Röviden - Mózes László

2009. január 27., kedd, Világfigyelő
Új külügyminiszter Pozsonyban

Miroslav Lajcák az új szlovák külügyminiszter ― a nemzetközi közösség eddigi boszniai főmegbízottját tegnap Pozsonyban nevezte ki Ivan Gasparovic köztársasági elnök. Ezt megelőzően Gasparovic felmentette a külügyminiszteri tisztségből Ján Kubist, aki ma Genfben átveszi az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága végrehajtó titkárának tisztségét. Hivatala átvétele után az új szlovák külügyminiszter bejelentette, hogy első külföldi útja Prágába fog vezetni. Hozzátette, hogy rövid időn belül szeretné felvenni a kapcsolatot Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel is. ,,Lényegesen több olyan dolog van, amely közös. Nem szabad teret engednünk annak, hogy arra összpontosítsunk, ami elválaszt minket" ― fejtette ki a szlovák―magyar kapcsolatokat érintve.

Szlovákellenes feliratok Budapesten

Gémesi Ferenc arra kérte a nyomozó hatóságokat, hogy kiemelten kezeljék a Magyarországi Szlovákok Szövetsége irodai postaládáján szombaton megjelent szlovákellenes feliratok ügyét ― tájékoztatta a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkárának titkársága tegnap az MTI-t. A kormányszóvivő közölte, hogy a magyar kormány a leghatározottabban elítéli a szlovákellenes feliratokat.

Putyin elégedett

Az orosz miniszterelnök üdvözli, hogy az új washingtoni kormány további megfontolás tárgyává teszi az amerikai rakétavédelmi pajzs kelet-európai kiterjesztésének kérdését. ,,Obama belső köreiben azt mondják, hogy ezzel (a rakétapajzs kérdésével) nincs hova sietni, és további elemzésekre van szükség. Üdvözöljük az ilyen állásfoglalásokat" ― mondta Vlagyimir Putyin a Bloomberg amerikai hírügynökségnek. Putyin, aki ,,óvatos optimizmussal" viszonyul Barack Obamához, rámutatott, hogy a NATO kiterjesztését illetően is kedvező jelzések érkeznek Washingtonból. ,,Ők azt mondják (Washingtonban), hogy többféleképpen lehet szavatolni Ukrajna és Grúzia biztonságát, és nem fontos most befogadni ezeket az országokat a NATO-ba" ― mondta. A kormányfő szerint Moszkva ezt is üdvözli, és kész részt venni bármilyen párbeszédben, hogy megtalálják a legjobb megoldást a nemzetközi biztonság megteremtésére.

Lemondott az izlandi kormány

Bejelentette tegnap Geir Haarde izlandi miniszterelnök a mélyülő pénzügyi válság nyomán népszerűtlenné vált kormányának azonnali lemondását. A kormányfő az egész hét végét a szociáldemokrata párt vezetőjével, Ingibjörg Sólrún Gísladóttir külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokra szánta, hogy megbeszélje vele a kormánykoalíció jövőjét. (A miniszterelnök jobbközép Függetlenségi Pártja a Szociáldemokrata Szövetséggel osztozott a hatalmon 2007 májusa óta.) Haarde közölte reykjavíki sajtóértekezletén: nem tudta elfogadni a koalíciós partner szociáldemokratáknak azt a követelését, hogy adja át a kormányfői posztot az ő jelöltjüknek. A lakosság tiltakozó akcióinak hatására Geir Haarde már pénteken bejelentette, hogy előre hozott választásokat rendeznek az országban május 9-én, és megromlott egészségi állapotára hivatkozva jelezte, hogy ő maga nem indul újra. A 320 000 lakosú sziget, amely 2007-ben még a világ egyik leggazdagabb országa volt, túlméretezett bankszektorára alapozta virágzását az utóbbi időkben. A nemzetközi pénzügyi válság hatására, a világméretű hitelválság következményeként ősszel összeomlott pénzügyi rendszere. A sziget számos lakosa elvesztette állását és a bankokban elhelyezett megtakarításait.

Viharkárok Nyugat-Európában

A Francia Biztosítótársaságok Szövetségének előzetes becslése szerint több száz millió euróra becsülhető a Franciaország délnyugati részén végigsöprő hatalmas szélvihar által okozott kár összege. A rendkívüli időjárás huszonhét ember halálát követelte Európában, nyolcan Franciaországban, tizenöten Spanyolországban, négyen pedig Olaszországban vesztették életüket, zavarokat okozott a légi-, a közúti és a vasúti közlekedésben, s Franciaországban közel kétmillió otthont fosztott meg az áramellátástól. Tegnap délután közel félmillió lakásban még mindig nem volt áram.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-01-27: Világfigyelő - x:

Magyar tükör — Bogdán László

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány tagjai hét végén találkoztak a gazdasági élet különböző érdekképviseleteinek vezetőivel és a környezetvédők képviselőivel. A szakmai érdekképviseletek vezetői előadták válságkezelő elképzeléseiket, csökkentenék például a nagy állami beruházásokat, emelnék az áfát, de elhangzott, hogy egy-két évre fel kellene függeszteni a kamatadót, ami ösztönözné a lakossági megtakarításokat, s újra felkeltené a keresletet az állampapírok iránt. (Jelenleg minimális az érdeklődés...)
2009-01-28: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Színház
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát ma 18 órától a Puskás- és a művészeti líceum diákbérleteseinek játssza a nagyteremben. Rendezte: Mircea Cornişteanu.