sak eszünk... — Jártó Kocsis Edit

2009. január 22., csütörtök, Család

Táplálékot vesz magához — fogalmazott a maga veretes stílusában a régi magyar ember. Már a kifejezés is megfontoltságot, nyugalmat sugall, ellentétben a most használatos eszik, zabál, csipked, nassol szavainkkal.

Hogyan is volt ez valamikor még a szegényebb családoknál is?

Először mindenki kezet mosott, a terített asztalhoz a családfő, az öregek ültek le először, aztán a fiatalabbja. Rövid ima következett, ami éppen arra volt jó, hogy ráhangolódjanak az étkezésre, ha csak pár percre is, de kikapcsolják a napi gondokat.

Minderre persze ma már nincs idő. Ahol még létezik a családi ebéd, az szakaszokban zajlik, ki hogy érkezik, úgy eszik. Ha mégis együtt ülnek le, és nem vita közben zajlik az étkezés, akkor mindenki beletemetkezik egy újságba, és elgondolkodva, automatikusan tömi magába az ételt. Máshol bömböl a rádió, a tévé, és a háziasszony, ha még vette a fáradságot, hogy ízleteset, táplálót főzzön, lehangoltan dönti el, hogy ezt nem érdemes, mert senki sem figyel a főztjére.

Ez eddig még a jobbik változat, mert van, aki nem is ebédel, csak bekap valamit futtában, vagy egész nap nassol valami csipszet, édességet, aztán csodálkozik, hogy nincs energiája, telítettnek érzi magát, vagy éppen idegesnek.

Nézem az állomási büfé pultjára könyökölő öregasszonyt, ahogy komótosan kanalazza az ételt, meg-megforgatva tányérjában minden falatot. A körülmény modern, de a mozdulat, a ráfigyelés a régi.

Eszembe jut aztán az a nagymama, aki minden nagyszünetben elhozza a tízórait az unokájának — pedig az iskolában is adnak —, s mosolyogva, simogató tekintettel nézi, amint eszik. A gyerek is visszamosolyog két harapás közt, és összekapcsolja őket egy valamilyen varázslatos hangulat, amelytől még az is jobban érzi magát, aki nézi őket.

Az evés szokványos, egyszerű művelet, nincs különösebb jelentősége — legyint a racionális énem, de az irracionális tiltakozik.

Miközben valami fontos célt hajszolunk — mondja —, elszalasztjuk a percet, fellazulnak családi kapcsolataink, eltávolodnak tőlünk gyerekeink. Nem örülünk az ételek ízének, illatának, nincs egy nyugodt percünk, nem szánunk időt magunkra.

A helyes étkezés befolyásolja testi-lelki állapotunkat, igen, erről már sokan és sokat írtak — érvel az értelem.

Igen ám, de ezt nem mindenféle diétával, hanem nyugodt, oldott hangulatú táplálkozással tudjuk elérni — replikázik az érzés, az ösztönös ráérzés. A megfoghatatlan.

Hát jó étvágyat és jó étket testnek, léleknek egyaránt!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-22: Sport - x:

Európa-bajnokság (Műkorcsolya)

A párosok versenyében az orosz Marija Muhortova, Makszim Trankov kettős vezet a keddi rövid programot követően a Helsinkiben zajló műkorcsolya Európa-bajnokságon.
2009-01-22: Család - x:

Válságban többen házasodnak

Roham várható Budapesten a január 31. és február 1. közötti Esküvői Kiállítás 2009-en — tájé­koztatta az MTI-t a kiállítás főszervezője. Pszichológusok szerint gazdasági válság idején divatosabbak a szélesebb csípőjű, termékenységet sugárzó nőalakok, és megnő az emberek igénye az összetartozásra és a biztonságra, ezért többen kötnek házasságot (ami megváltoztathatja a házasságok utóbbi években tapasztalt csökkenését).