Mathias Corvinus CollegiumRajtol a negyedik évfolyam

2023. szeptember 15., péntek, Közélet

A  Mathias Corvinus Collegium (MCC) Sepsiszentgyörgyön működő háromszéki központjában idéntől négy évfolyamot ölel át a gimnáziumi diákok tehetséggondozó programja. A 2020-ban indult első csoport elért nyolcadik osztályig, az idei ötödikesek számára múlt hét végén tartották a válogatást.

  • A kollégiumnak a Kós Károly-iskola ad otthont. Fotó: Albert Levente
    A kollégiumnak a Kós Károly-iskola ad otthont. Fotó: Albert Levente

Az évfolyamonként huszonöt gyermekkel működő program nagy népszerűségnek örvend, az évente jelentkezők száma többszörösen meghaladja a helyek számát – mondta lapunk megkeresésére Zsigmond Laura, a Kovászna és Hargita megyei MCC-képviselet irányítója. Előfordul, hogy valaki nem tud részt venni a kéthetente tartott hét végi tevékenységeken, esetleg időközben más irányba kötelezi el magát és kilép a rendszerből, ilyenkor a várólistások közül bevesznek a csoportba más diákot, ezt ellenben csak hatodik osztály végéig lehet megtenni, utána nem. Az élménypedagógia alapú tehetséggondozó program idei újdonsága, hogy elindul a FIT-klub azok számára, akik jelentkeztek, de nem jutottak be a korosztályuknak megfelelő csoportba. Kezdetben havonta, később kéthetente találkoznak, és ízelítőt kapnak a FIT-kurzusokból, foglalkozásokból.

A tematikai beosztás előre adott minden évfolyam számára, előre lehet tudni, hogy melyik hétvégén milyen előadás, foglalkozás következik. Az ötödik osztályban művészet és matematika, pénzügyi és egészségügyi tudatosság, a robotok világa szerepel a tanrendben, hatodikban a drónokkal ismerkednek, a színház és az építészet világába vezetik be a diákokat, lesz csillagászat és űrfizika. A hetedik osztályban a fantasztikus fizika, kreatív írás, protokoll, érzelmek labirintusa témákat járják körül, nyolcadikban a kortárs művészet, vállalkozási ismeretek, test és tudat, élő beszéd lesz az előadások, foglalkozások középpontjában.

A középiskolások képzési programjába tavaly­előtt kapcsolódott be a háromszéki MCC-képviselet, itt nincsenek zárt csoportok, a kéthetente tartott klubdélutánokra és a szintén kéthetente szervezett szombati régiós képzésekre (Kolozsvárra, illetve Székelyudvarhelyre) aszerint mennek el a diákok, kit mi érdekel. Ezekre a foglalkozásokra a több mint kétszáz háromszéki középiskolás mellett Brassó megyeiek is csatlakoznak, vannak, akik csak a nyelvkurzusokra járnak, mások a régiós képzéseket választják, egyesek a klubdélutánokat kedvelik – mondta Zsigmond Laura.

Az MCC egész Kárpát-medencére kierjedő tehetséggondozó programja azzal a szándékkal jött létre, hogy élményalapú tudást nyújtson a különböző korosztályok számára, díjmentes, az iskolai tanulmányokat kiegészítő képzéseket biztosítson. Létrehozói úgy vélik, a kiemelten tehetséges fiatalok támogatása közérdek, ami meghatározó egy közösség versenyképességére nézve.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2023-09-15: Kármentő - Kuti János:

Fékezzük magunkat!

Az utóbbi tíz évben az Európai Unión belül Romániá­ban haltak meg a legtöbben közlekedési balesetek következtében. Ezen időszak alatt kétszázezer közlekedési baleset történt, és naponta átlag öt ember szenderült jobblétre. 2013 és 2022 között 18 243-an haltak meg. Legtöbben a legnépesebb megyékben, mint Konstanca, Prahova, Dolj stb. Szerencsére Kovászna megye a legkevesebb lakosú megyék egyike, és így mi hátul kullogunk a statisztikákban. Romániában egymillió lakosra 93 autóbalesetben elhunyt esik, míg ezek száma az unióban csak 45.
2023-09-15: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Körbeaszfaltozott fák nyomában

Körbeaszfaltoztak két fát a járdakészítők szerdán, tegnap azonban odalett az új aszfalt és a két fa is. Antal Árpád polgármester azt ígérte, húsz másik fát fognak elültetni.