Az iparosotthon a háborús években - Józsa Lajos

2009. január 27., kedd, Magazin

Díjtekeversenyt tartott a Corvin és a Virtus tekecsapata 1938 szilveszterestéjén. Az egyéni versenyt Dinka János nyerte, aki a legtöbb fát ütötte. A tekeverseny után reggelig tartó mulatsággal búcsúztatta az óévet a sepsiszentgyörgyi iparosotthon tagsága.

A labdarúgó-szövetség játékvezetői hetente egy napra helyiséget bérelnek, ahol a mérkőzések sorsolását és vezetését tárgyalják meg.

1940-ben megalakul a Takarékosság alosztály Viká­rius Árpád vezetésével, aki nemcsak kitűnő szervező volt, de tekintélyes összeggel is segítette az otthon fellendülését.

Timár József úgy dönt 1941-ben, hogy nem vállalja tovább az elnöki feladatot. A nagygyűlés Gecse Ferencet választja az iparosotthon elnökévé. Ebben az évben végzik az épület felújítását, a külső és belső festés után az iparosotthon a város egyik legszebb épülete volt. Gecse Ferenc és az elnökség odaadó munkáját lassan beárnyékolja a közelgő háború hangulata. A sorozatos viták felélénkülnek a tagságban. Megszűnnek a reggelig tartó mulatozások, a kulturális élet hátterébe szorul. Az épület pincehelyiségét légoltalmi célra átalakítják. Egyre több tag hagyja el az iparosotthont, és a beiratkozók száma szinte elhanyagolható a megelőző évekhez viszonyítva.

A háború utolsó éveiben a hadsereg kisajátítja az otthon épületét, ahol munkaszolgálatosoknak nyújtanak szállást. Ezekben az években szinte teljesen leáll az iparosotthon tevékenysége.

1944 tavaszán Gecse Ferenc örömmel számol be az összegyűlt tagság előtt arról, hogy február 15-én a beszállásolt szerb munkaszolgálatosok elhagyták az épületet. A tagságot újra áldozatos munkára szólítják az épület kijavítására. A szűkös anyagi körülmények között az iparosok mindent megtesznek, hogy az iparosotthon visszanyerje régi fényét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-27: Magazin - x:

Kövek az óceán partjáról - Mózes László

Szombaton este a sepsiszentgyörgyi Tein teaházban megnyílt Kovács József Ausztrália, színek és formák című fotókiállítása. A sepsiszentgyörgyi származású fotós hét éve él Ausztráliában, képei az ottani tájakra és az óceán menti, köves mikrokozmoszra villantanak.
2009-01-27: Magazin - x:

A nevetés karcsúsít

Egyórányi intenzív nevetéssel legalább annyi kalóriát lehet elégetni, mint harmincpercnyi súlyemeléssel ― állapították meg brit kutatók. Véleményük szerint a nevetés annyira képes megmozgatni az emberi szervezetet, mint egy kisebbfajta aerobikgyakorlat: gyorsabbá teszi a szívverést, élénkíti a vérkeringést az egész testben. Nevetéskor a mellkas megemelkedik és visszahúzódik, ami a gyomorizmokat keményebb munkára készteti, és ezáltal erősíti.