MozimániaElőrehozott és késleltetett premierek, születésnapi újdonságok a moziban

2024. január 31., szerda, Magazin

Hetedik születésnapját filmes csemegékkel ünnepli a sepsiszentgyörgyi Művész mozi, az e heti Mozimániában a kínálatba való betekintés mellett szó esik új, előrehozott és késleltetett premierekről, és arról, hogy miként befolyásolja például a karácsony egyes alkotások műsorra tűzését. 

Wonka

A filmek bemutatója általában – főként, ha a téma köti egy dátumhoz – szent és sérthetetlen. Persze vannak kivételek is. Például a Wonka. A gyártók nem karácsonyi filmnek szánták, hiszen nem mindegy, mennyi ideig lehet forgalmazni, ráadásul sok utalás nincs is a karácsonyra. Ennek ellenére Romániában az ünnepi film­kínálat keretében, december 15-én került hivatalosan a mozikba.

Willy Wonka (Timothée Chalamet) egy igazi legenda: jött, látott, győzött. Ő a csokik mágusa, az édességek ura, a legkülönlegesebb, legízesebb, legfurább csokigyáros. Bejárta a világot, út közben furcsa alakokat ismert meg, például Umpa-Lumpát (Hugh Grant), aki szintén őrült csokikat talált fel, és még őrültebb álmokat szőtt: arra vágyott, hogy letelepedjen és megnyithassa bűvös-bájos-ízes csokiboltját. Nos, Wonka is ezt akarta, csakhogy szülővárosában már működött egy hasonló. Mégis: minden nehézség ellenére, a rabságban vagy akár egy gőzmosodában is megőrzi jó kedvét. A film igazi értéke egyfajta musicalvarázslat, frenetikus zenével meg koreográfiával, és ne feledkezzünk meg Timothée Chalamet-ről nagy érzelmeivel, fantasztikus humorával és szívmelengető mókájával. Igaz, a karácsony elmúlt, de a Wonkát látni kell. 

 

Téli szünet

Alexander Payne: The Holdovers című filmjével kétségkívül egy új karácsonyi klasszikus született – annak ellenére, hogy bemutatója január végére tolódott. A forgalmazók egyetértettek, hogy bűbáj-mozi, de a karácsonyi bemutató lehetősége már elszállt, márpedig pénzt is szeretnének keresni. Egyedüli lehetőség a streaming maradt. Alexander Payne hatévnyi szünet után pályafutása eddigi legkiforrottabb, hovatovább legszerethetőbb filmjével tért vissza.

1970 telén egy elit bentlakásos iskola diákjai és tanárai türelmetlenül várják, hogy kitörjön a karácsonyi szünet, habár közel sincs mindenki abban a kiváltságos helyzetben, hogy otthon, a szerettei körében töltheti az ünnepeket. Azon kevesek, akik ezt nem tehetik meg, a Barton Akadémia falai között, tanári felügyelet mellett kénytelenek átvészelni az év legszentebb napjait. Mint például a jó eszű, ám nagyszájú és meglehetősen modortalan Angus Tully (Dominic Sessa), aki a konzervatív pedagógiai módszereivel valóságos diktátorként zsarnokoskodó történelemtanár, Paul Hunham (Paul Giamatti) személyében méltó ellenfelére akad. Kettejük kibékíthetetlen(nek tűnő) ellentétét csak fokozza a vietnami háborúban odaveszett fiát gyászoló főszakács, Mary Lamb (Da’Vine Joy Randolph). A kényszerű összezártság azonban hamarosan véd- és dacszövetséget kovácsol a három sebzett ember között.

A The Holdovers filmtechnikai értelemben is szívet melengető alkotás: bár teljes egészében digitális kamerákkal forgattak, az utómunka során számos olyan szűrőeffektussal (pl. kópiahibák, szennyeződések, szemcsék) toldották meg a nyersanyagokat, amitől a film ténylegesen a celluloid-éra fénykorába repíti vissza a nézőket. Alexander Payne tehát újra csúcsformában van: szebb és meggyőzőbb visszatérést nem is várhattunk volna. 

 

Hétéves a filmszínház

A felújított és hét éve újraindított Művész mozi január végi jubileumi programját a román után egy magyar filmhét is vonzóvá tette. Január 18. és 25. között tíz magyar filmmel várta a közönségét a filmszínház. A most zajló születésnapi vetítések kínálatában a magyar filmhét egy kis ráadásának is sikerült helyet találni. Január 31-én egy sokak által várt magyar film, a Semmelweis előzetes vetítését láthatjuk. Aki lemarad, az a jövő hónaptól megnézheti, hiszen újra vetítik majd. És ha már lúd, legyen kövér: sor került A nemzet aranyai című film bemutatására, amely a magyar csapat legutóbbi dicső korszakát foglalja magába, fókuszban a három olimpiai bajnokságot kivívó pólósokkal. A film hősei azok a magyar vízilabda-legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot. A film nemsokára forgalmazásba is kerül.

Dancs Árpád

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2024-01-31: Sport - :

Tizenkét világbajnok a férfi vízilabda-válogatottban (Vízilabda, világbajnokság)

A tavalyi vb-aranyérmesek közül tizenketten ismét a férfi vízilabda-válogatott keretében vannak, míg hárman – Bányai Márk, Kovács Péter és Tátrai Dávid – életük első világbajnokságára készülhetnek Varga Zsolt szövetségi kapitány nyilvánosságra hozott csapatában. A rangidős Varga Dénes tovább javíthatja rekordját: a dohai lesz pályafutása tizedik világbajnoksága.
2024-01-31: Szabadidő - :

Mit főzzünk ma? (Pulled pork – „tépett hús”)

Hozzávalók: 1 egész bőrös lapocka (3–4 kg-os) vagy 1 egész csontozott tarja (2,5 kg), 20 szelet füstölt zsírszalonna, BBQ száraz pác, 300 ml Smokey’s Pig Spray, házi szósz.