Megkezdődött a 40. Magyar Filmszemle

2009. január 28., szerda, Magazin

A dokumentum- és a tudományos-ismeretterjesztő filmek vetítésével Budapesten kedden megkezdődött a 40. Magyar Filmszemle. A versenyprogramban 31 dokumentumfilm szerepel; a kínálatban mai és történelmi témájú alkotások, portrék és szociológiai jellegű munkák egyaránt megtalálhatók. A tudományos-ismeretterjesztő filmek versenyében 12 alkotást mutatnak be; a nézők megismerkedhetnek többek között Izland színes állatvilágával, a tatárjárással, a rejtélyes nünükével, de a postások középkorig visszanyúló történetével is.

A 40. Magyar Filmszemle ünnepélyes megnyitóját csütörtökön tartják a Budapest Kongresszusi Központban, ahol átadják az életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet. Életműdíjat idén Bacsó Péter filmrendező, Bertalan Tivadar festő, látványtervező, Kemenes Fanni jelmeztervező, Szilágyi István színművész és Szőnyi G. Sándor film- és televíziós rendező kap. A Magyar Mozgókép Mestere kitüntetést Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró veheti át.

A február 3-ig tartó seregszemle versenyprogramjában összesen száz filmet vetítenek le, több mint száz alkotást pedig az információs kategóriában mutatnak be. A szemlén ízelítőt adnak az elmúlt negyven év magyar filmterméséből, ezen belül is gyermek-, zenés és szélesvásznú filmekből. A 28 éve elhunyt Huszárik Zoltán emléke előtt retrospektív vetítéssel tisztelegnek: a rendező két játék- és hat rövidfilmjét vetítik a szemle idején.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-01-28: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
JECZA TIBOR,
a Megyei Tükör
volt főszerkesztője
71 éves korában hosszas szenvedés után elhunyt.
Temetése 2009. január 29-én, csütörtökön 14 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi katolikus temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
H
2009-01-28: Magazin - x:

Kiállítás Csiki László emlékére

Csiki László író, költő, dramaturg emlékének szentelte legújabb kiállítását Bencsik János festőművész. A tárlat tegnaptól a budapesti Bem moziban tekinthető meg.