HamászTanulmányozzák a tűzszüneti javaslatot

2024. január 31., szerda, Világfigyelő

A Hamász palesztin iszlamista szervezet a minapi párizsi tárgyalások eredményeképpen kapott egy tűzszüneti javaslatot, és most azt tanulmányozza – közölte tegnap Iszmáil Háníje, a számos országban terrorcsoportként kezelt szervezet vezetője, hozzátéve, hogy ezzel kapcsolatban Kairóba fog utazni, majd válaszolnak a javaslatra.

  • Fotó: Facebook / Israel Defense Forces
    Fotó: Facebook / Israel Defense Forces

A katari emigrációban élő Háníje közleményében emlékeztetett arra, hogy a Hamász a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva leállításától és a teljes csapatkivonástól tette függővé a vasárnapi párizsi tárgyalások sikerét. A Hamász korábban az összes, azaz több ezer, izraeli börtönökben raboskodó palesztin fogoly elengedését szabta feltételül az övezetbe általa októberben elhurcolt izraeli túszok elengedéséért.

A párizsi tárgyalásokon az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom képviselői vettek részt. Utána Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök hivatala úgy értékelte, hogy konstruktív volt a tárgyalás, de még mindig óriási szakadék van az álláspontok között. A felek megállapodása szerint ezen a héten is találkoznak.

A The New York Times című amerikai lap tudomása szerint Párizsban az amerikai kormány egyik szövegjavaslatát beszélték meg, amely izraeli javaslatokon felül magában foglal felvetéseket a Hamász részéről is. Az elképzelések szerint a szélsőségesek elengednék a Gázai övezetben még fogva tartott mintegy 130 túszt, cserébe Izrael két hónapra felfüggesztené hadműveletét. A terv szerint az első szakaszban a harcokat 30 napra állítanák le. Ez idő alatt a terrorszervezet elengedné a nőket, az időseket és a sebesülteket. Ezzel párhuzamosan a felek tárgyalnának egy második szakaszról, amelyben a túszként tartott férfiakat, illetve katonákat engednék el egy 30 napos hosszabbításért cserébe.

Izrael tegnap átadta több tucat olyan palesztin holttestét a Gázai övezeti hatóságoknak, akiket az izraeli hadsereg az utóbbi hetekben ölt meg a palesztin területen – közölte a Hamász irányítása alá tartozó egészségügyi minisztérium. A gázai minisztérium nem közölte, hogy pontosan hány holttestről van szó, Izrael pedig egyáltalán nem közölt semmit az intézkedésről.

A gázai minisztérium közlése szerint a háború kezdete óta 26 751 civil lett annak áldozata az övezetben, főleg nők és kiskorúak, valamint megsebesült 65 636 ember. Az utóbbi 24 órában 114 palesztin halt meg és 249 sebesült meg – tették hozzá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 228
szavazógép
2024-01-31: Világfigyelő - :

Orbán Viktor elítéli Brüsszel zsarolását

Kompromisszumos ajánlatot tett Magyarország az Európai Unió tagállamainak Ukrajna finanszírozására – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Le Point francia hetilap weboldalán tegnap megjelent interjúban. A kormányfő közlése szerint a javaslat fogadtatása nem volt pozitív; ha a tagállamok nem értenek egyet olyan kérdésekben, mint a háború, a migráció, a gender, azonnal imperialista reakciót tapasztalnak Brüsszelből, és zsarolásnak vetik őket alá.
2024-01-31: Közélet - Nagy D. István:

Az emberi test „szerelői” (Ortopédia-Traumatológia)

Hat kiváló szakember, korszerű és felszerelt osztály várja a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház ortopédia-traumatológia osztályán a pácienseket. Az Incze-Bartha Sándor, Incze-Bartha Zsuzsanna, Radu Dumitru Zorojanu, Szász Dezső, Zsigó Norbert László és Sebesi Botond alkotta csapatnak köszönhetően jelenleg Sepsiszentgyörgyön minden olyan beavatkozást el tudnak végezni, amit egyetemi központokban, klinikákon. A szakemberekkel munkájukról, az osztály hétköznapjairól beszélgettünk.