Mi, hol, mikor?

2024. február 1., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
SEPSISZENTGYÖRGY. Fülöp József csíkszeredai képzőművész egyéni tárlata a Lábas Házban hamarosan zárul. Február 2-án, pénteken 10 órától várják az érdeklődőket egy záróeseményre, mely alkalomból a képzőművész a tárlat kurátorával, Miklós Szilárddal közösen tart tárlatvezetést az elmúlt tíz év munkásságát összefoglaló kiállításon. A belépés ingyenes.

KÉZDIVÁSÁRHELY. Az Incze László Céhtörténeti Múzeum, a Múzeumbarátok Egyesülete és a kézdivásárhelyi Fotóklub közös szervezésében február 4-én, vasárnap 12 órától az Incze László Céhtörténeti Múzeum időszaki kiállítótermében megnyitják Nagy Botond: India, az emberiség bölcsője című fotókiállítását.
BARÓT. Az idei farsangi időszakban egy érdekes és tréfás képzőművészeti kiállítással készült Erdővidék Múzeuma. Február 5-én, hétfőn 18 órától az intézmény Kászoni Gáspár-termében Se kép, se hang címmel Dósa Zoltán és Birton László kiállítását nyitják meg. A tárlat egyben könyvbemutató is Dósa Zoltán Sírversek című legújabb kötete kapcsán.

Színház
UDVARTÉR SZÍNHÁZ. Február 2-án, pénteken 19 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében az Udvartér Színház és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház közös produkcióját, Georges Feydeau Zsákbamacska című komédiáját a Boér Géza-bérleteseknek játssza. Jegyár: 30 lej.  
NOMÁD NEMZEDÉK. A kézdivásárhelyi művelődési ház nagytermében február 3-án, szombaton 19 órától Csoóri Sándor Halálra táncoltatott lány című balladajátékát a Nomád Nemzedék Társulat színrevitelében láthatja a közönség. Jegyár: 25 lej.
ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház februári játékrendje a TAM színháztermében: 2-án, pénteken 19 órától Teodor Mazilu Bútor és fájdalom (Mobilă și durere), rendező: Cristian Ban; 5-én, hétfőn 19 órától Néző (Privitor) – mozgásszínházi előadás, rendező, koreográfus: Andrea Gavrilu; 17-én, szombaton 18 órától Yann Verburgh: La Ronde, rendező: Eugen Jebeleanu; 18-án, vasárnap 17 órától Doru Vatavului: Sakura Sandwich, rendező: Irisz Kovács; 29-én, csütörtökön 19 órától Alice Birch Egy öngyilkosság anatómiája (Anatomia unei sinucideri) bemutató előadás, rendező: Diana Mititelu.

Bábszínház
CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Ma 18 órától az Önarckép bábbal című egyéni előadást játsszák a Cimborák Bábszínház stúdiótermében. Rendező: Palocsay Kisó Kata. Ajánlott életkor: 14+, időtartam 40 perc. Az előadásról érdeklődni és helyet foglalni a 0755 335 400-as telefonszámon lehet Csüdöm Eszternél. Jegyár: 10 lej/fő.

Tánc
HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. A sepsiszentgyörgyi társulat rendhagyó táncszínházi előadásra vállalkozott Ecce Homo – Íme az ember címmel, melyet Farkas Tamás koreográfus és Tapasztó Ernő rendező álmodott színpadra Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából. A produkció Munkácsy festményeit kívánja egyedi módon feldolgozni, egyrészt a festőgéniusz életútjának egy-egy karakteres elemét felhasználva, másrészt 21. századi, kortárs gondolattal társítva a képzőművészeti alkotások jelentéstartalmát, mondanivalóját. Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban 11-én, vasárnap 19 órától, 12-én, hétfőn 13.45-től szervezett előadáson játsszák a táncszínházi előadást. * Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében 13-án, kedden 19 órától szabad előadáson, 14-én, szerdán 13 órától szervezett előadáson látható a produkció.

Zene
ZENEI GYÖNGYSZEMEK. Február 3-án, szombaton 17 órától rendkívüli kamarazene-koncert lesz az Árkosi Kulturális Központban (Zeneház, Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám). Fellép két európai hírű zenész: Daniel Dascălu (zongora) és Constantin Borodin (cselló). Műsoron: Robert Schumann, Johannes Brahms és Claude Debussy művei. A jegyeket előre is meg lehet vásárolni naponta 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651). Egy jegy ára 20 lej.

