Kezdődik az iratkozás első osztálybaIskolakörzetek laza szigorúsággal — Fekete Réka

2009. január 20., kedd, Közélet

Tavaly már első nap hajnalától sorban álltak a Váradi József-iskola előtt

Sok év után először újból iskolakörzetek szerint történik a beiskolázás Sepsiszentgyörgyön, de a második szakaszban át lehet iratkozni más iskolák szabadon maradt helyeire. Háromszék öt városában harmincöt magyar és húsz román tannyelvű első osztály indul szeptemberben, falun a gyermeklétszám szerint alakítják ki az önálló, illetve összevont osztályokat.

Sepsiszentgyörgyön tizennyolc magyar és nyolc román osztály kezdi meg tevékenységét az új tanévben, Kézdivásárhelyen hét, illetve kettő, Kovásznán három és fél, illetve kettő, Baróton és a hozzá tartozó iskolákban hat és fél, a román osztályba egyelőre öt-hat jelentkezőre számítanak, Bodzafordulón négy I. osztályra való gyermek végzi idén az óvodát. A beiratkozás január 26-án kezdődik, és február 20-ig tart. Ezt az időszakot a megyeközpontban három részre osztották, itt első héten mindenki csak a lakhelye szerinti iskolában jelentkezhet, ahol be kell adnia az óvodai igazolás eredeti példányát. A második szakaszban, február 9—15. között a fennmaradt helyek függvényében áthelyezést lehet kérni egy másik iskolába, de ezt csak a sepsiszentgyörgyi gyermekek tehetik meg, február 18—20. között megyeközponton kívüliek is jelentkezhetnek a még üresen maradt helyekre. A megyei főtanfelügyelő tájékoztatása szerint túljelentkezés esetén a második és harmadik iratkozási időszakban az iskolák döntenek a bejutási feltételrendszerről, például határozhatnak úgy, hogy ha a jelentkezőnek nagyobb testvére már ott tanul, elsőbe induló húga, öccse elsőbbséget élvez másokkal szemben. A művészeti és step by step osztályokba (magyar nyelven a sepsiszentgyörgyi Váradi József, Kézdivá­sárhelyen a Molnár Józsiás Általános Iskolában) lakhelytől függetlenül lehet jelentkezni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-01-20: Közélet - x:

Háromszéki gazdák Mórahalmon (Tapasztalatcsere) — Ferencz Csaba

Hodi Pál, a Mórakert elnöke (jobbról) háromszéki gazdák körében — a csomagolt zöldséget lehet eladni
Negyvenen, többségében a nemrég alakult szépmezői termékértékesítő szövetkezet (TÉSZ) tagjai, illetve háromszéki önkormányzati képviselők, mezőgazdasági szakemberek vettek részt múlt héten mórahalmi tapasztalatcserén.
2009-01-20: Közélet - x:

Méhnyakrák elleni újraoltás

A napokban megkezdték a negyedik osztályos lányok újraoltását, akik november végén, december elején megkapták az első injekciót humánpapilloma-vírus ellen. Háromszéken 1298 kislányt kellett volna beoltani, a szülők elutasítása következtében azonban csak 136-an kapták meg a védőoltást.