Mi, hol, mikor

2009. január 21., szerda, Mi, hol, mikor?
A magyar kultúra napja

* A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár a magyar kultúra napja alkalmából csütörtökön 18 órától előadást és koncertet szervez a Gábor Áron Teremben. Dr. Palló Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézetének igazgatóhelyettese Magyar Nobel-díjasok és társaik címmel tart előadást. Utána a marosvásárhelyi Tiberius kvartett hangversenyezik. Műsoron: Bartók Béla: VI. vonósnégyes, Johannes Brahms: c-moll vonósnégyes op. 51 no. 1.

* A kovásznai Ignácz Rózsa Irodalmi Klub meghívottja csütörtökön 17 órától Egyed Péter kolozsvári író, filozófus, egyetemi tanár, aki a magyar―olasz irodalmi kapcsolatokról tart előadást. Közreműködik a Tiszta Szív kórus Cseh Béla vezényletével, szaval Albu Réka Abigél, Benedek Ildikó, Demes Hanna tanuló.

* Baróton Erdővidék Mú­zeumában csütörtökön 19 órakor a magyar kultúra napja alkalmából Szemelvények Erdővidék történetéből címmel Cserey Zoltán sepsiszentgyörgyi muzeológus tart előadást. A Székely Nemzeti Múzeum Acta Siculica című 2008-as évkönyvét Kinda István néprajzkutató mutatja be.

Röviden

Táncház. Sepsiszentgyörgyön a városi művelődési házban a ma 20 órakor kezdődő táncházban Tőkés Zsolt és Keresztes Edit felcsíki táncokat tanít. Zenél a Háromszék Táncegyüttes zenekara és a Folker együttes. A táncház éjjel egy óráig tart.

Farsangi előadás. A vargyasi Borbáth Károly Általá­nos Iskola farsangi ünnepségén vasárnap 15 órától fellép a sepsiszentgyörgyi Művészeti Iskola vargyasi néptánccsoportja, zenél a művészeti iskola népi zenekara. Oktató tanárok: István Ildikó és Fazakas Albert.

Gyűjtők klubja. A sepsiszentgyörgyi Hobbi Cserebereklub ma 16 órára a városi művelődési ház pinceklubjába vár minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).

Korcsolyaoktatás. Dongó néven korcsolyaoktatási programot indítanak Sepsiszentgyörgyön gyermekeknek jégkorongcsapat alapítása céljából. Találkozás ma 16.30 órakor a város két műkorcsolyapályáján (a Kisstadionban és az Ág utcában). Belépő: 5 lej.

Képességvizsga. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum ma és holnap 10―12 és 17―19 óráig képességpróbát tart a magyar és a román tagozat első osztályába iratkozni óhajtóknak zenéből és rajzból.

Fogadóórák. Szerkesztőségünkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos várja a jogi tanácsra szorulókat. A tanácsadás ingyenes. * Tóth-Birtan Csaba, a megyei tanács tagja pénteken 15 órától fogadóórát tart Sepsibükszádon, a községházán.

Áramszünet. Kézdivá­sárhelyen ma 8―15 óráig a Nemere utcában, Köpecbányán ma 8―16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Szent Ágnes emléknapját a népszokás varázslónapként tartja számon. Régen egyes helyeken az asszonyok sós vízben mosakodtak, hogy gyermekeik egészségesek legyenek. Szent Ágnes vértanú, a szűzi ártatlanság védőszentje, szimbóluma a bárány, ezért szokás volt, hogy a pápa január 21-én megszentelte azokat a bárányokat, amelyeknek gyapjából az új érsekek palástjai készültek.

Színház

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A csoda ― Játék Tamásival két részben, az Énekes madár című színjáték alapján felújított előadását (rendezte: Bocsárdi László) a nagyteremben ma 18 órától a Mikó-diákbérleteseknek, csütörtökön 18 órától a művészeti líceum diákbérleteseinek játssza.

* A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat ma és csütörtökön 19 órától a sepsiszentgyörgyi kultúrpalotában bemutatja a Kabaré Expressz 2. című zenés szilveszteri műsorát.

Székelyföldi Termék

Az MPP megyei szervezete és az Asimcov vállalkozói szövetség közös szervezésében ma 18 órától a Székelyföldi Termék márkanévről tartanak közmeghallgatást Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.

Könyvbemutató

A kézdivásárhelyi Vigadó­ban a Maassluis Nyugdíjas Klub termében ma 18.30 órától Kisgyörgy Zoltán Vártú­rakalauz című kötetét Demeter László, a Tortoma Kiadó vezetője mutatja be, majd a szerző előadást tart a háromszéki várakról.

Hitvilág

Sepsiszentgyörgyön ma 18 órától az unitárius templomban Dezső András református lelkész, holnap a Csíki utcai Szent Gellért-templomban Bancea Gábor református lelkész hirdet igét.

Tűz! Tűz!

A sepsiszentgyörgyi tűzoltókat hétfőn éjjel negyed tizenkettő körül egy kökösi asztalosműhely oltására hívták. A tüzet egyórányi munkával sikerült megfékezni és terjedését megakadályozni. Elégett a hőközpont helyisége, az öltöző tetőzetének egy része, bútordarabok és ruhanemű. A tűz következtében a hőközpont teljesen, az öltöző és a műhely részben használhatatlanná vált. A tűz valószínű oka a kémény nem megfelelő hőszigetelése — tájékoztatott a tűzoltósági szóvivő.

