KörnyezetünkértÉlő ház

2024. január 31., szerda, Közélet

Vályog (agyag és homok), földdel töltött zsák, szalma, kender, kő, fa, gyapjú, perlit és a szeretettel végzett közös munka – többek között ezek egy egészséges, otthonos ház alapanyagai. A sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Iroda effAct kezdeményezésének eseményeként a helyi Erdélyi Művelődési Központban tartott hétfői telt házas rendezvényen a résztvevők Németh János környezetkímélő építész többévi tapasztalatát hallgatták meg, a beszélgetés során kiderült, milyen sok embert érdekel a téma és milyen sokrétű az élő ház megteremtése. 

  • Fotó: Bicsak Gergő
    Fotó: Bicsak Gergő

Az Élő ház elnevezésű eseményen alapanyagokról, kombinációikról, helyes használatukról, építési technikákról beszélgettek a résztvevők  Németh János környezetkímélő építésszel. Ezek a módszerek a hagyományokból és a természet adta lehetőségekből táplálkoznak. Németh János több év tapasztalatát osztotta meg a környezetközeli életformáról, ugyanis családjával együtt leváltották a város kényelmét, zsúfoltságát, kötöttségeit, és egy egyszerűbb, szabadabb életbe, az erdő szélére költöztek. Hitvallása: ha valamit építeni szeretnénk, először nézzünk körül a közvetlen környezetünkben, mi az, ami már megvan hozzá, mi az, amit hasznosítani tudunk, mi az a munka, amit magunk is el tudunk végezni, és csak utána keressük a megvásárolható forrásokat. Így lesz az otthonunk élő, olyan tér, amelyet mi alkotunk, és önmagunk lehetünk benne.

A beszélgetés a természetközeli életforma általánosságaitól, a vízelvezetés technikai részletein keresztül, a helyi és könnyen elérhető termékekig rengeteg témát érintett. Szó volt többek közt arról is, hogy egy körkörös (görbe) fal hogyan nyitja meg a teret azzal, hogy amíg a szemünk egy ilyen felületen végigsiklik, egy lapos, éles szögletekkel megtört felületet az agyunk határként, akadályként értelmez. Nagy különbség van a két forma érzékelése között, így aközött is, hogyan érezzük magunkat ezekben a terekben.

A közönség soraiban jelen voltak olyan személyek is, akik a meghívott mellett különböző kapcsolódó témák szakemberei, így az élő vízről és a mosott gyapjú szigetelőképességéről is értékes információkhoz juthattak a résztvevők. A három és fél órásra nyúlt beszélgetés azt bizonyítja, erősödik az a közösség, amely egy egyszerűbb, életközelibb, saját felelősségen és értelmes munkán alapuló életre vágyik.

Aki lemaradt, megnézheti a találkozóról készült felvételt az Ifjúsági Iroda Facebook-oldalán. További tájékozódáshoz a colibaverde.ro és acasenaturale.ro oldalak jó forrást biztosítanak, itt részletekbe menő cikkek mutatják be a környezetkímélő építkezést.

Ferencz Júlia

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 238
szavazógép
2024-01-31: Közélet - Bartos Lóránt:

Elfogadták Kézdivásárhely költségvetését

A tavalyinál közel negyven százalékkal nagyobb a céhes város költségvetése. A büdzsét egyrészt a különböző európai uniós pályázatokból befolyó összegek, másrészt az államtól kapott pénzek „hizlalták” fel, utóbbiak között a legnagyobb tétel a gázvezetés pályázatához tartozik.
2024-01-31: Máról holnapra - Mózes László:

Háttérbe szorítani a szélsőségeseket

Napnál világosabb, az elkövetkező időszak egyik jeligéje: mindent a választók kegyeiért. Pontosabban, a voksaiért. Azért a meggyőződésből, kényszerűségből, indulatból, avagy utolsó esélyként odabiggyesztett pecsétért, amely a romániai választók politikai opcióját jelzi majd az idei választási „szuperévben”, négy alkalommal is. A napokban még folynak az egyeztetések az európai parlamenti és az önkormányzati választások esetleges összevonásáról – nem túlzottan valószínű forgatókönyv, s nem is előnyös az erdélyi magyarok számára –, de hamarosan erre a vitára is pontot kell tenni, s következnek majd az újabb és újabb közvélemény-kutatások, amelyek egészen a választási eredmények ismeretéig lázban tartanak majd érdeklődőt s politikust egyaránt. Joggal egyébként, mert legyenek bármennyire is fásultak a választópolgárok, azért az mégis meghatározó jelentőségű, hogy négyévente beleszólhatnak – lelkiismeretük és elképzelésük szerint, nem irányítottan, avagy kényszerítve – a politikai erővonalak alakításába.