Pulled pork – „tépett hús”Mit főzzünk ma?

2024. január 31., szerda, Szabadidő

Hozzávalók: 1 egész bőrös lapocka (3–4 kg-os) vagy 1 egész csontozott tarja (2,5 kg), 20 szelet füstölt zsírszalonna, BBQ száraz pác, 300 ml Smokey’s Pig Spray, házi szósz.

Smokey’s Pig Spray: 1–1 dl whisky, almalé, almaecet.

BBQ száraz pác: 50 g őrölt pirospaprika, 50 g füstölt, őrölt pirospaprika, 50 g só, 50 g kristálycukor, 25 g barna cukor, 20 g fokhagymapor, 25 g vöröshagymapor, 1 ek. őrölt fekete bors, 1 tk. mustárpor, 2 tk szárított bazsalikom, 2 tk. szárított kakukk­fű, 2 tk. édesköménypor, ½ tk. fahéj

Szósz: 1 dl almaecet, 75 ml kóla, 75 ml almalé, 50 ml worcester szósz, 2 evőkanál szójaszósz. Ezeket a hozzávalókat felforraljuk, majd hozzáadunk 2 evőkanál fűszerkeveréket és 6 evőkanál barna cukrot, egyenletesen elkeverjük, hogy a cukor feloldódjon. Hozzáadunk 1 dl felmelegített mézet, 3 evőkanál balzsamecetszirupot és 5 dl ketchupot. Az egészet összekeverjük, felforraljuk, majd lehűtve adjuk a hús mellé. (Lehűtve még 1–2 hétig tárolható.)

Elkészítése. A húsról papírral leitatjuk a vizet, nedvességet és az előre elkészített fűszerkeverékkel megszórjuk, bedörzsöljük. Letakarás nélkül egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap reggel előmelegített, zárt grillsütőben 110–115 Celsius-fokon rácson elkezdjük sütni. Sütés közben gyakran befújjuk az előre elkészített folyadékkal. 4–4,5 óra sütés után levesszük, előbb füstölt szalonnába, majd alufóliába csomagoljuk, hogy az ízek átjárják, és a kemény külső réteg felpuhuljon. 3–4 réteg fóliát használunk, hogy a sütési idő többi részében ne veszítsen folyadékot. Visszatesszük a grillbe és még 4 órát sütjük. 

Összesen 8–9 óra sütés után kész a hús: kivesszük, kibontjuk, a szalonnákat levesszük róla, villával darabkákra tépkedve ráhalmozzuk a szósszal megkent kenyérre vagy zsemlére. A tetejére is öntünk egy kis szószt, majd ráborítjuk a kenyér vagy zsemle tetejét. 

Tipp: a szakkönyvek mustárt is ajánlanak, de könnyen megég, ezért kihagyható. 

A pulled pork az Egyesült Államok déli részének grillétele, amely aprított, grillezett sertéslapockából készül. Jellemzően fa felett, lassan füstölik; beltéri változatoknál lassú tűzhelyet használnak. A húst ezután kézzel felaprítják és mártással összekeverik. 

A magyarul tépett húsnak nevezett pulled pork az egyik legnépszerűbb és legfinomabb BBQ. A száraz pácban érlelt sertéslapocka vagy -tarja alacsony hőfokon fél nap alatt olyan omlósra puhul, hogy két villával könnyedén szálasra lehet bontani. 

Elkészítési idő: 10 óra

Mennyiség: 8–12 személy

 

Megjelent a 100 dabasi recept férfiasan című kötetben. Tortoma Kiadó. A kötet megrendelhető a www.tortoma.ro oldalon, megvásárolható könyvesboltokban és a Háromszék lapárudáiban. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2024-01-31: Magazin - :

Előrehozott és késleltetett premierek, születésnapi újdonságok a moziban (Mozimánia)

Hetedik születésnapját filmes csemegékkel ünnepli a sepsiszentgyörgyi Művész mozi, az e heti Mozimániában a kínálatba való betekintés mellett szó esik új, előrehozott és késleltetett premierekről, és arról, hogy miként befolyásolja például a karácsony egyes alkotások műsorra tűzését. 
2024-01-31: Szabadidő - :

A nap fotója