Békés évek az iparosotthonban 1946-tól — Józsa Lajos

2009. január 21., szerda, Magazin

A háborút követő években a sepsiszentgyörgyi iparosotthon újraszerveződik, tagsága eléri a 171 személyt.

Bodor Andor elnök és Gecse Ferenc tiszteletbeli elnök vezetésével 1946. február 3-án nagygyűlést tartanak, amelyen számot adnak az elmúlt esztendőről. A számvizsgáló bizottság nevében Kernászt József ismerteti a tagsággal a bevételt, ami 24 553 038 lej volt, a kiadás 21 111 013 lej, az otthon számára megmaradt tiszta jövedelem 3 442 025 lej. Az 1946. évi költségvetésre 18 530 000 lejt javasolnak, amit a tagság ellenvetés nélkül elfogadott. Orendt Gyula ismerteti a leltári tárgyak értékét, ami 10 414 830 lejt tett ki. A kulturális tevékenység egyre több tagot mozdít meg. Működik a színjátszó csoport, a negyven amatőr színész egyre több darabot mutat be. Hetente kétszer gyakorol a 23 tagú fúvószenekar és a vonós zenekar. A sportszakosztályban a tekézők, az asztaliteniszezők tartanak edzéseket, és tervbe veszik a labdarúgó-alosztály szervezését.

Régi hagyományához híven az otthonban minden szombaton és vasárnap bált tartanak, ételt és italt szolgálva a megjelenteknek. A városi vadásztársaság irodát bérel, és többször rendez reggelig tartó bált. Az otthon aggmenházának alapjába 100 000 lejt adományoz Lőrincz István, aki elköltözött a városból, de havonta visszajár gyűlésekbe.

Vikárius Árpád, a takarékosság elnöke a nagygyűlés előtt jelenti, hogy még sok adóssága van azoknak a tagoknak, akik a háborúban meghaltak, vagy még nem tértek vissza. A tagság úgy határoz, hogy elengedi tartozásukat...

1947 tavaszán a fúvószenekart átveszi a Sepsiszentgyörgyi Textilművek vezetősége, és kifizeti a hangszerek árát.

Bodor Andor értesíti a tagságot a vezetőség döntéséről, miszerint 1947. október 18-án megtartják az iparosotthon fennállásának huszadik évfordulóját. Paszjár Sándor vállalja egy tabló elkészítését, amelyen a tagság majd minden tagja látható lesz. A nagygyűlés előestéjén színdarabot mutatnak be a más városokból meghívott ipartestületi tagok előtt. Bodor Andor elnök feleleveníti az eltelt húsz év eseményeit, megemlékezve azokról a tagokról, akik elhunytak vagy a háború áldozatává váltak. Bővebben szól a kulturális tevékenységről. Többek közt említést tesz az újságok és folyóiratok rendszeres megrendeléséről, amelyek a következők voltak: Brassói Lapok, Keleti Újság, Iparos, Székely Nép, Magyar Nép, Rádió Újság, Vicc Lap, Tolnai Világlapja, Pásztortűz, Új Magyarság, Magyarság, Nemzeti Újság, Magyar Nemzet. A tagság egyöntetűen vállalja, mindent megtesz azért, hogy az iparosotthon újra sikerekben gazdag éveket zárjon, mint régen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-21: Magazin - x:

Szép Magyar Könyv, 2008

Idén is meghirdette a Szép Magyar Könyv versenyt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete. A könyvesboltba került, magyarországi, illetve határon túli magyar nyomdákban előállított, tavaly megjelent kiadványokkal február 6-ig nevezhetnek a kiadók.
2009-01-21: Magazin - x:

Szomorú hétfő

Minden idők legszomorkásabb napjának kiáltották ki e hét hétfőjét brit kedélyszakértők. Tavaly január 21-ét mondták borúrekordnak a depresszió specialistái, azaz ugyancsak január utolsó előtti hétfőjét. Az idei azonban még komorabb a gazdasági válság miatt.