Jótett helyébe…

2023. november 13., hétfő, A múlt hét
Kuti János

A nagybányai polgármestert, Cătălin Cherecheșt nehéz börtönévektől akarta megmenteni az anyósa. Az ilyen anyós nem olyan, mint a viccbéli, akinek – ha első rúgásra nem indul – bottal kell állítani az előgyújtásán, mert a polgármester kedves anyósa magától indult el protekciót szerezni vejének, akivel sok a baj, mert fején sok a vaj. A kolozsvári táblabíróság – ha minden jól megy – november végén hirdet ítéletet a polgármester megvesztegetési ügyében. (Vagy ügyeiben.)

Első körben a szép vagyonnal és cukrászdával is rendelkező anyós három kiló cukrászsüteménynek álcázott 50 ezer euróval akarta lekenyerezni a bírónőt, amit a bírónő anyukájának adott volna, hogy továbbítsa lányának. Azt kérte ezért cserébe, hogy a veje kapjon enyhe büntetést, ami, ha sikerül, még többet is juttatott volna neki. De a bírónő, úgy látszik, nem szereti az édességeket, és szólt a korrupcióellenes ügyészségnek. Megrendezték a tettenérést, az anyóst elkapták, és biztosan azért, hogy ne unatkozzék, az apóst is vele vitték. Ha a bírónő visszalépne, akkor újból kellene kezdeni a bírósági ceremóniát, és az eset akár el is évülhetne, ami nagy divat nálunk.

Cherecheș ellen 2016-ban is vádat emeltek, s pár hónappal később, mivel nagyon népszerű volt a nagybányaiak körében, újraválasztották polgármesternek – ő mindeközben vizsgálati fogságban csücsült.

Azért is szeretheti a nagybányai lakosság többsége, mert amikor kell, igazi hazafiként viselkedik. Tavaly a Nagybányán szervezett gesztenyefesztiválon egy kürtőskalácsot árusító sátor magyar feliratának letakarását rendelte el, mégpedig román trikolórral. (A magyar alpolgármester, Pap Zsolt elég elítélhető módon levetette a zászlót.) Cherecheș hazafisága nem lankadt, mert idén októberben is belerúgott kürtőskalács feliratba.

Így nem csoda, hogy kézen-közön 12 éve vezeti Nagybányát. (És azt akarja az igazságszolgáltatás, hogy egy ilyen értékes ember évekig a börtönben senyvedjen?) Ráadásul jó üzletember is lehet, mert annyi pénzt tudott összegazdálkodni, hogy már 2022-ben, amikor 2,7 millió lejnyi jövedelmének eredetét nem tudta bizonyítani, a kolozsvári fellebbviteli bíróság annak elkobzását rendelte el.

2022 februárjában alapfokon öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték törvénytelen kereskedelmi tevékenység és hamis nyilatkozattétel vádjával, valamint azért, mert üzletemberektől kenőpénzeket fogadott el. De az akkori nem volt végleges határozat. Idén november 24-ére tűzték ki a tárgyalást, és az anyós ezért próbált meg közbenjárni enyhébb ítéletért. Pedig meg sem érdemli, mert mint Che­recheș elmondta: két hónapja, amióta megnősült, nem is találkozott az anyósával.

Cherecheș (állítólag) nem tudott a megvesztegetési kísérletről, fogalma sincs, miről van szó. „Ha ilyesmit csinált, amúgy sem az én nevemben tette… ezek a dolgok kreténségnek tűnnek. Ilyent normális ember nem tehet meg, mármint hülyének kell lennie” – állította. (Nem valami jövőbemutató dolog, hogy lehülyézte az anyósát, és ráadásul mintha azzal is gyanúsítaná, hogy ártani akart neki.)

Magyarázatot vár a történtekre a feleségétől is, akit szintén kihallgatott a DNA, de szüleivel ellentétben ő szabadon távozhatott. A polgármester kilátásba helyezte, hogy elválik álmai asszonyától, ha kiderül, hogy nem mondott igazat, illetve ha bármilyen okból elhallgatta előle, hogy ő, valamint az anyja jó szolgálatot készül tenni neki. Két másodperccel később Cherecheș lesz Románia legvágyottabb legényembere – dicsekedte el irigylésre méltó szerénységgel. Azt is nyilatkozta: ha az anyósa hibázott, azt kívánja neki, hogy „üljön száz évet a börtönben”.

Ez a hála? Ez a köszönet, amiért az anyósa meg akarta menteni az igazságszolgáltatás karmai közül? Mindebből kiviláglik a rég ismert közmondás igazsága: jótett helyébe jót soha se várj!

Cherecheș úr (titokban és jogosan) azért haragudhat, mert az anyósa nem tudta jól megszervezni a bírónő megvesztegetését, vagy nem ajánlott elég pénzt a megmenekítéséért. Ezért megérdemelné, hogy az anyósa üljön helyette a börtönben. 2016-ban vizsgálati fogságban ült, amikor újraválasztották polgármesternek. Most, ha netán elítélnék, miért is ne tudná a börtönben végezni tovább polgármesteri feladatait olyan jól, hogy következőkor ismét újraválasszák?

 

Borítókép: Facebook / Cătălin Cherecheș

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-11-13: Világfigyelő - :

Hatalmas tüntetések a palesztinok mellett

Százezrek tüntettek szombaton Londonban a palesztinok mellett. A rendőrség száznál több ellentüntetőt őrizetbe vett. New Yorkban amerikai és izraeli zászlót égettek a tiltakozók, Brüsszelben tűzszünetet követeltek.
2023-11-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Legyünk ragyogó csillagok

Több száz kisgyermek, óvodások és iskolások szüleik, nagyszüleik kíséretében vettek részt péntek délután azon a lámpás felvonuláson, melyen Szent Márton püspök életét, cselekedeteit idézték fel Sepsiszentgyörgy főterén.