Erdélyi film az Aranymedvéért

2009. január 24., szombat, Magazin

Péter Hilda és Pálffy Tibor együtt a sepsiszentgyörgyi színpadon

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon február 11-én lesz a Varga Katalin című film világpremierje. Az alkotás román filmként szerepel a versenyben, pedig nevezhetnénk akár háromszéki műnek is, vagy nemzetközinek, hiszen rendezője angol, producerei románok, szereplői és operatőre magyar. Az elsőfilmes Peter Strickland alkotása olyan neves szerzők filmjeivel versenyez, mint Stephen Frears, Andrzej Wajda és Francois Ozon. A román sajtó megjegyzi, hogy utoljára 1993-ban válogattak be román alkotást a berlini fesztivál hivatalos versenyébe: Mircea Daneliuc Patul conjugal (Hitvesi ágy) című művét.

A Varga Katalin egy nő története, aki elindul fiával, hogy bosszút álljon azon a férfin, aki megerőszakolta, és akitől a gyermeke született. A fő szerepeket Péter Hilda (a filmezés idején még a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, ma a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze), Pálffy Tibor (a Tamási Áron Színház Művésze), Tankó Norbert (a kisfiú szerepében) és Sebastian Marina játssza. A forgatás Sepsiszentgyörgyön, Erdővidéken, Kézdivásárhely környékén, Kommandón zajlott, a párbeszédek magyarul, románul hangzanak el, éppen úgy, mint a mindennapi életben, ki-ki a maga nyelvén értekezik. A film operatőre a magyarországi Győri Márk. Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu producer és Peter Strickland rendező is hisz abban, hogy Péter Hilda esélyes a legjobb női szereplőnek járó díjra.

A film története is sajátos. Oana Giurgiu producer, akivel Peter Strickland a Szaloniki Fesztiválon ismerkedett meg, így számol be a Libra Film honlapján az együttműködés kezdeteiről: ,,A magyar producerek sorra visszautasították, és nem tudom, hogyan kerültem én a képbe. Jeleneteket már korábban felvett Erdélyben saját költségén, volt egy első változata, és eszelősen hitt abban, hogy szert fog tenni a befejezéshez szükséges pénzre. Nekem nagyon tetszett az anyag, de a szerző idealizmusa is. Íme, bebizonyította, hogy ha nagyon mardos a kényszer, hogy megcsinálj egy filmet, s az benned van, akkor előfordulhat, hogy sikerül is."

Peter Strickland félig angol, félig görög származású, és jelenleg Budapesten él. Eddig a Bubblegum (1995―96) című rövidfilmjével tűnt ki, amelyet 1997-ben vetítettek a berlini filmfesztiválon.

Péter Hildát és Pálffy Tibort nem kell bemutatni a háromszéki közönségnek, mégis emlékeztetjük olvasóinkat (a teljesség igénye nélkül) néhány eddig elért sikerükre. Péter Hilda 2006-ban megkapta az Uniter-díjat, valamint a romániai és magyarországi kritikusok díját a Tompa Gábor rendezte Godot-ra várva előadásban alakított szerepéért. 2003-ban bemutatkozó szí­nészként megkapta a sepsiszentgyörgyi Atelier Nemzetközi Színházi Fesztivál, valamint a művelődési minisztérium díját. Pálffy Tibor 2008-ban a pécsi és a kisvárdai színházi fesztiválon az Yvonne, burgundi hercegnő című darabban játszott szerepéért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat, valamint a magyar kritikusok díját is. 2004-ben lett Jászai-díjas. Hildá­val ellentétben ő nem először filmezett. Többek között feltűnt Robert Pejo Dallas Pashamende című filmjében (2004-ben mutatták be a berlini fesztiválon), a Király László regénye nyomán készült, Fény hull arcodra... című magyar―román produkcióban és legutóbb a Vadlány Boszorkánykör című magyar filmben.

A Varga Katalint némelyek tavaly zárt körű vetítésen már láthatták Kolozsvárott a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), a berlini világpremieren azonban a film végleges változatát vetítik. Az 59. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon huszonhat alkotás vesz részt. Stephen Frears brit rendező a Cheri című filmjével, amelynek főszereplője Michelle Pfeiffer és Kathy Bates, Francois Ozon a Ricky című alkotásával, Hans-Christian Schmid a Sturmmal, Mitchell Lichtenstein a Happy Tears cíművel, amelyben Demi Moore, Parker Posey, Rip Torn és Ellen Barkin szerepel, Bertrand Tavernier In the Electric Mist című filmjével, amelyben Tommy Lee Jones, John Goodman és Peter Sarsgaard tűnik fel. Andrzej Wajda Tatarak című legújabb filmje szintén az Aranymedvéért száll versenybe. Versenyen kívül vetítik többek között Costa-Gavras francia—görög—olasz koprodukcióban készült, Eden is West című és George Tillman Jr. Notorious című filmjét Angela Bassett-tel a főszerepben. (páljános)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-24: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy a drága jó férj, szerető édesapa,
LUKÁCS VIKTOR
életének 74., boldog házasságának 49. évében visszaadta lelkét Teremtőjének.
Drága halottunk földi maradványait 2009. január 25-én, vasárnap 12 órakor helyezzük örök nyugalomra a baróti temetőben.
Részvétfogadás január 24-én 16—18 óráig és a temetés előtt egy órával.
Bánatos özvegye és leánya
T. K.
2009-01-24: Magazin - x:

Égtájak Iroda — 2009-es programok

A Vendégségben Budapesten határon túli magyar színházi estjei, az Énekelt Versek Fesztiválja, a Biennále és az Égtájak Művészeti Találkozó sorozatának folytatása mellett építészeti tárlat és belgrádi magyar kulturális napok is szerepelnek az Égtájak Iroda 2009-es programtervei között. Az Égtájak Határon Túli Magyar Kulturális Rendezvényszervező és Szolgáltató Iroda tájékoztatása szerint hétfői évnyitó programját követően februárban folytatódik a Vendégségben Budapesten — Határon túli magyar színházi estek 11. évada.