JegyzetMarco Polo Galacról - B. Kovács András

2009. január 30., péntek, Közélet

Pár sör felhajtása után legyűrhetetlen beszélhetnékje támad egy útitársnak a vonaton, s mint aki legnagyobb felfedezését közli, árulja el: képzeljük, a németek nem hazudnak és nem lopnak. Ugye, hihetetlen? Ha mondasz nekik valamit, elsőre rögtön elhiszik, s nem azon törik a fejüket, vajon mivel és miért akarod átejteni őket.

Látni való ennyiből is, hogy honfitársunk jellegzetesen Kelet-Európa szűkös viszonyai közt felnőtt polgár, szűkösség, mely anyagi és erkölcsi vonatkozásban egyeránt értendő. Persze, lehetne latin-amerikai vagy afrikai, netán belső-ázsiai is. A nyomor és irigység, a másénak a megkívánása sokfelé hasonló reakciókat szül, s ha a Galacról elszármazott őkelme megütődve vette tudomásul, hogy más erkölcsi állapotok is léteznek, mint amiben felnőnie adatott, akkor okkal véli úgy, nem bolyongott hiába a nagyvilágban.

Története különben érdekfeszítő. Hogy pontosan miért kelt útra még a diktatúra idején, nem mondja, de nyilván nem volt maradása már csak cselekvőkész temperamentuma miatt sem. 1985-ben egy kapával a vállán vágott neki Szatmárnémetin túl a szántóföldeknek, s addig kapálgatott a kukoricásban, míg a határőrök egy óvatlan pillanatában át nem ért Magyarországra, s onnan illa-berek, nádak, erek, meg sem állt Németországig. Dolgozott azóta sokat, keresett is időnként, különösen egy játékgyárban, ahol a festödében kiadós pótlék is járt az alapbéren felül.

Sokat melózott, nagyokat ivott és mulatott, jól élt, „de hát fiatal voltam, bírtam" — teszi hozzá. Mikor leszállok a vonatról, ott tart a csodák elbeszélésének rendjén, hogy a németországi cigányok rendkívüli jogokat élveznek, magyarán: épp olyan embernek tekinti őket a hatóság is, mint a többieket. Az utastársak sokat hallottak eddig Németországról, erről az oldaláról azonban nem ismerték, s cöcögve hallgatják e hihetetlen csodadolgokat, mint annak idején a Kínából megtért, a nagyvilág képtelenségeiről regélő Marco Polót kételkedő kortársai.

Mert hogyan is lehet hitelt adni annak, hogy valakik nem lopnak és nem hazudnak? Hát akkor mi okuk van egyáltalán kinyitni a szájukat? Lódít ez az „igazmondó", no de igyunk még egy kortyot!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-01-30: Közélet - x:

Teli üzletek, üres zsebek - Demeter J. Ildikó

Január a kereskedők legrosszabb hónapja: a nagy decemberi bevásárlások során mindenki megvásárolta, amire szüksége volt (vagy talán nem is volt), és sok pénzt adott ki ajándékokra, karácsonyi ebédre, céges vagy egyesületi összejövetelre, jótékonyságra, fodrászra, utazásra, szilveszterre.
2009-01-30: Közélet - x:

Hiányzik egy kerekünk (Határhelyzetek) - Sylvester Lajos

Utazókhoz, gépkocsivezetőkhöz szólva mondom, aki azt akarja, hogy véle hozzák kapcsolatba a mondást, miszerint hiányzik egy kereke, az Kolozsvár—Nagyvárad felé menet éjszaka is térjen rá az Ákosfalva—Cserefalva—Nyárádkarácsony—Káposztásszentmiklós—Lukafalva—Lőrincfalva—Nyárádtő rövidítő útra.