Magyar tükör — Bogdán László

2009. január 27., kedd, Világfigyelő

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány tagjai hét végén találkoztak a gazdasági élet különböző érdekképviseleteinek vezetőivel és a környezetvédők képviselőivel. A szakmai érdekképviseletek vezetői előadták válságkezelő elképzeléseiket, csökkentenék például a nagy állami beruházásokat, emelnék az áfát, de elhangzott, hogy egy-két évre fel kellene függeszteni a kamatadót, ami ösztönözné a lakossági megtakarításokat, s újra felkeltené a keresletet az állampapírok iránt. (Jelenleg minimális az érdeklődés...)

* Gyurcsány Ferenc és miniszterei érdemben nem reagáltak az előterjesztésekre, a kormányfő elmondta, hogy a konkrét és várható intézkedésekről és elképzelésekről csütörtökön, január 29-én, a rendkívüli parlamenti ülésnapon lesz majd szó. A miniszterelnök a válságkezelés folyamatában reformintézkedéseket is fontosnak tart, elképzelései szerint ezek bevezetésére június elsejétől kerülne sor, majd szeptembertől, tehát több hullámban. * A Fidesz élesen bírálta a szerintük hiteltelen kormány kapkodó intézkedéseit, még mindég csak beszélnek, s kevés a tényleges lépés, a válság pedig már megbénítja a gazdaságot, a gazdaságélénkítési programról viszont kevés szó esik. * Míg Gyurcsány és pénzügyminisztere, Veress János csak általánosságban, konkrét elképzeléseket nem említve beszél a sürgős reformokról, Bajnai Gordon gazdasági miniszter egyre többször említ konkrét terveket is, ő is fontosnak tartaná az áfa-emelést s a 2006-ban elkezdett reformok folytatását... * A Szonda Ipsos legújabb felmérése szerint a megkérdezettek nyolcvan százaléka fontosnak tartaná a reformokat az önkormányzati rendszerben, az államigazgatásban, az oktatásügy és az egészségügy területén, harminckilenc százalék pedig akár anyagi áldozatokra is hajlandó volna a reformok folytatásáért, ami föltétlenül azt mutatja, hogy a lakosság jelentékeny része érzékeli a gazdasági válságot, és a maga módján megoldásokat keres. * Nagy fölénnyel nyert a Fidesz képviselője, Bácskai János a ferencvárosi időközi országgyűlési választásokon. Mint ismeretes, Gegesi Ferenc szabad demokrata politikus lemondott képviselői mandátumáról, s helyére hat jelölt pályázott, már az első fordulót is Bácskai nyerte, de az eredmények az alacsony részvételi arány miatt érvénytelenek voltak. A vasárnapi második fordulóban már a legtöbb szavazat döntött, s Bácskai kétszer annyi szavazatot kapott, mint a szocialista párt második helyen végző képviselőjelöltje. * Hét végén újra tárgyaltak az unió képviselői a Nabucco gázvezeték tervéről. A Kaszpi-tengeri térségből Tö­rökországon át érkező, körülbelül tizenötmilliárd dolláros mamut beruházás már eddig is nagy politikai vitákat kavart, Oroszország ugyanis a Déli Áramlat, az Ukrajnát kikerülő gázvezeték konkurenciájának tartja. * Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök egyébként mindkét gázvezeték megépítését fontosnak tartja, s mindkettőben részt venne, hiszen mindkettő javíthatja Magyarország gázellátását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-01-27: Világfigyelő - x:

A Selye János Egyetem évfordulója

Január 19-én a születésének 5. évfordulóját ünneplő felvidéki Selye János Egyetemen — melyen részt vettek a két ország köztársasági elnökei, s maguk is kitüntető érmekben részesültek — a Magyar Művészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Gubcsi Lajos az egyetem kitüntető emlékérmét vehette át, az indoklás szerint: ,,mint a Magyar Művészetért megálmodója, az egyetem könyvtárának szponzora".
2009-01-27: Világfigyelő - x:

Röviden - Mózes László

Új külügyminiszter Pozsonyban
Miroslav Lajcák az új szlovák külügyminiszter ― a nemzetközi közösség eddigi boszniai főmegbízottját tegnap Pozsonyban nevezte ki Ivan Gasparovic köztársasági elnök. Ezt megelőzően Gasparovic felmentette a külügyminiszteri tisztségből Ján Kubist, aki ma Genfben átveszi az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága végrehajtó titkárának tisztségét. Hivatala átvétele után az új szlovák külügyminiszter bejelentette, hogy első külföldi útja Prágába fog vezetni. Hozzátette, hogy rövid időn belül szeretné felvenni a kapcsolatot Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel is. ,,Lényegesen több olyan dolog van, amely közös. Nem szabad teret engednünk annak, hogy arra összpontosítsunk, ami elválaszt minket" ― fejtette ki a szlovák―magyar kapcsolatokat érintve.