Év elején a községgazdákFeljön Kőröspatak napja?

2009. január 29., csütörtök, Közélet

A Kálnoky Ludmilla-iskolát felújítják

Beszélgetés SILVIU IOACHIM polgármesterrel

A községvezető asztalán a Háromszék egyik lapszáma. Nem a friss, hanem az, amelyik címoldalán hirdeti: Maksának nem kellett visszafizetnie a pénzt. Silviu Ioachim megjegyzi: Kőröspataknak sem kellett visszafizetnie! Ugyanis olyan keveset kapott, hogy azt nem volt nehéz elkölteni. Keserűen mondja, hogy ezeket az összegeket politikai ajándékként osztogatták, sokan nem tudták elkölteni, s visszakerültek az államkasszába, miközben Kőröspatakon nagy szükség lett volna rá.

Például pénzforrás híján két év alatt sem tudták befejezni a kálnoki bekötőút aszfaltozását. Nem érti, egy 99,8 százalékban magyar anyanyelvű községet miért kellett hátrányosan megkülönböztetni azért, mert ő a polgármestere. Pályázataik is elakadtak. De most már elérkezett Kőröspatak ideje is. A felgyűlt tizenhárom tervükre a jelenlegi politikai helyzetben támogatást remélnek. Ő az egyetlen demokrata-párti polgármester a megyében — teszi hozzá —, s minden bizonnyal, jó lobbival megvalósíthatja terveit. De a megyei tanács új elnökével is jó a viszonya. Így az elkövetkező négy évben a község építőtelep lesz — állítja.

— Hogyan értékeli a tavalyi évet?

— 2008 jónak nevezhető. Sikerült megkezdenünk néhány tervbe vett beruházást, mint a korszerű ravatalozóházat, melyet idén fejezünk be, és júniusban a mezőtúri önkormányzat küldöttségének jelenlétében avatunk fel, ugyanis ez tizenhat éves együttműködésünk egyik eredménye, a tervet tőlük kaptuk. Felújítottuk a közvilágítást Kőröspatakon, most már korszerű, takarékos égőkkel felszerelt villanyhálózatunk van. A kálnoki bekötőutat feléig sikerült leaszfaltoznunk, azt még 2007-ben kezdtük el, de pénz híján nem sikerült most sem befejeznünk. Részben átvettük az orvosi és fogorvosi rendelő épületét. Annak ellenére, hogy a szolgálati lakással ellátott épület készen áll, csak részben vehettük át, mert nem tudtuk teljesen kifizetni az építőt. Legnagyobb megvalósításunknak a pályázatok összeállítását tekintjük. Tizenhárom tervezetünk van, összértékük 18,2 millió lej. Ezek egy részét már be is nyújtottuk. Ilyen a zöldövezet-program vagy a sportcsarnok építésére vonatkozó, amelyet még 2004-ben leadtunk, reméljük, idén minket is számításba vesznek. A többieket idén nyújtjuk be.

— Milyen évnek néznek elébe?

— Kőröspatak község készen áll az említett tizenhárom tervezet beindítására. Ezek közül a legnagyobb a regionális operatív program keretében a vidékfejlesztési, szociális, kulturálisörökség- és természetvédelmi fejezetben márciusban benyújtható, 2,5 millió eurós pályázat, amelynek öt célkitűzése van: Kőröspatak és Kálnok csatornahálózatának kiépítése és derítőállomás felszerelése, az ivóvíz- és úthálózat kiterjesztése a roma negyedbe, ez a szociális összetevő, erőgép vásárlása, mely egyengetésre és hóeltakarításra is használható, továbbá helyi jellegű fesztiválok szervezése, ennek keretében szétszedhető színpadot szeretnék beszerezni az összes járulékos felszereléssel, mint világítás, hangosítás, továbbá az ifjúság igényének eleget téve népviseletet és hangszereket vásárolunk, hogy fúvószenekart alakítsunk.

— Erre van valós igény, megvan a szervező?

— Igen. Téglás Mihály megszervezi a csoportot, s természetesen, oktatóhoz folyamodunk. A fúvószenekar azért is szükséges, mert Mezőtúr testvérvárosunk mindig meghív a vásárfesztiváljukra, s a viszontlátogatások során mi semmit sem tudtunk felmutatni…

— Térjünk vissza a tervekre!

— A kőröspataki Kálnoky Ludmilla-iskola korszerűsítését tervezzük. Kormánytámogatással tavaly vásároltuk meg az ingatlan tulajdonosától, aki a visszaszolgáltatási törvény alapján kapta meg. Központi fűtést, mosdót, vécét szerelünk. A hozzá tartozó egyhektáros telken sporttermet szeretnénk építeni, mert amit eddig használtunk, visszakapta a katolikus egyház.

— Ez nem az említett sportcsarnok?

— Nem, a községi sportcsarnokra már 2004-ben benyújtottuk a pályázatot. Reméljük, hogy idén minket is felkarolnak, s Torja és Szentkatolna mellett felkerülünk az idei beruházási listára.

— Politikai felkarolásra gondol?

— Igen. Annyi évi mellőzés után, remélem, eljött Kőröspatak ideje is, hogy megvalósíthassuk terveinket.

