A reumatológia lehetőségei

2009. január 22., csütörtök, Család

Fantasztikus lehetőségek előtt áll a reumatológia — jelentette ki Poór Gyula, a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke annak kapcsán, hogy az egyesület megalapításának 80. évfordulója alkalmából szeptemberben nemzetközi szimpóziumot tartottak Budapesten, amelyre tíz országból érkeztek szakemberek.

A tanácskozás napirendjén két ,,forró" téma szerepelt: egyrészt a különböző ízületi gyulladások és a csontritkulás, amelyek genetikai-molekuláris háttérrel fejlődnek ki, s amelyek kialakulásához különböző környezeti tényezők, például a kórokozók járulnak hozzá, másrészt a terápia.

A csontritkulás és az ízületi gyulladás a lakosság több mint tíz százalékát érinti. De a reumatológiai betegségek közé tartoznak bizonyos kopások, úgynevezett korral járó degeneratív elváltozások, ami további tíz százalékot jelent. Reumatológiai betegségektől együttesen a lakosság harmada szenved.

A közvéleményben úgy él, hogy a reumatológia idős betegek bajaival foglalkozik, az ízületi gyulladások azonban döntően a fiatalokat érintik, 30 éves kor felett kezdődnek, de kezeltek ilyen problémával már kétéves gyereket is.

A szakember a kezelés kapcsán kijelentette: ,,El kell felejteni, hogy ezek a betegségek nem befolyásolhatók. Korán kezdődnek ugyan, de a mai lehetőségek mellett ezek az esetek jelentős részében kiválóan befolyásolhatók, s meggátolható a folyamat súlyosbodása." A biológiai terápiával — bizonyos célzott molekuláknak a szervezetbe juttatása — ezek a betegségek nagymértékben befolyásolhatók, a páciensek állapota sokkal jobbá tehető. A biológiai terápia már Magyarországon is elérhető.

A biológiai mellett létezik a génterápia, amikor bizonyos vírusokat juttatnak be a szervezetbe, amelyek a gének módosítását teszik lehetővé. Ennek az ideje viszont még Magyarországon sem jött el.

(MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-22: Család - x:

Válságban többen házasodnak

Roham várható Budapesten a január 31. és február 1. közötti Esküvői Kiállítás 2009-en — tájé­koztatta az MTI-t a kiállítás főszervezője. Pszichológusok szerint gazdasági válság idején divatosabbak a szélesebb csípőjű, termékenységet sugárzó nőalakok, és megnő az emberek igénye az összetartozásra és a biztonságra, ezért többen kötnek házasságot (ami megváltoztathatja a házasságok utóbbi években tapasztalt csökkenését).
2009-01-22: Család - x:

Meg lehet tanulni (Szépségpraktikák) — Jánosi Anna Mária

Mindenki szeretne jól kinézni. Arcbőrünk milyenségét, öregedési folyamatát sok minden befolyásolja. Elsősorban az örökölt tulajdonságok, majd az idő során bekövetkező külső-belső tényezők jó és rossz hatásai. A gondozott, szép arcon nincs mitesszer, pattanás, zsírcsomó, hölgyeknél kimondottan előnytelen a bajusz, szakáll vagy a bozontos szemöldök. Kozmetikai eljárásokkal ezek a kellemetlenségek javíthatók vagy eltüntethetők. Ha megszűntek e hibák, egy jó smink segítségével éveket fiatalodhatunk!