Az emberek márpedig beszélnek

2007. július 26., csütörtök, Család

Az emberek zöme hetente, fele pedig naponta szót vált szomszédjaival, kétharmaduk a rokonokkal és a barátokkal is beszél telefonon, tehát a társadalom szétesésének, az emberek atomizálódásának víziója hamis — áll a Közép-európai Egyetem (CEU) megbízásából végzett TÁRKI-kutatás közleményében.

A személyes találkozások ugyan ritkábbak, de az emberek kétharmada legalább havonta személyesen is találkozik rokonaival, barátaival és — ha van — munkatársaival. A felmérés rámutat arra, hogy a nemek között egyfajta kapcsolattartási munkamegosztás tapasztalható: míg a nők inkább az otthon köré szerveződő csoportokkal, rokonokkal, szomszédokkal tartják a kapcsolatot, addig a férfiak főként a személyes találkozást jelentő munkatársakkal, barátokkal.

Mint a világban mindenütt, az idősebbek és az alacsonyabb iskolai végzettségűek körében kisebb, míg a fiatalok és a magas iskolai végzettségűek körében nagyobb a kapcsolati hálózat terjedelme. Az utóbbiak esetében kivétel ez alól a szomszédokkal és a rokonnal való személyes találkozás, ahol ennek inkább az ellentéte igaz.

A személyes találkozáson, illetve telefonos kapcsolattartáson alapuló hálózat eltérően alakul a településnagyság függvényében: minél nagyobb a település, annál kiterjedtebb a rokonokkal és barátokkal összekötő telefonos hálózat. Ezzel szemben minél kisebb a település, ahol könnyű összefutni a szomszédokkal, barátokkal, annál kisebb a telefonos, de nagyobb a személyes kapcsolattartás hálózata.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1311
szavazógép
2007-07-26: Család - Puskás Attila:

A parlagfű és más allergének

Az utóbbi években megyénkben is terjedőben a parlagfű (Ambrosia elatior L. — Ambel), amely más szél porozta növényekkel együtt (üröm, csalán, aranyvessző, fűfélék, lándzsás útifű stb.). allergiás tüneteket okoz (allergén) az erre (,,szénanáthára") érzékeny egyéneknél.
2007-07-26: Család - Puskás Attila:

Megállnál egy szóra?

Evolúció
Kezdetben vala a közös ős. Aztán mi leszálltunk a fáról, majom pajtásék ott inkább biztonságban érezték magukat. Majd véglegesen felágaskodtunk. Ők egyaránt ugyanarra használták kezüket, lábukat. Később megszólítottuk a szomszéd barlang lakóját. Még később elvettük asszonyát, és megöltük. Nem sokkal később egy eltévedt villám jóvoltából meg is süthettük — nemcsak a vadat, hanem a szomszédot is. Így lett ízletesebb.