— Ezt hogy érti?

— A Demokrata Párt kormányon van, s a megyében én vagyok az egyetlen DP-s polgármester, remélem, hogy sikerül tennünk valamit a község lakóiért. 2009-ben és a következő években Kőröspatak és Kálnok építőtelep lesz, megvalósítjuk infrastruktúra-fejlesztési, csatornázási terveinket. A környezetvédelmi minisztérium zöldövezet-programjára pályázatot nyújtottunk be. A központban parkot, játszóteret alakítunk ki a patak mindkét partján mintegy hétszáz méteren. Felújítjuk a községházát. Gyönyörű pincénk van, azt tanácsteremmé alakítjuk át, s az épületet is tatarozzuk. Aztán mindkét falusi művelődési otthon teljes felújítására van tervünk. Ezeket központi fűtéssel is ellátjuk, Kálnokon bővítünk is, hogy a helybeli ifjúságnak klubterme legyen.

— Mióta megnyílt a lignitbánya, a község ,,híres" vízgondjairól…

— A vidéki infrastruktúra-fejlesztésre a 7-es kormányrendelettel kiírt programra benyújtott pályázatunk Kálnok vízellátását célozza meg. Ez két új kút fúrását is jelenti, hogy megfelelő vízhozamunk legyen. A munka idén beindul, a kivitelezővel már megkötöttük a szerződést. A terv összértéke 1,8 millió lej. Számításaink szerint egy-két éven belül Árkos leválik a vízvezeték-rendszerünkről, s akkor a négy kutunkkal kielégítjük az igényeket. Kőröspatakon a vízhálózat felújításával is foglalkozunk. Amikor megnyerjük a csatornázási pályázatot, párhuzamosan a régi vízvezetékeket is kicseréljük, hiszen azokat még 1982-ben fektették le, s meghibásodások vannak. A teljes hálózatot kicseréljük.

— Továbbá szociális gondjairól is „híres" Kőröspatak...

— Arra gondol, hogy a községközpontban jelentős, hétszáz főt meghaladó roma közösség él... Szociális terveink is vannak. Kettőt készítettünk elő. Egyik a vízellátást és az útfelújítást célozza. Ezen kívül stratégiát dolgozunk ki, hogy a Dankópista negyedet kibővítsük, egy hektár területet már kész az építendő 36 szociális lakás számára. Emellett idén még egy hektár területet előkészítünk.

— Megvásárolják?

— Nem, a terület a községé, de mivel erdőnek sorolták be, egy sor eljárást kell végigvinnünk, hogy beltelekké nyilváníttathassuk. Két hektáron négy év alatt összesen hetven lakást fogunk felépíteni.

— Kálnokra még terveznek-e valamit?

— Az említetteken kívül ott idén korszerűsítjük a közvilágítást, hogy olyan legyen, mint Kőröspatakon. Idén végre befejezzük a bekötőút aszfaltozását. A kálnokiak kérésére székely kaput állítunk a falu bejáratához. Idén is, mint minden évben, támogatjuk az egyházakat, 4000—5000 lejt utalunk ki, hogy karbantarthassák ingatlanjaikat. Ezenfelül a kálnoki unitárius egyházközség területén emlékházat építünk Bedő Albert akadémikus tiszteletére.

— Mi lesz a bányagödörrel?

— A bányagödör rehabilitációja folyik, terv szerint 2012-re befejeződik. Reményeink szerint a Kis Balatonnak becézett projekttel turisztikai szempontból is fejlődni fog a község. A volt lignitbánya mellett idén teacsomagoló gyár létesül. Ausztriából hozzák az ömlesztett nyersanyagot. A cég ideköltözteti székhelyét Kolozsvárról. Mellette egy kovásznai cég lekvárgyárat telepít. A Kovács-mészárszék korszerű vágóhíd létesítésére nyert pályázatot, az a keresztútnál, a Millennium vendéglő mellett készül. Tavasszal kezdődnek a munkálatok. Így összesen 55—60 új munkahely létesül ebben az évben. Nagy megvalósítás a Dália virágkertészet korszerű üvegháztelepe, mely az országút mellett található.

Kérdezett: SZEKERES ATTILA

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-01-29: Kultúra - x:

Benedek Elek: A fehér ló

(...) Árpád egyheti pihenő után végigvezette seregét a Duna—Tisza közén, megállapodott a Duna könyökénél, Etelvárosa mellett, a mai Óbuda táján családját, cselédjeit, népe egy részét elszállásolta a Csepel-szigeten — itt nem félthette hirtelen megtámadástól őket.
2009-01-29: Közélet - x:

Vízvezetés után csatornázás (Év elején a községgazdák)

A községháza
Beszélgetés LUKÁCS RÓBERTTEL, Lemhény polgármesterével
A kilenc kilométer hosszúságú, Alsó- és Felsőlemhény, valamint Velence falurészekre tagolódó nagyközségben a múlt évben vizet vezettek, aszfaltutat építettek, tatarozták az iskolát, itt létesült Erdély harmadik patikamúzeuma, működik a Gerontológiai és Rehabilitációs Központ — hogy csak a legfontosabbakat említsük. A település polgármesterét először a múlt évi megvalósításokról kérdeztük.