Jelentjük, itt vagyunk!

2023. szeptember 7., csütörtök, Máról holnapra
Farcádi Botond

Szilárd törvényi és politikai keretek védik a romániai nemzeti kisebbségek jogait, ugyanakkor bizonytalan ezen kisebbségek anyanyelv-használati jogainak jövője – emeli ki az Európa Tanács kisebbségvédelmi szaktestületének Romániáról szóló országjelentése.

Hirtelenjében nem is tudja a Romániában élő nemzeti kisebbség tagja, miként viszonyuljon e megállapításhoz, s bár a vonatkozó sajtóközleményt olvasva – a teljes dokumentumot, magát a monitoring bizottság jelentését alighanem jobbára csak szakmabeliek, érintettek, jogászok, politikusok tanulmányozzák – ugyan valamelyest tisztul a kép, összességében mégis vegyes érzelmekkel marad.

Első gondolata, hogy azért talán annyira nem szilárdak ezek a bizonyos jogi és politikai keretek, amelyek védik a nemzeti kisebbségeket: nemrég a nagykoalícióban kormányzó pártok berkeiből indult útnak olyan törvénykezdeményezés, amelynek célja a parlamenti bejutási küszöb megemelése révén az RMDSZ kiszorítása lett volna. De az ellenzék padsoraiban sem magyarbarátságukról híres honatyák tolonganak: a kormányoldallal szemben állók közül a legnépszerűbb csoportosulás éppen egy szélsőségesen nacionalista szervezet. Ha ez szilárd jogi és politikai keretnek nevezhető, vajon milyen lehet a bizonytalan keret?

Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény életbe ültetését és betartását felügyelő bizottság a romániai magyarság számára releváns, fontos és fájó pontokra is rátapint a dokumentumban. Ilyen a jelképek kérdése, a himnuszok, zászlók ürügyén kirobbanó magyar–román viták, a nemzeti kisebbségek számbeli csökkenése és az ebből fakadó, a nyelvi jogokat érintő bizonytalanság. A 2022-es népszámlálás ugyanis a nemzeti kisebbségekhez tartozók számának csökkenését rögzítette, ez a visszaesés pedig bizonytalansághoz vezet a kisebbségi nyelvhasználat jogának jövőbeni éltetését illetően a közigazgatásban, a bíróságok előtt és a közterületi jelzések esetében, Romániában ugyanis a nyelvi jogok érvényesítésének feltétele, hogy a nemzetiséghez tartozók aránya nem süllyedhet 20 százalék alá az érintett településen – mutatnak rá a jelentéstevők.

A legfőbb fenntartás azonban alighanem a dokumentum további sorsával kapcsolatos: vajon megfontolják-e Bukarestben azokat az ajánlásokat, amelyeket a jelentéstevők javasolnak? Fontos tisztázni ennek kapcsán, hogy a 46 államot tömörítő Európa Tanács nem az Európai Unió valamelyik testülete, hanem önálló szervezet. Nem szabad tehát az Európai Bizottsággal vagy az Európai Parlamenttel szembeni, a nemzeti kisebbségek problémái iránti közömbösségük miatti ellenérzéseink célkeresztjébe a strasbourgi székhelyű Európa Tanácsot is bevonni. Benkő Erika politológus, a monitoringbizottság munkáját találkozók és dokumentumok formájában is segítő Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője közösségi oldalán arra mutatott rá: a hetvenéves múltra visszatekintő Európa Tanács egyelőre az egyetlen olyan páneurópai intézmény, ahol lehetőség van érdemben foglalkozni a nemzeti kisebbségek kérdésével.

Márpedig jelenlegi geopolitikai kontextusban, amikor azt látjuk, hogy az orosz–ukrán háború miatt a konfliktusban érintett országok mellett másutt is erősödőben a nacionalizmus, az is eredmény, ha egyáltalán van olyan intézmény, amely érdemben foglalkozik a nemzeti kisebbségek problémáival.

 

Borítókép: Kétnyelvű felirat Sepsiszentgyörgyön. Fotó: Albert Levente

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 828
szavazógép
2023-09-07: Közélet - Bodor János:

Elkezdték a kovásznai wellnessközpont építését

A múlt hét végén tartott kovásznai városünnep megnyitóján Gyerő József polgármester ünnepélyesen bejelentette, hogy az építő elkezdte a wellnessközpont építését. Egy korábbi tanácsülésen májusi munkakezdésről beszéltek, a késés okáról a kivitelező építkezési vállalat vezetője nyilatkozott lapunknak.
2023-09-08: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZETI SEREGSZEMLE. Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban ma 18 órától Bordás Beáta művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, valamint Madaras Péter és Hosszú Zoltán, a tárlat kurátorai megnyitják a DÉJÀ VU – II. Erdélyi Kortárs Képzőművészeti Seregszemlét. A kiállítás megtekinthető október 26-áig keddtől péntekig 9–17, szombaton 10–16 óráig.
GRAFIKAI KIÁLLÍTÁS. Megnyílt Sárosi Mátyás Zsolt grafikai kiállítása Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábas Házban. A tárlat október 22-éig látogatható.