 órától Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz (magyarul beszélő), 18 órától Arsenie. Túlvilági élet (román dokumentumfilm), 19 órától Bazi nagy görög lagzi 3. (román feliratos), 20.30-tól Az apáca 2. (román feliratos), 21 órától A Védelmező 3. (magyarul beszélő); szombaton: 11 órától Dzsungel-mentőakció 2.: A világ körül (magyarul beszélő), 11.15-től Stardog és turbocat (románul beszélő), 16 órától  Bogyó és Babóca 5. – Hónapok meséi (magyar családi animációs film), 16 órától Muklák kalandok – Bajos bajkeverők (románul beszélő), 17.15-től Megtorlás (román feliratos), 17.30-tól Gran Turismo (magyarul beszélő), 19 órától Bazi nagy görög lagzi 3. (magyarul beszélő), 20 órától Oppenheimer (magyarul beszélő), 20.45-től A Védelmező 3. (román feliratos); vasárnap: 11 órától Bogyó és Babóca 5. – Hónapok meséi (magyar családi animációs film), 11.15-től Dzsungel-mentőakció 2.: A világ körül (románul beszélő), 15.45-től Gran Turismo (román feliratos), 16 órától Muklák kalandok – Bajos bajkeverők (magyarul beszélő), 17.45-től Barbie (román feliratos), 18.15-től Az első hó nyáron (román feliratos), 20 órától Oppenheimer (román feliratos), 20.15-től Megtorlás (magyarul beszélő).

Színház
BUDAPESTI VÍGJÁTÉK KOVÁSZNÁN. A kovásznai művelődési központban szeptember 16-án, szombaton 19 órától megtekinthető Xantus Barbara Hármasban a legjobb című, két felvonásos vígjátéka, három színész igazi jutalomjátéka. A jegyek ára 40 lej, helyfoglalás, további információ a városi művelődési ház jegypénztárában és a 0744 364 250-es telefonszámon.

Hitvilág
SEPSISZENTGYÖRGYI SZENT JÓZSEF-TEMPLOM. Tanévnyitó szentmisére, családos napra várják a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat szep­tember 10-én, vasárnap a 12 órakor kezdődő szentmisére és utána a plébániára. A szentmisén kérik a Jóisten áldását az új tanévre. A plébánia udvarán folytatódik az együttlét, lesz étel, ital, zene, a részvétel felnőtteknek 25, gyerekeknek 10 lej, a tombolajegy ára 5 lej. Érdeklődni az irodában vagy a sekrestyében lehet. k Ugyanezen a napon cserkésztoborzóra is sor kerül 14-től 17 óráig: a 040-es Szent György Cserkészcsapat három standhelyen bemutatja a gyermekeknek a cserkészet mibenlétét: játékosan egymást nevelni, megtanulni a gyógynövények gyűjtését és felhasználását, illetve más egyéb hasznos dolgokat (magyarságismeret, elsősegélynyújtás és egészségügyi ismeretek, rovásírás, viselkedési szabályok otthon és közösségben). A csapat parancsnoka id. Karácsony Csaba, parancsnok-helyettese Józsa Levente. Idén három hivatásos őrsvezetővel gazdagodtak: Márton Ádám, Stanciui László és Tatár Bence őrsvezető a Romániai Magyar Cserkészszövetségben nyert képesítést.
KISBOLDOGASSZONY-NAPI BÚCSÚK. Zágonban a templombúcsú ma 17 órától lesz, Imecsfalván szombaton 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise.

Papolci termésnapok
Szeptember 9-én és 10-én tartják a papolci termésnapokat a következő program szerint:
Szombaton 9 órától főzőverseny; 11 órától ünnepélyes megnyitó; 11.30-tól a felújított papolci kultúrház ünnepélyes átadása; 12 órától a gazdanapok megnyitója a focipályán; 14–16 óráig kulturális programok a központi színpadon: a zágoni Mikes Kelemen Általános Iskola 0–IV. osztályos tanulóinak ünnepi műsora, a lécfalvi Leza Egyesület Nemere néptánccsoportja, valamint a kovásznai Vizitke, Pitypang és Recefice néptánccsoportok előadása; a focipályán 16–17 óráig favágóverseny; 17–17.30-ig lovas díjugrató; 17.30–18.15-ig lovaskaszkadőr-bemutató; 19.15-től Felszegi Annamari (magyar tánczene); 20.15-től Old Bumeráng (élő country koncert); 22 órától Kincses Tünde (magyar tánczene).
Vasárnap: 9 órától főzőverseny; 8–16 óráig rönkhúzó verseny a papolci focipályán; 11–12 óráig ünnepi istentisztelet a református és ortodox templomokban; 14–17.30-ig fúvószene a központi színpadon: a Zágoni Ifjúsági Fúvószenekar, a barátosi Ferenc Ernő Fúvósegyesület zenekara, az uzoni Atlantisz fúvósegyesület zenekara, a Zágoni Rezesbanda, a zágoni Szivárvány és Gyöngyszemek mazsorettcsoportok; 17.30-tól György Botond (stand up comedy); 19.30-tól Kaly (magyar mulatós zene); 21 órától Cairó (magyar popzene); 22 órától tűzijáték.
A Gazdanapok programja a focipályán: szombaton 12 órától Parasztolimpia családoknak, állatkiállítás és állatsimogatás, régi traktorok kiállítása, gazdakonferencia; vasárnap 9 órától főzőverseny családoknak, állatkiállítás és állatsimogatás, régi traktorok kiállítása, eredményhirdetés.
Állandó programok: ugrálóvár, sör- és ételsátrak, a Kovászna Megyei Vöröskereszt sátra, arcfestés. (X)

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I-es gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 313 513). Szombaton és vasárnap napközben a bevásárlóközpontokban működő gyógyszertárakat lehet felkeresni. Kézdivásárhelyen ma az Állomás utcai HelpNet (0267 360 520), hétfőtől a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton és hétfőn 9–14 óráig (vasárnap zárva) a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár a szolgálatos.

Kanalas Éva filmje Kézdivásárhelyen
Kézdivásárhelyen is láthatják a nézők Kanalas Éva Csángó bájolás című, tavaly elkészült, moldvai csángó énekekről, gyógyító imádságokról és ráolvasásokról szóló néprajzi dokumentumfilmjét. A vetítésre ma 19 órától a 44-es udvartér 1. szám alatt kerül sor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 869
szavazógép
2023-09-07: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Jelentjük, itt vagyunk!

Szilárd törvényi és politikai keretek védik a romániai nemzeti kisebbségek jogait, ugyanakkor bizonytalan ezen kisebbségek anyanyelv-használati jogainak jövője – emeli ki az Európa Tanács kisebbségvédelmi szaktestületének Romániáról szóló országjelentése.
2023-09-08: Elhalálozás - :

Elhalálozás