BarótNyitott kapu, nyitott szív

2023. október 2., hétfő, Közélet

A Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság intézményén belül működő baróti Közösségi Szolgáltatási Komplexum a fogyatékkal élő gyermekek világnapján tizenkettedik alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A nyílt nap adta lehetőséggel a Baróti Szabó Dávid Középiskola diáktanácsának tagjai, civil szervezetek képviselői éltek, az eseményen jelen voltak mindazon személyek és intézmények is, akikkel a mindennapokban együttműködnek: a baróti kórház, a Laura Ház Egyesület képviselői, család- és fogorvosok.

  • Fotó: Hecser László
    Fotó: Hecser László

A baróti fő­tér szomszédságában található intézmény udvarán Csog Gyöngyike intézményvezető üdvözölte az egybegyűlteket, a fogyatékossággal élő gyerekek nevelését és fejlesztését pedig közös ügyüknek nevezte. Az intézmény vezetője hangsúlyozta: az ő feladatuk az, hogy az egyedi, különleges figyelmet megkövetelő személyek szakszerű gondozásban, egészségügyi ellátásban, szakemberek által nyújtott fejlesztésben és oktatásban részesüljenek. Ha ezt a feladatukat jól látják el, a ma még hátrányban levő fiataloknak esélyük lesz beilleszkedni, megtalálni helyüket a közösségben.

Mint mondotta, nem könnyű a feladatot napról napra következetesen ellátni, de az ártatlan és kedves gyerekek szeretete, ragaszkodása nemhogy kárpótol, hanem jutalommal ér fel. „Kiváltságosak vagyunk, hogy mellettük lehetünk, hogy ismerhetjük őket, hogy részesei lehetünk életüknek, hogy ránk bízták őket” – mondotta Csog Gyöngyike.

Benedek-Huszár János polgármester a komplexum munkatársainak elhivatott munkáját köszönte meg, majd Tordai Árpád baróti református lelkész mondott áldást. A baróti intézménnyel folyamatosan kapcsolatot tartó látássérült Kolumbán Sanyika gitárjátékkal és énekkel kedveskedett a nyílt napon érdeklődőknek.

Az udvar sokáig volt gyerekhangtól hangos, észrevehetően örvendtek a vendégeknek és a színes szalagokkal, zászlócskákkal feldíszített tér látványának. A vendégeknek megadatott, hogy kicsit betekintsenek az ellátott gyerekek mindennapjaiba: szemüket bekötötték, így próbáltak meg vizet tölteni pohárba, mások hallássérültként igyekeztek megértetni magukat a világgal, vagy éppen kerekesszékben ülve kíséreltek meg közlekedni – egyik fel­adat sem volt egyszerű.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2023-10-02: Máról holnapra - Nagy D. István:

Sírva nevetünk

Ha egy ideig csak felháborító, helyenként kétségbeejtő, gusztustalan volt mindaz, amit a Marcel Ciolacu vezette kormány elkövetett az ország élén a közpénzügyek fő-fő zsonglőreként, az a színjáték, amelyet a saját pancserségük előidézte helyzet „javítása” kapcsán lerendeztek, mostanra már szánalmas bohózattá, olcsó kabarévá züllött.
2023-10-02: Közélet - :

Értékőrző óvodások

Töretlen az érdeklődés immár közel két évtizede a Háromszéki Óvodások Mesemondó Találkozója iránt, melynek idei megyei szakasza ismét telt ház előtt zajlott pénteken a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban.