TapasztalatcsereHáromszéki gazdák Mórahalmon — Ferencz Csaba

2009. január 20., kedd, Közélet

Hodi Pál, a Mórakert elnöke (jobbról) háromszéki gazdák körében — a csomagolt zöldséget lehet eladni

Negyvenen, többségében a nemrég alakult szépmezői termékértékesítő szövetkezet (TÉSZ) tagjai, illetve háromszéki önkormányzati képviselők, mezőgazdasági szakemberek vettek részt múlt héten mórahalmi tapasztalatcserén.

A Csongrád megyei kisváros szövetkezetének meghívására nem csupán a Mórakert TÉSZ működésébe, illetve fejlődésébe pillanthattak be (a Mórakert egyébként tagja az itteni szövetkezetnek, s mint ilyen, nem csak modellértékű lehet, hanem üzleti partner is), hanem a mórahalmi önkormányzat által működtetett és az utóbbi években nagy léptekkel fejlődő agráripari park tapasztalatait is megismerhették, és a meleg vizes gyógyfürdővel büszkélkedő település ez irányú fejlesztéseiről is tájé­kozódhattak. Utóbbi esetben Málnás község polgármestere a Málnásfürdőre tervezett fejlesztésekről tárgyalt a helyi Erzsébet-fürdő tervezőivel.

A látogatás során egy látványosan gyarapodó kistelepülés fejlődésének koordinátái is kirajzolódtak. A látogatás tartalmi sokszínűségét jelzi, hogy nemcsak a sikerek, hanem a nehézségek is terítékre kerültek. A tapasztalatcsere során a háromszéki küldöttség meglátogatta a Mórakert telephelyét, ahol a zöldség- és gyümölcsfélék logisztikai központja, illetve a tárház mellett feldolgozóegység is működik, ugyanakkor két szövetkezeti tag farmjának működési paramétereit is megismerhette (az egyik leginkább burgonyatermesztéssel foglalkozik, a másik üveg- és fóliaházban paprikatermesztésre szakosodott). A háromszéki termelők remélik, hogy a látogatás felgyorsítja az itteni szövetkezet működését, illetve a Mórakert révén már idéntől beindulhat a termények értékesítése is. A tapasztalatcsere során legtöbbször a piac által megkövetelt minőség került szóba, hiszen a házigazdák tapasztalata azt mutatja, hogy csakis a piaci igények kielégítése eredményezhet nyereséges mezőgazdasági termelést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-01-20: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Dragnea lesz a belügyminiszter
Liviu Dragnea SZDP-alelnököt jelölte tegnap pártjának vezetőtestülete a megüresedett belügyminiszteri posztra. Erre a döntésre azért volt szükség, mert az SZDP megvonta a politikai bizalmat a tárca vezetését korábban betöltő Gabriel Opreától ,,a pártfegyelem megsértése", azaz önkényes és kínos döntések miatt, ami koalíciós feszültséget is okozott, mert Emil Boc kormányfő aláírta a kétes hírű Virgil Ardelean kinevezését a belügyi hírszerzés élére.
2009-01-20: Közélet - x:

Iskolakörzetek laza szigorúsággal (Kezdődik az iratkozás első osztályba) — Fekete Réka

Tavaly már első nap hajnalától sorban álltak a Váradi József-iskola előtt
Sok év után először újból iskolakörzetek szerint történik a beiskolázás Sepsiszentgyörgyön, de a második szakaszban át lehet iratkozni más iskolák szabadon maradt helyeire. Háromszék öt városában harmincöt magyar és húsz román tannyelvű első osztály indul szeptemberben, falun a gyermeklétszám szerint alakítják ki az önálló, illetve összevont osztályokat.