Mese, játék és bűbáj Elek apó otthonánál

2023. október 2., hétfő, Közélet

Jöhet Anna, Peti, Gergő, nyomozhat maga Geronimo Stilton és olthatja a tüzet Körmöspálcáson maga Sam is, népszerűségben nem tudják a versenyt felvenni Elek apóval. Mindezt úgy sikerül a 164 éve született Benedek Eleknek elérnie, hogy varázslatra nincs szüksége: elég, ha a meséiben öreg királyok, fiatal királyfik, szegény legények, okos leányok tűnnek fel, bájosan, szívet megérintően tanítanak szépre, jóra és igazra. Elek apó születésnapján – 2005 óta a népmese napját is ekkor ünnepeljük –, szombaton zarándokok százait fogadta a kisbaconi Mari-lak.

  • Ünnep Benedek Elek születésnapján a kisbaconi Mari-lakban. A szerző felvétele
    Ünnep Benedek Elek születésnapján a kisbaconi Mari-lakban. A szerző felvétele

Az eseményre környékbeli iskolák osztályai jelentkeztek be, de érkeztek baráti társaságok és népesebb családok is. Aki eddig még nem járt az öreg, még Elek apó által ültetett fák közt, előbb a parkot vette tüzetesebben szemügyre. Volt mit nézniük, mert így egyszerűségében is mesélni tudott a környezet, s könnyű volt elhinni, hogy az évszázados fák árnyékában született meg oly sok mese alapgondolata.

A kúria ebédlőjében Bíró Béla, a Székely Mikó Kollégium volt igazgatója várta az érdeklődőket, s mesélt nagy hírű, immár nyugalmazott tanárhoz méltóan jól tájékozottan, színesen és érdekfeszítően. Mesélés közben hol a legkisebbeket, hol a felnőtteket szólította meg. Szólt a kis Elekről, aki olyan jól tanult, hogy Székelyudvarhelyre küldték pallérozódni, a budapesti egyetemistáról és újságíróról, a házasuló fiatalemberről, a közügyekben jártas, meglett férfiról, az irodalomi élet szervezőjéről és a gyermeklapok szerkesztőjéről is. Mint mondotta, Benedek Elek nagysága és ereje talán abban rejlett, ahogy a gyermekeket szeretni tudta. Bármilyen elfoglaltsága is volt, az udvarára betévedő gyermekeket szívesen, az asztalára kikészített cukorkákkal fogadta, és gondja volt lapja, a Cimbora olvasóira is. A legkisebb levelezőtársait is komolyan vette, fogadta üdvözleteiket, a lap oldalain válaszolt a gondolataikra, ezáltal pedig nemcsak olvasókat, hanem fiatalok írókészségét is nevelte az anyaországtól elszakított területen.

A Mari-laki kiselőadást követően a parkban Bedőházi Beáta mesemondó várta a gyermekeket. A színes történetet nem lehetett csak hallgatni, részt kellett benne venni. És nem volt gyerek, aki nem vett volna részt szívesen a mese kiteljesedésében. Tapsoltak, ugráltak, mondókákat mondtak, bele-belekotnyeleskedtek, -kuncogtak a mesébe, ha úgy látták jónak, ki is egészítették azt. A mese pedig, amely kezdetben csak a mesemondóé volt, így vált mindannyiuk közös meséjévé.

A csipetcsapatokat Bedőházi Beátától Kolumbán Hanna vette át, aki Elek apó ükunokáival, Bíró Bíborkával és Bíró Borókával együttesen arra bátorította őket, a rendelkezésre álló tárgyakból – vadgesztenyével, ékszernek beillő színes üveggel, csigaházzal, darabolt ággal – építsenek olyasmit, amire még a tündérek is kíváncsiak lesznek és előbújnak a környező fákból.

Aki az építkezéssel elkészült, a szintén Kolumbán Hanna tehetségét dicsérő színezők mellé ülhetett le, hogy azokat saját ízlése szerint a temérdek filctollal pompázatossá tegye.

Ez fogadta Elek apó portáján az érdeklődőket a népmese napján. Sokan akadtak, akik a kisbaconi temetőt is felkeresték. A Bíró család által szépen karbantartott hantokra – Benedek Elek és az őt mindhalálig szerető, a túlvilágra is elkísérő Fischer Mária sírjára – bőven került virág ez alkalommal is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-10-02: Sport - :

Indul az öregfiú-küzdelemsorozat (Ha hétfő, akkor minifoci)

Ma délután kezdetét veszi a sepsiszentgyörgyi öregfiú minifoci-bajnokság 2023–2024-es idénye, amelynek nyitókörében a címvédő Capitaly az előző szezont a hetedik helyen záró Málnással találkozik.
2023-10-02: Máról holnapra - Nagy D. István:

Sírva nevetünk

Ha egy ideig csak felháborító, helyenként kétségbeejtő, gusztustalan volt mindaz, amit a Marcel Ciolacu vezette kormány elkövetett az ország élén a közpénzügyek fő-fő zsonglőreként, az a színjáték, amelyet a saját pancserségük előidézte helyzet „javítása” kapcsán lerendeztek, mostanra már szánalmas bohózattá, olcsó kabarévá züllött.