Kövek az óceán partjáról - Mózes László

2009. január 27., kedd, Magazin

Szombaton este a sepsiszentgyörgyi Tein teaházban megnyílt Kovács József Ausztrália, színek és formák című fotókiállítása. A sepsiszentgyörgyi származású fotós hét éve él Ausztráliában, képei az ottani tájakra és az óceán menti, köves mikrokozmoszra villantanak.

Tárlatával Kovács József olyan utat kövezett ki a Teinben, amelyen nem csak nézelődni, hanem elindulni is érdemes, ugyanis az jó kiindulópont minden természetet, tájfotót szerető ember számára. Egyaránt értelmezhető és követhető példa a színek és formák világában barangolóknak, illetve a kövek megszállott fotográfusainak. Az egymás mellé illesztett pannók Ausztrália sajátos tájairól, a Vörös Sivatagból vezetnek el bennünket az óceán partjáig, ahonnan Kovács József sejtelmesen bizarr, ám mégis szemérmesen egyszerű szín- és formaözönnel örvendeztet meg, olyan fényképekkel, melyek közül több akár a National Geographic magazin hasábjain is helytállna. E különös, kőbe zárt világ láttán egyrészt csodálkozhatunk a természet kőzeteket domborművekké alakító kreativitásán, másrészt annak is örülhetünk, hogy fotósunk bámulatos leleménnyel örökítette meg ezeket a rejtett textúrákat, absztrakt alakzatokat.

A fotók arra is rávillantanak, hogy e képződmények nem csupán földtani szempontból izgalmasak, hanem vizuális élményt is nyújtanak. A képek láttán nem az az érzésünk, hogy a kő marad, hanem hogy a kő ott van... Ott van, csak közel kell menni, és lefényképezni. És e fotográfiák alkotója valójában ezért vállalkozott arra, hogy 37 esztendősen vegye a vándorbotot, s vállalja mindazt, amit emigráns szerepben az efféle kalandvágyókra osztanak. Megnézte, rögzítette, és elhozta azt a világot, amely őt sehogyan sem hagyta nyugton. Hiszen olyan hazanéző, pontosabban, hazatérést fontolgató ember, aki otthonától nem tud, de nem is akar szabadulni, mert ― miként maga is vallja ―: harminchét esztendősen országot lehet váltani, de szívet nem. Ausztráliából hazalátogatva tehát Kovács József nem Mercedest mutat nekünk, hanem azokat a fotóit, amelyek fontosak neki, ezzel talán azt is jelezve, mi is fontosak vagyunk számára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-27: Gazdakör - x:

Hírlugas

Brüsszel intése
Az Európai Unióban jelenleg csupán az amerikai Monsanto MON810-es jelű GM-kukorica kereskedelmi termesztése engedélyezett. Az engedélyt tíz évre adták ki, amely a múlt év végén lejárt. Az Európai Bizottság (EB) a hosszabbítás mellett áll, és indítványozza a Bt11 és az 1507 nevű GM-fajták tíz évre szóló engedélyezését is. A magyar, francia és görög fél ezzel szemben azt akarja, hogy az unió ne hosszabbítson, s maradjon életben az úgynevezett védzáradék is, ami eddig lehetőséget teremtett az országoknak, hogy területükön tiltsák a GM-termékek előállítását.
2009-01-27: Magazin - x:

Az iparosotthon a háborús években - Józsa Lajos

Díjtekeversenyt tartott a Corvin és a Virtus tekecsapata 1938 szilveszterestéjén. Az egyéni versenyt Dinka János nyerte, aki a legtöbb fát ütötte. A tekeverseny után reggelig tartó mulatsággal búcsúztatta az óévet a sepsiszentgyörgyi iparosotthon tagsága.