Sport és környezetvédelem

Ma interaktív előadásra kerül sor a kézdivásárhelyi stadion épületében (II. emelet, társalgó) a Sport és környezetvédelem témakörben. Meghívott előadók: Madarász Éva tanárnő és tanítványai (Református Kollégium), Szőts Albert (Bod Péter-iskola), Szabó Katalin (Bod Péter-iskola), Kocsis Zoltán (Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal).

Magyar döntetlen, román győzelem

Egy ,,megnyert" mérkőzésen 24—24-es döntetlent játszott a magyar férfi kézilabda-válogatott a szlovákok ellen a horvátországi világbajnokság eszéki csoportjában. A rivális két másodperccel a vége előtt egyenlített. A franciáktól és a magyaroktól elszenvedett vereség után a román válogatott legyőzte az argentin csapatot, s ezzel megszerezte első két vb-pontját. A harmadik forduló eredményei: A-csoport (Eszék): Franciaország—Ausztrália 42—11, Magyarország—Szlovákia 24—24, Románia—Argentína 30—26. A csoport állása: 1. Franciaország 6 pont (már továbbjutott), 2. Szlovákia 5 pont (98—61), 3. Magyarország 5 (95—68), 4. Románia 2, 5. Argentína 0 (77—90), 6. Ausztrália 0 (40—130); B-csoport (Split): Horvátország—Kuba 41—20, Svédország—Spanyolország 34—30, Koreai Köztársaság—Kuvait 34—19. A csoport állása: 1. Horvátország 6 pont (108—67, már továbbjutott), 2. Svédország 6 (106—69, már továbbjutott), 3. Spanyolország 4, 4. Koreai Köztársaság 2, 5. Kuvait 0 (57—121), 6. Kuba 0 (54—127); C-csoport (Varasd): Oroszország—Tunézia 36—31, Németország—Algéria 32—20, Macedónia—Lengyelország 30—29. A csoport állása: 1. Németország 5 pont, 2. Lengyelország 4 (92—74), 3. Macedónia 4 (86—73), 4. Oroszország 3, 5. Tunézia 2, 6. Algéria 0; D-csoport (Porec): Dánia—Szaúd-Arábia 32—13, Norvégia—Egyiptom 30—20, Brazília—Szerbia 32—30. A csoport állása: 1. Norvégia 6 pont (108—64), 2. Dánia 6 (109—76), 3. Szerbia 2 (96—91), 4. Egyiptom 2 (68—78), 5. Brazília 2 (80—109), 6. Szaúd-Arábia 0.

Ibrahimovic a legjobb játékos

Az Internazionale svéd támadóját, Zlatan Ibrahimovicot választották a Serie A legjobb játékosának, ezzel ő nyerte az Oscar del Calcio elnevezésű gála legértékesebb díját. Ibrahimovic a legjobb külföldi labdarúgó címét is begyűjtötte, míg a legjobb olasz a Juventus csapatkapitánya, Alessandro Del Piero lett. A legjobb kapusnak járó díjat Gianluigi Buffon (Juventus) kapta, míg a legjobb játékvezető Roberto Rosetti lett, az edzők különversenyét pedig Cesare Prandelli, a Fiorentina szakvezetője nyerte. A díjat az Olasz Labdarúgók Szövetsége alapította, és a játékosok szavazatai alapján hirdetnek győztest.

Rekordot döntött a 16 éves csodagyerek

Egy 16 éves helybeli tehetség az ausztrál nyílt teniszbajnokság történetének legfiatalabb résztvevője, aki főtáblás mérkőzést tudott nyerni. A világranglista 768. helyén álló Bernard Tomic első felnőtt Grand Slam-találkozóján hétfőn 7:6, 1:6, 7:6, 7:6-ra verte az olasz Potito Staracét. Mivel történelmi sikerét 16 évesen és 89 naposan érte el, 94 nappal megdöntötte a honfitársa, Todd Woodbridge által 1988-ban felállított rekordot. A horvát bevándorló ősökkel rendelkező tini — akinek nagy jövőt jósolnak — tavaly megnyerte az Australian Open junior versenyét.

Bemutatták a Renault és a Williams új autóját

A portugáliai Portimaóban bemutatták a Forma—1-es Renault és Williams csapat új autóját, az R-29-et és az FW-31-et. A Renault részéről a két pilóta, a kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso és a brazil Nelson Piquet jr. leplezte le — Flavio Briatore csapatőfőnök társaságában — a fehér, citromsárga, narancssárga és piros színekben pompázó kocsit. A Williams tengerészkék autóját — jelenlegi állapotában — a tesztpilóta, a német Nico Hulkenberg mutatta be, de ennek a gépnek a végleges változatát csak február végén ismerhetik meg az érdeklődők, illetve szurkolók. A Williams Toyotánál a német Nico Rosberg és a japán Nakadzsima Kazuki szerepel majd az idei vb-sorozatban. A világbajnokság március 29-én a melbourne-i Ausztrál Nagydíjjal kezdődik.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-01-20: Közélet - x:

Elégedetlenek a sízők

A Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Sugásfürdő sípályája hóhiány miatt használhatatlan. A hobbisízők többsége ki sem megy a közeli üdülőtelepre, inkább valamelyik Prahova-völgyi, jóval drágább lehetőséget választja.
2009-01-21: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, anyós és nagynéni,
FÖLDES KÁLMÁNNÉ
SZABÓ EMMA
életének 87. évében hosszas betegség után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Drága halottunk földi maradványait 2009. január 22-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra az illyefalvi családi háztól a református temetőben.
A gyászoló család
4216421