Farsang Háromszéken
KÉZDIVÁSÁRHELY. A Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés február 3-án, szombaton 11 órától farsangkergetést szervez Kézdivásárhely főterén. A felvonulás 11 órakor a régi kaszárnya épülete elől indul. A téltemetés, bábégetés, mókás-népi rituálé a Vigadó Művelődési Központ előtt történik a torjai Bálványos Fiai Egyesület jóvoltából.
BARÓT. Erdővidék Múzeu­mának Kászoni Gáspár-ter­mében február 9-én, pénteken 17 órától varázslatos farsangi mulatságra kerül sor. A program: ismerkedés a farsangi ünnepkörrel, a hagyományokkal és népszokásokkal; farsangi lakodalom és alakoskodás – nevettető pillanatokkal; farsangtemetés – együtt búcsúznak a tél szimbólumával, a Samu kiszebáb elégetésével a múzeum udvarán; vidám táncház. A belépés ingyenes. Részvétel maszkban vagy álöltözetben!

Hitvilág
EGYETEMES IMAHÉT. A pávai református gyülekezetben naponta 18 órától kezdődnek az imaalkalmak „Szeresd az Urat, a te Istenedet... és felebarátodat, mint magadat” (Lk. 10,27) mottóval. Ma Takács Lajos (Alsócsernáton), pénteken Egyed László Levente (Torja), szombaton Józsa Tihamér (Árkos) és vasárnap Pap Levente hirdeti az igét.
JEGYESKURZUS SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Február 12. és március 25. között hétfőn­ként 19 órától jegyeskurzust tartanak a Krisztus Király-plébánián. Kérik a jegyespárokat, akik ebben a templomban szeretnének házasságot kötni, hogy jelentkezzenek a krisztuskiraly.ro internetes felületen megadott linken.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16 órától A fiú és a szürke gém (román feliratos), 16.45-től Szuperék (magyarul beszélő), 18.15-től Ferrari (magyarul beszélő), 18.30-tól Vadászidény (magyarul beszélő), 20.30-tól A méhész (román feliratos), 20.45-től Csábító leckék (román feliratos).

Gyertyafényes korcsolyázás Zabolán
Február 3-án, szombaton 17 órától a zabolai Mikes-kastélypark taván különleges gyertyafényes korcsolyázásra várják a vendégeket. Mesés hangulat lesz gyertyákkal, zenével és számos örömteli pillanattal a speciálisan kialakított korcsolyapályán. Belépő: 30 lej felnőtteknek, 20 lej 14 év alatti gyermekeknek. A belépőjegy tartalmazza az első forralt bort vagy teát.

Nyílt nap  a kutyamenhelyen
Rendszeresítik az örökbefogadási akciókat a Tega Rt. által működtetett szépmezői kutyamenhelyen. Minden hónap első szombatján 10–15 óráig nyílt napot tartanak az AMY Gazdátlan Ebek Egyesületével közösen. Az idei első alkalmat február 3-án szervezik, amely során szeretnének lehetőséget biztosítani arra, hogy az emberek megbarátkozhassanak a kutyákkal. A nyílt nap lehetőség arra, hogy olyan látogatók is játszhassanak, sétálhassanak az ebekkel, akik még nem döntöttek az örökbefogadás mellett.

Lélekmelengető teaest
Az orotvai gyógyító hagyatékának bemutatására kerül sor február 2-án, pénteken 18 órától Kézdivásárhelyen az Erzsébet Teremben. Lesz teakóstolás, gyógynövény-be­mutató, teavásár, jó hangulat és zene. Első alkalommal látogatnak Kézdivásárhelyre a Halasági-Csibi Egyesület képviselői, gyógynövényes őstermelők. A terítéken lélekmelengető teakeverékek, gyógynövény-ismertető előadás és foglalkozás, ételkülönlegességek, hangulatos zenék. Az előadók szívesen fogadnak egy csekély adományt az útiköltségek térítésére.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Csíki utcai 231-es Dona gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0372 407 231). Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár a szolgálatos.

Röviden
ELZÁRJÁK AZ IVÓVIZET. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a sepsiszentgyörgyi fogyasztókat, hogy karbantartási munkálatok miatt pénteken 9–18 óráig a következő helyszíneken szünetel az ivóvízellátás: Lendület és Szorgalom sétány, az Állomás utcában az 1–13. szám között, a Profi üzletnél, a vasútállomás épületében, a Bertis üzletben, az autóbusz-állomáson és a piacnál.
INGYENES MEGHALLGATÁS. A Nép Ügyvédje brassói területi irodájának képviselője meghallgatást tart február 5-én, hétfőn 10 órától Sepsiszentgyörgyön a prefektúrán. Iratkozni a 0267 315 444-es vagy a 0268 471 100-as telefonszámon lehet. A szolgáltatás térítésmentes, a magyar nyelv használata biztosított.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 272
szavazógép
2024-02-01: Jegyzet - Fekete Réka:

Ki vigyáz a falusi oktatásra?

...és a falun tanuló diákokra? – toldhatnánk tovább a kérdést, hisz a gyermeklétszám fogyása, a városra vándorlás miatt nemcsak az óvodában és elemiben, hanem a nagyobb falvakban, a községközpontok egy részében a gimnáziumban is összevont csoportokban, osztályokban kényszerülnek tanulni a gyermekek.
2024-02-01: Elhalálozás - :

Elhalálozás