HatárhelyzetekHiányzik egy kerekünk - Sylvester Lajos

2009. január 30., péntek, Közélet

Utazókhoz, gépkocsivezetőkhöz szólva mondom, aki azt akarja, hogy véle hozzák kapcsolatba a mondást, miszerint hiányzik egy kereke, az Kolozsvár—Nagyvárad felé menet éjszaka is térjen rá az Ákosfalva—Cserefalva—Nyárádkarácsony—Káposztásszentmiklós—Lukafalva—Lőrincfalva—Nyárádtő rövidítő útra.

Egy, a mostani utamat megelőzőn azt hittem, hogy én vagyok a figyelmetlen, vagy ahogy tetszik, a balek, aki sötét éjszaka, a szembejövő kocsik ellenfényében, az utánam jövők reflektortüzében belehajtottam egy talicska térfogatával mérhető, meredek aszfaltfalú gödörbe, és máig is csodálkozom, hogy nem szakadt le a gépkocsi első kereke. Mostani utunkon utasként ültem az anyósülésen, s a nálam fiatalabb, jó tapasztalatú úrvezetőt egy derékszögű kanyarban a szembejövő tehergépkocsi-oszlop leszorította a saját sávjáról, a sofőr az ütközést elkerülendő ráhajtott a nem létező útpadkára, ami helyett viszont van meredek falú, töredezett oldalú aszfaltszél, és vannak abban a sávban tengelytörő kátyúk. A következmény: egy új gumiabroncs totálkárossá tétele s a márkás kocsi felnijének súlyos sérülése.

Marosvásárhely forgalmát mérséklendő, a teherkocsi-forgalmat ráirányították erre a keskeny, kanyargós, rossz minőségű, kiépített útpadka nélküli, ökörhúgyos útra. Ennek a gyenge alapozású útnak az aszfaltköpenyét forró nyarakon a soktonnás képkocsik kigyűrik az autóút szélére, és nyomvályúzzák. Az útfenntartók igyekezetét igazolja, hogy ezeket a kigyűrt ormókat erőgépekkel próbálták lemaratni. A kátyúkat — fenét, a gödröket, amelyekben a nyáron egy gyerekkocsi is elférne — befoltozták ugyan, de naponként képződnek az újak. Padka — mondtuk már — nincs. Ami van, azt a kényszerből lehajtó kiskocsik, a nehézjárművek kigödrözik akkora kátyúkkal, mint egy lövészteknő.

Ekképpen alakul ki a mai és mindenkori állapot, amely így is marad mindaddig, amíg meg nem építik a már sok éve megígért és megtervezett autópályát.

De addig is, aki nem akarja, hogy maga mondja magáról: hiányzik egy kerekem, az — főleg éjszaka — inkább hajtson be Marosvásárhelyre — ott is van a városközponton való áthaladást kikerülő terelőút —, szóval, inkább ismerkedjék a Bolyaiak városával, mint hogy a nyárádtői beforduló után otthagyja a kerekét, és örüljön, hogy nem a fogával történt ugyanez.

Nekünk azért szerencsénk volt, mert Pethő András lőrincfalvi vállalkozó személyében olyan emberre akadtunk, aki önként ajánlotta fel segítségét, és percek alatt pótkerékre cserélte a sérültet. Itthon aztán a gumiabroncsügyeinket rendező szaki azzal vigasztalt, hogy több kliense tette tönkre már a kerekeit ezen az útszakaszon, amit mi is tanúsíthatunk nemcsak a saját történetünk révén, hanem azzal is, hogy sűrűn látni CV, HR és BV jelzésű kocsikat, nappal széttaposott kutyákat és macskákat, a rengéstől-rázkódástól repedezett falú házakat ezen a falvak fél tucatját átmetsző rövidítő úton.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-01-30: Közélet - x:

Marco Polo Galacról (Jegyzet) - B. Kovács András

Pár sör felhajtása után legyűrhetetlen beszélhetnékje támad egy útitársnak a vonaton, s mint aki legnagyobb felfedezését közli, árulja el: képzeljük, a németek nem hazudnak és nem lopnak. Ugye, hihetetlen? Ha mondasz nekik valamit, elsőre rögtön elhiszik, s nem azon törik a fejüket, vajon mivel és miért akarod átejteni őket.
2009-01-31: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Képernyő
Negyvenöt éves a Delta, a Magyar Televízió legrégebbi, de folyamatosan megújuló ismeretterjesztő műsora. A tudományos híradó az idei évre is számos újdonsággal készül: február elején például játékos családi vetélkedőt indít, amelyre határon túli jelentkezőket is várnak. A vetélkedő részletei február elejétől a műsor honlapján olvashatók. A Delta születésnapi adását ma 10.40-től közvetíti az m1. A műsor vendége dr. Almár Iván csillagász-űrkutató.
(www.mtv.hu/delta)